Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι πρώτοι Σουηδοί ήταν μαύροι με μπλε μάτια

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Την Τετάρ­τη προ­βλή­θη­κε το πρώ­το μέρος του επι­στη­μο­νι­κού ντο­κι­μα­ντέρ για την εποί­κι­ση της Σου­η­δί­ας που σημειω­τέ­ον ήταν καλυμ­μέ­νη από πάγους σχε­δόν μέχρι 11.000 πριν. Το ντο­κι­μα­ντέρ στη­ρί­ζε­ται σε επι­στη­μο­νι­κές ανα­κοι­νώ­σεις που έγι­ναν το 2014 αλλά δεν πήραν μεγά­λη έκτα­ση στα ΜΜΕ.

Το πρώ­το μέρος ανα­φέρ­θη­κε στο γεγο­νός, που στη­ρί­ζε­ται σε μελέ­τες γεν­νη­τι­κού υλι­κού ( μοντέρ­νο dna) που ερευ­νή­θη­κε από τον καθη­γη­τή γεν­νη­τι­κής του Πανε­πι­στη­μί­ου της Ουψά­λα Mattias Jakobsson, ότι οι πρώ­τοι έποι­κοι ήταν σκου­ρό­χρω­μοι με μπλε μάτια.

Ήρθαν με σχε­δί­ες φτιαγ­μέ­νες από δέρ­μα γύρω στα 11.000 χρό­νια πριν και ήταν κυνη­γοί. Θα έπαιρ­νε άλλες 5000 χρό­νια για το επό­με­νο κύμα εποί­κων που είχε μαζί του σπό­ρους και εξη­με­ρω­μέ­να κατοικίδια.

Στην αρχή ερχό­ταν οι πρώ­τοι έποι­κοι μόνο τα καλο­καί­ρια για να κυνη­γή­σουν ταράν­δους αλλά μετά το στα­δια­κό λιώ­σι­μο των πάγων άρχι­σαν να κατοι­κούν μόνι­μα, μας περι­γρά­φει το ντο­κι­μα­ντέρ. Έμα­θαν γρή­γο­ρα να κυνη­γούν και στην θάλασ­σα φώκιες και δελ­φί­νια καθώς και να ψαρεύ­ουν. Κινή­θη­καν και προς τις ακτές της Νορ­βη­γί­ας όσο υπο­χω­ρού­σαν οι πάγοι.

Επί­ση­μη ανα­κοί­νω­ση δεν έχει ακό­μη βγεί από το ακρο­δε­ξιό εθνι­κι­στι­κό κόμ­μα Σου­η­δοί Δημο­κρά­τες που πιστεύ­ει ότι οι Σου­η­δοί κατά­γο­νται από κάποια Σκαν­δι­να­βι­κή φυλή που μοιά­ζει στους Βίκινγκς και τους Άριους βασι­λιά­δες τους. Οι οπα­δοί τους όμως στα κοι­νω­νι­κά μέσα μιλούν για απά­τη και για ξένο δάκτυ­λο, χωρίς να κατο­νο­μά­ζουν ποιος μπο­ρεί να είναι.

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο