Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι πιο φονικές ηφαιστειακές εκρήξεις της τελευταίας 25ετίας

Ακο­λου­θεί κατά­λο­γος των πιο φονι­κών ηφαι­στεια­κών εκρή­ξε­ων στον κόσμο το τελευ­ταίο τέταρ­το του αιώ­να, πριν από αυτή της Δευ­τέ­ρας στο νησί Γουάιτ της Νέας Ζηλαν­δί­ας, στην οποία έχα­σαν τη ζωή τους έξι άνθρω­ποι και άλλοι οκτώ παρα­μέ­νουν επι­σή­μως αγνο­ού­με­νοι — θεω­ρεί­ται βέβαιο πως είναι νεκροί.

Η Νέα Ζηλαν­δία βρί­σκε­ται πάνω στον λεγό­με­νο Δακτύ­λιο της Φωτιάς στον Ειρη­νι­κό Ωκε­α­νό, όπου τέμνο­νται οι τεκτο­νι­κές πλά­κες της Αυστρα­λί­ας και του Ειρη­νι­κού, κατα­γρά­φο­νται έως και 15.000 σει­σμι­κές δονή­σεις τον χρό­νο και ισχυ­ρή ηφαι­στεια­κή δραστηριότητα.

Το 1953, η πτώ­ση ξερα­μέ­νης λάβας από το όρος Ρουα­πέ­γιου, στο Βόρειο Νησί, είχε εκτρο­χιά­σει τρέ­νο με απο­τέ­λε­σμα να χάσουν τη ζωή τους 151 άνθρωποι.

2018: Ινδονησία

Την 22α Δεκεμ­βρί­ου, έκρη­ξη στο ινδο­νη­σια­κό ηφαί­στειο Άνακ Κρα­κα­τόα προ­κα­λεί την πτώ­ση μεγά­λου μέρους του κρα­τή­ρα στη θάλασ­σα. Πάνω από 150 εκα­τομ­μύ­ρια κυβι­κά μέτρα βρά­χων και ηφαι­στεια­κής τέφρας πέφτουν στον ωκε­α­νό, δημιουρ­γώ­ντας τσου­νά­μι που χτυ­πά­ει εντε­λώς απροει­δο­ποί­η­τα τις ακτές της Σου­μά­τρας και της Ιάβας. Πάνω από 420 άνθρω­ποι σκο­τώ­νο­νται, άλλοι 7.200 τραυματίζονται.

2018: Γουατεμάλα

Την 3η Ιου­νί­ου το ηφαί­στειο Φου­έ­γο, 35 χιλιό­με­τρα νοτιο­α­να­το­λι­κά της πρω­τεύ­ου­σας, μπαί­νει σε φάση έκρη­ξης και στέλ­νει ποτά­μια λάβας και ηφαι­στεια­κή τέφρα σε πολ­λές κοι­νό­τη­τες. Οι πυρο­κλα­στι­κές ροές και η βρο­χή καυ­τής τέφρας, φαι­νό­με­νο που παρο­μοιά­στη­κε με αυτό που είχε πλή­ξει την Πομπη­ία το 79 μ. Χ., σβή­νει από τον χάρ­τη το χωριό Σαν Μιγκέλ Λος Λότες. Του­λά­χι­στον 200 άνθρω­ποι χάνουν τη ζωή τους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο