Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι πιπεριές τσίλι μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από έμφραγμα

Η συχνή κατα­νά­λω­ση των καυ­τε­ρών πιπε­ριών τσί­λι συν­δέ­ε­ται με μειω­μέ­νο κίν­δυ­νο για πρό­ω­ρο θάνα­το από καρ­διά ή εγκε­φα­λι­κό, σύμ­φω­να με μια νέα ιτα­λι­κή επι­στη­μο­νι­κή έρευνα.

Η εν λόγω πιπε­ριά χρη­σι­μο­ποιεί­ται σε πολ­λές κου­ζί­νες του κόσμου και ανά τους αιώ­νες έχουν ανα­φερ­θεί διά­φο­ρες θερα­πευ­τι­κές ιδιό­τη­τές της. Η νέα μελέ­τη, που έγι­νε σε 22.811 άτο­μα σε βάθος οκτα­ε­τί­ας, δεί­χνει ότι όσοι τρώ­νε τακτι­κά τσί­λι, έχουν μειω­μέ­νο κίν­δυ­νο πρό­ω­ρου θανά­του από οποια­δή­πο­τε αιτία κατά 23%, σε σχέ­ση με όσους δεν τρώ­νε καθόλου.

Όσοι τρώ­νε τσί­λι του­λά­χι­στον τέσ­σε­ρις φορές την εβδο­μά­δα, εμφα­νί­ζουν μειω­μέ­νο κατά 40% κίν­δυ­νο εμφράγ­μα­τος, ενώ ο κίν­δυ­νος εγκε­φα­λι­κού μειώ­νε­ται πάνω από 50%.

Οι ερευ­νη­τές του Τμή­μα­τος Επι­δη­μιο­λο­γί­ας του Μεσο­γεια­κού Νευ­ρο­λο­γι­κού Ινστι­τού­του Neuromed, του Τμή­μα­τος Ογκο­λο­γί­ας του Ινστι­τού­του Υγεί­ας Superiore di Sanita της Ρώμης, του Πανε­πι­στη­μί­ου Insubria στο Βαρέ­ζε και του καρ­διο­λο­γι­κού κέντρου Mediterranean Cardiocentro της Νάπο­λης έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό του Αμε­ρι­κα­νι­κού Κολ­λε­γί­ου Καρ­διο­λο­γί­ας (JACC).

«Είναι ενδια­φέ­ρον ότι η προ­στα­σία από τον κίν­δυ­νο θανά­του είναι ανε­ξάρ­τη­τη από το είδος της δια­τρο­φής. Με άλλα λόγια, μπο­ρεί κάποιος να ακο­λου­θεί την υγιει­νή μεσο­γεια­κή δια­τρο­φή και κάποιος άλλος να τρώ­ει λιγό­τε­ρο υγιει­νά, παρό­λα αυτά για όλους το τσί­λι δρα προ­στα­τευ­τι­κά», δήλω­σε η επι­κε­φα­λής ερευ­νή­τρια, επι­δη­μιο­λό­γος Μαρια­λά­ου­ρα Μπονάτσιο.

Σε επό­με­νο στά­διο οι επι­στή­μο­νες θα επι­χει­ρή­σουν να κατα­νο­ή­σουν τους ακρι­βείς βιο­χη­μι­κούς μηχα­νι­σμούς μέσω των οποί­ων η πιπε­ριά τσί­λι και οι «συγ­γε­νείς» της (που περιέ­χουν επί­σης την ουσία καψαϊ­κί­νη) δρουν ευερ­γε­τι­κά για το καρ­διαγ­γεια­κό σύστη­μα. Σε κάθε περί­πτω­ση, οι φίλοι των καυ­τε­ρών φαγη­τών έχουν πλέ­ον ένα ακό­μη λόγο να προ­τι­μούν το τσίλι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο