Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι πρώτες όρκες και φάλαινες μπελούγκα βρέθηκαν από την «φυλακή των κητών» στην ανοιχτή θάλασσα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Οι εμπει­ρο­γνώ­μο­νες του Εθνι­κού Επι­στη­μο­νι­κο-ερευ­νη­τι­κού Ινστι­τού­του Αλιεί­ας και Ωκε­α­νο­γρα­φί­ας απε­λευ­θέ­ρω­σαν σήμε­ρα από την λεγό­με­νη «φυλα­κή των κητών» που βρί­σκε­ται στον Κόλ­πο Σρέ­ντα­για στην περιο­χή Πρι­μό­ριε, δύο όρκες και έξη φάλαι­νες μπε­λού­γκες, ανα­κοί­νω­σε το γρα­φείο τύπου του Ινστιτούτου.

falaines2

«Οι εμπει­ρο­γνώ­μο­νες απε­λευ­θέ­ρω­σαν σήμε­ρα τα θαλάσ­σια θηλα­στι­κά που είχαν μετα­φερ­θεί στο ακρω­τή­ριο Περόφ­σκι (στην περιο­χή Χαμπά­ροφσκ). Δύο όρκες και έξη φάλαι­νες μπε­λού­γκα επέ­στρε­ψαν στο φυσι­κό τους περι­βάλ­λον. Προ­τού τις απε­λευ­θε­ρώ­σουν, οι κτη­νί­α­τροι πραγ­μα­το­ποι­ή­σαν όλες τις απα­ραί­τη­τες ανα­λύ­σεις, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι οι δεί­κτες υγεί­ας των θαλάσ­σιων θηλα­στι­κών είναι καλοί. Επί­σης στις όρκες και στις φάλαι­νες μπε­λού­γκα τοπο­θε­τή­θη­καν πομποί που εκπέ­μπουν δορυ­φο­ρι­κά σήμα­τα και δίνουν την δυνα­τό­τη­τα στους επι­στή­μο­νες να παρα­κο­λου­θούν τις μετα­κι­νή­σεις τους και να συλ­λέ­γουν πλη­ρο­φο­ρί­ες για τη συμπε­ρι­φο­ρά τους». Στην δήλω­ση αυτή προ­έ­βη ο εκπρό­σω­πος Τύπου του Ινστι­τού­του Αλε­ξέι Σμαρόντοφ.

Ο Σαμα­ρό­ντοφ προ­σέ­θε­σε ότι οι και­ρι­κές συν­θή­κες στην περιο­χή που τα θαλάσ­σια θηλα­στι­κά αφέ­θη­καν ελεύ­θε­ρα είναι ευνοϊ­κές. «Όπως ανέ­φε­ραν οι επι­στή­μο­νες, οι όρκες είχαν έναν εκνευ­ρι­σμό που ήταν ανα­με­νό­με­νος, με απο­τέ­λε­σμα για μερι­κές ώρες να παρα­μέ­νουν κοντά την ακτή ενώ στην συνέ­χεια κατευ­θύν­θη­καν προς την έξο­δο του κόλ­που της Σαχα­λί­νης. Μετά το μεση­μέ­ρι απε­λευ­θε­ρώ­θη­καν και οι φάλαι­νες μπε­λού­γκα, οι οποί­ες κατευ­θύν­θη­καν αμέ­σως προς την ανοι­χτή θάλασσα.

Οι πρώ­τες αυτές όρκες και φάλαι­νες μπε­λού­γκα είχαν μετα­φερ­θεί τις προη­γού­με­νες ημέ­ρες στο ακρω­τή­ριο Περόφ­σκι στην περιο­χή Χαμπά­ροφσκ. Καθ’ όλη τη διάρ­κεια της μετα­φο­ράς τους, η οποία διήρ­κε­σε έξι μέρες, καθώς διά­νυ­σαν μια δια­δρο­μή 1.800 χιλιο­μέ­τρων, όσο είναι δηλα­δή το μήκος της δια­δρο­μής από τον Κόλ­πο Σρέ­ντα­για έως το ακρω­τή­ριο Περόφ­σκι, στο πλευ­ρό τους βρι­σκό­ντου­σαν κτη­νί­α­τροι και εκπαι­δευ­τές που είχαν την επι­μέ­λεια τους, δήλω­σε ο Σμαρόντοφ.

Τέλος ο εκπρό­σω­πος του Ινστι­τού­του Αλιεί­ας και Ωκε­α­νο­γρα­φί­ας επι­σή­μα­νε ότι μόλις η ομά­δα των εμπει­ρο­γνω­μό­νων, που συνό­δευ­σε τα θαλάσ­σια θηλα­στι­κά έως το ακρω­τή­ριο Περόφ­σκι, επι­στρέ­ψει στην περιο­χή Πρι­μό­ριε, θα ξεκι­νή­σει η προ­ε­τοι­μα­σία για τη μετα­φο­ρά και την απε­λευ­θέ­ρω­ση της επό­με­νης ομά­δας των θαλάσ­σιων θηλαστικών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο