Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο θα αρχίσουν να αίρουν τα οδοφράγματα

Οι Σέρ­βοι του Κοσό­βου, που απέ­κλειαν δρό­μους στο βόρειο τμή­μα του επί 19 ημέ­ρες, συμ­φώ­νη­σαν να αρχί­σουν να αίρουν τα οδο­φράγ­μα­τα από σήμε­ρα το πρωί, μετά τις πιέ­σεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για να απο­κλι­μα­κω­θεί η ένταση.

Ο σέρ­βος πρό­ε­δρος Αλε­ξά­νταρ Βού­τσιτς, έπει­τα από συνά­ντη­ση με σέρ­βους κατοί­κους του βόρειου Κοσό­βου στη σερ­βι­κή πόλη Ράσκα, επι­βε­βαί­ω­σε πως η άρση των οδο­φραγ­μά­των θα ξεκι­νή­σει το πρωί. «Είναι μακρά δια­δι­κα­σία, θα πάρει χρό­νο», σημεί­ω­σε ο κ. Βού­τσιτς. Συμπλή­ρω­σε ότι η Ουά­σιγ­κτον και οι Βρυ­ξέλ­λες, που μεσο­λα­βούν στις συνο­μι­λί­ες του Βελι­γρα­δί­ου και της Πρί­στι­νας για να επι­λυ­θούν τα εκκρε­μή ζητή­μα­τα, εγγυ­ή­θη­καν πως οι Σέρ­βοι που έστη­σαν τα οδο­φράγ­μα­τα δεν θα αντι­με­τω­πί­σουν ποι­νές διώξεις.

Για πάνω από 20 χρό­νια, το Κόσο­βο απο­τε­λεί πηγή εντά­σε­ων ανά­με­σα στη Δύση, μεγά­λο μέρος της οποί­ας υπο­στή­ρι­ξε την ανε­ξαρ­τη­σία του, και τη Ρωσία, που υπο­στη­ρί­ζει τη Σερ­βία στην προ­σπά­θειά της να εμπο­δί­σει την έντα­ξη της Πρί­στι­νας σε διε­θνείς οργα­νι­σμούς, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ, το NATO και η ΕΕ απαί­τη­σαν τα μέρη να ασκή­σουν τη μέγι­στη αυτο­συ­γκρά­τη­ση, καθώς οι αρχές στο Κόσο­βο έκλει­σαν τρί­τη συνο­ρια­κή διέ­λευ­ση χθες Τετάρ­τη και οι εντά­σεις με τους Σέρ­βους της περιο­χής ανέ­βη­καν περαιτέρω.

Η KFOR, η νατοϊ­κή απο­στο­λή στο Κόσο­βο, δια­βε­βαί­ω­σε πως υπο­στη­ρί­ζει «τον διά­λο­γο» των πλευ­ρών για να απο­κλι­μα­κω­θεί η έντα­ση, έπει­τα από πολυ­ή­με­ρα επει­σό­δια. Τη Δευ­τέ­ρα, το Βελι­γρά­δι έθε­τε τον σερ­βι­κό στρα­τό στον «υψη­λό­τε­ρο βαθ­μό ετοι­μό­τη­τας για μάχη». Το Κρεμ­λί­νο διέ­ψευ­σε την κατη­γο­ρία του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών του Κοσό­βου πως επι­διώ­κει την «απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σή του», ενώ έκρι­νε πως το Βελι­γρά­δι υπε­ρα­σπί­ζει τα δικαιώ­μα­τα των Σέρ­βων της περιοχής.

Τα οδο­φράγ­μα­τα στο Κόσο­βο στή­θη­καν από εκα­το­ντά­δες εκ των 120.000 Σέρ­βων του Κοσό­βου μετά τη 10η Δεκεμ­βρί­ου, μετά τη σύλ­λη­ψη σέρ­βου πρώ­ην αστυ­νο­μι­κού, παρα­λύ­ο­ντας την κυκλο­φο­ρία. Δικα­στή­ριο απο­φά­σι­σε να απο­φυ­λα­κι­στεί και να τεθεί σε κατ’ οίκον κρά­τη­ση κατό­πιν εισή­γη­σης εισαγ­γε­λέα, προ­κα­λώ­ντας οργή κι αντι­δρά­σεις στην Πρί­στι­να, ιδί­ως από τον πρω­θυ­πουρ­γό Άλμπιν Κούρ­τι: «είμαι πολύ περί­ερ­γος να μάθω ποιος εισαγ­γε­λέ­ας έκα­νε την εισή­γη­ση και ποιος δικα­στής την ενέ­κρι­νε», είπε χθες Τετάρ­τη ο επι­κε­φα­λής της κυβέρ­νη­σης του Κοσόβου.

Ο Πάντιτς (αστυ­νο­μι­κός) συνε­λή­φθη στις 10 Δεκέμ­βρη ως ύπο­πτος για τρο­μο­κρα­τι­κή δρά­ση και κρί­θη­κε προ­φυ­λα­κι­στέ­ος. Η προ­σω­ρι­νή απο­φυ­λά­κι­σή του μέχρι την εκδί­κα­ση της υπό­θε­σης απο­τε­λού­σε ένα από τα αιτή­μα­τα των Σέρ­βων για να απο­σύ­ρουν τα οδοφράγματα.

Τα άλλα αιτή­μα­τα αφο­ρούν την απο­φυ­λά­κι­ση και άλλων δύο Σέρ­βων που συνε­λή­φθη­σαν και την απο­χώ­ρη­ση των ειδι­κών δυνά­με­ων της αστυ­νο­μί­ας του Κοσό­βου από τον βορ­ρά, όπου ο σερ­βι­κός πλη­θυ­σμός απο­τε­λεί πλειοψηφία.

Το Κόσ­σο­βο ανα­κύ­ρη­ξε την ανε­ξαρ­τη­σία του το 2008 με τη στή­ρι­ξη της Δύσης μετά τον πόλε­μο στη Γιου­γκο­σλα­βία του 1998. Πέντε χώρες της ΕΕ, η Ισπα­νία, η Ρου­μα­νία, η Σλο­βα­κία η Ελλά­δα και η Κύπρος, δεν έχουν ανα­γνω­ρί­σει την ανε­ξαρ­τη­σία του και δεν ανα­μέ­νε­ται να το κάνουν τα προ­σε­χή χρό­νια, ενώ το Κόσο­βο δεν είναι μέλος του ΟΗΕ. Το Κόσο­βο δεν ανα­γνώ­ρι­σαν επί­σης η Κίνα και η Ρωσία.

Ο Βούτσιτς ευχαριστεί Ρωσία, Κίνα και Ινδία για την υποστήριξή τους

Τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία ευχα­ρί­στη­σε δημό­σια ο πρό­ε­δρος της Σερ­βί­ας Αλε­ξά­νταρ Βού­τσιτς για την υπο­στή­ρι­ξή τους στο ζήτη­μα του Κοσόβου.

“Εχω πει ευχα­ρι­στώ στη Ρωσία αμέ­τρη­τες φορές για την υπο­στή­ρι­ξη που μας παρέ­χει. […] Τους ευχα­ρι­στώ για την πολι­τι­κή υπο­στή­ρι­ξη, ευχα­ρι­στώ την Κίνα, ευχα­ρι­στώ την Ινδία. Είμαι ευγνώ­μων σε όλους”, είπε ο Σέρ­βος πρό­ε­δρος σε συνέ­ντευ­ξή του στο Pink χτε­ςε­νό­ψει της συνά­ντη­σής του με τους κατοί­κους του Κοσόβου.

Η Πρίστινα ενέπλεξε τη Μόσχα

Οι αρχές του Κοσό­βου επι­χεί­ρη­σαν να βάλουν στο «κάδρο» των ευθυ­νών για την εκρη­κτι­κή κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στην περιο­χή, τη Μόσχα.

Ο Κοσο­βά­ρος υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών, Ξελάλ Σβέ­κλα, ισχυ­ρί­στη­κε ότι η Σερ­βία, υπό την επιρ­ροή της Ρωσί­ας, απο­σκο­πεί να απο­στα­θε­ρο­ποι­ή­σει το Κόσο­βο υπο­στη­ρί­ζο­ντας τους Σέρ­βους του Κοσόβου.

Ο ισχυ­ρι­σμός του Σβέ­κλα προ­κά­λε­σε την αντί­δρα­ση του Κρεμ­λί­νου, το οποίο ανα­κοί­νω­σε χτες ότι υπο­στη­ρί­ζει τις προ­σπά­θειες της Σερ­βί­ας να προ­στα­τεύ­σει τους Σέρ­βους στο βόρειο Κόσο­βο, αλλά αρνή­θη­κε ότι τρο­φο­δο­τεί τις εντά­σεις. «Η Σερ­βία είναι κυρί­αρ­χη χώρα και είναι απο­λύ­τως λάθος να ανα­ζη­τεί­ται κατα­στρο­φι­κή επιρ­ροή της Ρωσί­ας εδώ», σημεί­ω­σε ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου Ντμί­τρι Πεσκόφ.  «Η Σερ­βία είναι κυρί­αρ­χη χώρα και φυσι­κά προ­στα­τεύ­ει τα δικαιώ­μα­τα των Σέρ­βων που ζουν κοντά σε τόσο δύσκο­λες συν­θή­κες και φυσι­κά αντι­δρά με σκλη­ρό­τη­τα όταν αυτά τα δικαιώ­μα­τα παρα­βιά­ζο­νται», πρό­σθε­σε ο Πεσκόφ.

«Έχο­ντας πολύ στε­νές συμ­μα­χι­κές, ιστο­ρι­κές και πνευ­μα­τι­κές σχέ­σεις με τη Σερ­βία, η Ρωσία παρα­κο­λου­θεί πολύ στε­νά τι συμ­βαί­νει, πώς γίνο­νται σεβα­στά και δια­σφα­λί­ζο­νται τα δικαιώ­μα­τα των Σέρ­βων», σημεί­ω­σε επί­σης ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου. «Και βεβαί­ως, υπο­στη­ρί­ζου­με το Βελι­γρά­δι στις ενέρ­γειες που γίνο­νται», κατέληξε.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο