Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για το Δημογραφικό

Το ΚΚΕ κατέ­θε­σε τις δικές του προ­τά­σεις στο ξεχω­ρι­στό πόρι­σμα που κατέ­θε­σε για το ζήτη­μα ο βου­λευ­τής του Κόμ­μα­τος και μέλος της Επι­τρο­πής, Μ. Συντυ­χά­κης, το οποίο συμπε­ρι­λή­φθη­κε στην έκθε­ση της δια­κομ­μα­τι­κής Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Επι­τρο­πής της Βου­λής για το δημογραφικό.

Το συγκε­κρι­μέ­νο από­σπα­σμα έχει ως εξής:

«Η πολύ μεγά­λη αύξη­ση της παρα­γω­γι­κό­τη­τας της εργα­σί­ας κάνει ανα­γκαία και ρεα­λι­στι­κή τη συνο­λι­κή μεί­ω­ση του γενι­κού εργά­σι­μου χρό­νου, εξα­σφα­λί­ζο­ντας σε όλες και όλους μόνι­μη και στα­θε­ρή δου­λειά με ταυ­τό­χρο­νη άνο­δο του βιο­τι­κού επι­πέ­δου, μέσω της αύξη­σης των μισθών, της βελ­τί­ω­σης των συν­θη­κών εργα­σί­ας και ζωής. Ταυ­τό­χρο­να, όμως, η κατά­κτη­ση των ισό­τι­μων σχέ­σε­ων ανά­με­σα στα δύο φύλα προ­ϋ­πο­θέ­τει απο­κλει­στι­κά κρα­τι­κές, δωρε­άν 190 παρε­χό­με­νες κοι­νω­νι­κές υπη­ρε­σί­ες Παι­δεί­ας, Υγεί­ας, Πρό­νοιας, με έμφα­ση στις ιδιαί­τε­ρες ανά­γκες της γυναί­κας λόγω του ρόλου της στην ανα­πα­ρα­γω­γι­κή δια­δι­κα­σία, σε κάθε ηλι­κια­κή περί­ο­δο της ζωής της. Πρέ­πει να εξα­σφα­λί­ζο­νται στην πρά­ξη η κοι­νω­νι­κή προ­στα­σία της μητρό­τη­τας και οι δυνα­τό­τη­τες για τη δημιουρ­γι­κή αξιο­ποί­η­ση του ελεύ­θε­ρου χρό­νου της σε όλα τα πεδία των ενδια­φε­ρό­ντων της και της δρά­σης της, των σχέ­σε­ών της και με το παιδί.

Εμπό­διο σε αυτήν τη δυνα­τό­τη­τα δεν απο­τε­λούν κυρί­ως οι δήθεν “κακές” ή “λαθε­μέ­νες” πολι­τι­κές επι­λο­γές κάποιων κομ­μά­των που βρί­σκο­νται στην κυβέρ­νη­ση, οι επι­μέ­ρους υπο­κει­με­νι­κές αδυ­να­μί­ες πρω­θυ­πουρ­γών, υπουρ­γών, άλλων κρα­τι­κών παρα­γό­ντων, η τάση τους προς τον χρη­μα­τι­σμό, τη δωρο­δο­κία και άλλα. Μπο­ρεί οι κυβερ­νή­σεις να αλλά­ζουν, να ανα­μορ­φώ­νε­ται το αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα και με νέα κόμ­μα­τα και πρό­σω­πα, να ανα­δει­κνύ­ο­νται γυναί­κες ως στε­λέ­χη επι­χει­ρή­σε­ων και στους θεσμούς του αστι­κού κρά­τους. Ομως, παρα­μέ­νει ο πυρή­νας της ανά­πτυ­ξης με κρι­τή­ριο το καπι­τα­λι­στι­κό κέρ­δος, η σαπί­λα των σύγ­χρο­νων καπι­τα­λι­στι­κών σχέ­σε­ων, στην επο­χή του υπερ­συ­γκε­ντρω­μέ­νου κεφα­λαί­ου, των πολυ­ε­θνι­κών μονοπωλίων.

Το ΚΚΕ, με κρι­τή­ριο τις σύγ­χρο­νες κοι­νω­νι­κές ανά­γκες, δια­τυ­πώ­νει συγκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις για τα σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα της εργα­τι­κής, λαϊ­κής οικο­γέ­νειας, ώστε η από­φα­ση δημιουρ­γί­ας οικο­γέ­νειας ή συμ­βί­ω­σης να μην εξαρ­τά­ται από οικο­νο­μι­κούς, κοι­νω­νι­κούς παρά­γο­ντες. Να είναι πραγ­μα­τι­κά ελεύ­θε­ρη η επι­λο­γή ενός νέου ζευ­γα­ριού πότε και αν θα κάνει και πόσα παι­διά, στη­ριγ­μέ­νη στον αμοι­βαίο σεβα­σμό μετα­ξύ των δύο φύλων, στη­ριγ­μέ­νη απο­κλει­στι­κά στη σωμα­τι­κή, πνευ­μα­τι­κή, ψυχι­κή έλξη.

Συγκε­κρι­μέ­να διεκδικεί:

1. Μόνι­μη και στα­θε­ρή εργα­σία για όλους και όλες με πλή­ρη εργα­σια­κά και ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα με Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργασίας.

2. Κατάρ­γη­ση των νόμων που προ­ω­θούν τις ελα­στι­κές εργα­σια­κές σχέ­σεις και την κατάρ­γη­ση της Κυρια­κής αργίας.

3. Να καταρ­γη­θούν όλοι οι αντια­σφα­λι­στι­κοί νόμοι που πετσο­κό­βουν μισθούς, συντά­ξεις, κοι­νω­νι­κές παρο­χές και δικαιώματα.

4. Επα­να­φο­ρά της 5ετούς δια­φο­ράς στα όρια ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης γυναι­κών και ανδρών, στα 55 έτη για τις γυναί­κες και στα 60 έτη για τους άνδρες και στα 50 για τις εργα­ζό­με­νες στα ΒΑΕ.

5. Εφαρ­μο­γή του νόμου για την προ­στα­σία της εργα­ζό­με­νης μητέ­ρας, την απα­γό­ρευ­ση της από­λυ­σης. Καμιά από­λυ­ση εγκύου.

6. Αδεια κύη­σης, τοκε­τού, λοχεί­ας δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκε­τό με πλή­ρεις απο­δο­χές και ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα, ανε­ξάρ­τη­τα εργα­σια­κών σχέσεων.

7. Αδεια μητρό­τη­τας για ένα χρό­νο, με πλή­ρη μισθό, Ασφά­λι­ση και ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη. Δυνα­τό­τη­τα να γίνει χρή­ση της και από τον πατέρα.

8. Στη συνέ­χεια, διευ­κό­λυν­ση της επι­στρο­φής της μητέ­ρας στην εργα­σία, με μειω­μέ­να ωρά­ρια κατά δύο ώρες για τα επό­με­να δύο χρό­νια και κατά μία ώρα για άλλα δύο.

9. Επί­δο­μα μητρό­τη­τας για τις αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νες, τις γυναί­κες της υπαί­θρου, στο ύψος του βασι­κού μισθού για 2 μήνες πριν τον τοκε­τό και 6 μήνες μετά, ανε­ξάρ­τη­τα από την ασφα­λι­στι­κή ενη­με­ρό­τη­τα. Μη κατα­βο­λή ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών για ένα χρό­νο από τον τοκε­τό. Υπο­λο­γι­σμός του χρό­νου αυτού του δια­στή­μα­τος στον συντά­ξι­μο χρόνο.

10. Τα μέλη των μονο­γο­νεϊ­κών οικο­γε­νειών να εργά­ζο­νται μόνο πρω­ι­νή βάρ­δια μέχρι τα παι­διά να φτά­σουν στην ηλι­κία των 10 ετών. Μειω­μέ­νο ωρά­ριο κατά 2 ώρες για τα μέλη μονο­γο­νεϊ­κών οικο­γε­νειών με ανά­πη­ρα παι­διά και αυξη­μέ­νη κατά μία βδο­μά­δα καλο­και­ρι­νή άδεια.

11. Επί­δο­μα τοκε­τού για όλες τις γυναί­κες, ύψους 1.000 ευρώ για κάθε παι­δί, με δαπά­νη από τον κρα­τι­κό προϋπολογισμό.

12. Εφαρ­μο­γή του νόμου για την προ­στα­σία της εργα­ζό­με­νης μητέ­ρας, την απα­γό­ρευ­ση της από­λυ­σής της.

13. Αδειες στο ζευ­γά­ρι για ασθέ­νειες ή άλλες ανά­γκες του παι­διού για τα επό­με­να χρό­νια. Μεγα­λύ­τε­ρη άδεια στις μονο­γο­νεϊ­κές οικο­γέ­νειες και σε γυναί­κες με ανα­πη­ρία ή με παι­διά ΑμεΑ.

14. Ενιαίο, καθο­λι­κό απο­κλει­στι­κά δημό­σιο και δωρε­άν σύγ­χρο­νο σύστη­μα Υγεί­ας — Πρό­νοιας, με έμφα­ση στην πρό­λη­ψη, για όλες και όλους, χωρίς καμιά άλλη προ­ϋ­πό­θε­ση. Δωρε­άν χορή­γη­ση φαρ­μά­κων. Κάλυ­ψη όλων των εξό­δων προ­γεν­νη­τι­κού ελέγ­χου, ιατρι­κώς υπο­βοη­θού­με­νης ανα­πα­ρα­γω­γής και τοκε­τού, από το κράτος.

15. Δημιουρ­γία κέντρων ενη­μέ­ρω­σης και εκπαί­δευ­σης για το θηλα­σμό μέσα στα μαιευ­τή­ρια, αλλά και στο δίκτυο Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, απο­κλει­στι­κά με ευθύ­νη του κρά­τους. Με επι­στη­μο­νι­κά κρι­τή­ρια και πρα­κτι­κά μέτρα να διευ­κο­λύ­νε­ται η νέα θηλά­ζου­σα μητέ­ρα. Το έτοι­μο βρε­φι­κό γάλα είναι είδος πρώ­της ανά­γκης και θα έπρε­πε να δίνε­ται δωρε­άν ή σε πολύ χαμη­λή τιμή.

16. Μέτρα υγεί­ας και ασφά­λειας στους χώρους δου­λειάς για τις εργα­ζό­με­νες. Εφαρ­μο­γή και επέ­κτα­ση των ειδι­κών μέτρων προ­στα­σί­ας για τις εργα­ζό­με­νες εγκύ­ους, λεχώ­νες και θηλά­ζου­σες. Απα­γό­ρευ­ση της νυχτε­ρι­νής εργα­σί­ας των γυναι­κών στη βιο­μη­χα­νία και στη βιοτεχνία.

17. Λει­τουρ­γία των υπη­ρε­σιών νοση­λεί­ας και φρο­ντί­δας στο σπί­τι με χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον κρα­τι­κό προϋπολογισμό.

18. Δίκτυο δημό­σιων και δωρε­άν βρε­φο­νη­πια­κών σταθ­μών και υπο­δο­μών για τη δημιουρ­γι­κή απα­σχό­λη­ση βρε­φών, νηπί­ων, παιδιών:

Να γίνουν δεκτά στους δημο­τι­κούς παι­δι­κούς και βρε­φο­νη­πια­κούς σταθ­μούς όλα τα παι­διά, Ελλή­νων και μετα­να­στών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Να καταρ­γη­θούν τα τρο­φεία και κάθε είδους οικο­νο­μι­κή επι­βά­ρυν­ση για τους γονείς. Να μονι­μο­ποι­η­θούν όλοι οι συμ­βα­σιού­χοι, χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.
Κτι­ρια­κή επάρ­κεια, καταλ­λη­λό­τη­τα, υπο­δο­μή, επάρ­κεια και ποιό­τη­τα φαγητού.
19. Επέ­κτα­ση του προ­γράμ­μα­τος κοι­νω­νι­κού του­ρι­σμού, με δημό­σιες και δωρε­άν κατασκηνώσεις.

20. Παρο­χή δωρε­άν σίτι­σης και στέ­γα­σης σε όλους τους φοι­τη­τές και σπουδαστές.

21. Παρο­χή φτη­νής, σύγ­χρο­νης κατοι­κί­ας στις πολύ­τε­κνες οικο­γέ­νειες από το κράτος.

22. Κατάρ­γη­ση όλων των χαρα­τσιών (ΕΝΦΙΑ — “Εισφο­ρά Αλλη­λεγ­γύ­ης” — Στο πετρέ­λαιο θέρμανσης).

23. Κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ στα είδη πλα­τιάς, λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης. Αφο­ρο­λό­γη­το όριο για την πολύ­τε­κνη οικο­γέ­νεια τα 50.000 ευρώ, προ­σαυ­ξη­μέ­νο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παι­δί. Καμία περι­κο­πή των πολυ­τε­κνι­κών επι­δο­μά­των και της “ισό­βιας σύνταξης”.

Ιδιαί­τε­ρα για τις οικο­γέ­νειες που ένας από τους δύο γονείς ή η/ο γονέ­ας είναι άνεργη/ος:

1. Επι­δό­τη­ση ανερ­γί­ας για όλους τους ανέρ­γους μέχρι να βρουν δουλειά.

2. Απα­γό­ρευ­ση της δια­κο­πής παρο­χής νερού, ρεύ­μα­τος και στα­θε­ρού τηλεφώνου.

3. Χορή­γη­ση δωρε­άν κάρ­τας απε­ριό­ρι­στων δια­δρο­μών στις αστι­κές συγκοινωνίες.

4. Επι­δό­τη­ση ενοι­κί­ου στο 100% της αξί­ας του από το κράτος.

5. Δωρε­άν παρο­χή πακέ­του απα­ραί­τη­των σχο­λι­κών ειδών για τα παι­διά των ανέργων».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο