Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι συμμορίες της Στοκχόλμης επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρο προάστιο

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Το από­γευ­μα στις 25 Αυγού­στου πριν από 2 μήνες η Αστυ­νο­μία στην περιο­χή Tensta στην Στοκ­χόλ­μη δια­πί­στω­σε πως ελά­χι­στοι άνθρω­ποι κυκλο­φο­ρού­σαν στους δρό­μους. Η αιτία ανα­κοι­νώ­θη­κε από την ίδια την Αστυ­νο­μία στην Σου­η­δι­κή τηλε­ό­ρα­ση 4 στις 16 Οκτω­βρί­ου. Μέλη συμ­μο­ριών ενη­μέ­ρω­νε τους κατοί­κους της περιο­χής ότι υπάρ­χει απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας μετά τις 6 το από­γευ­μα. Η ενη­μέ­ρω­ση συνο­δευό­ταν με απει­λές για βία αν δεν υπακούσουν.

Η Tensta είναι περιο­χή στα βόρεια της Στοκ­χόλ­μης με περί­που 20.000 κατοίκους.

Σύμ­φω­να με δηλώ­σεις στην Σου­η­δι­κή τηλε­ό­ρα­ση του Amir Rostami αστυ­νο­μι­κού και ανα­πλη­ρω­τή καθη­γη­τή Εγκλη­μα­το­λο­γί­ας η αιτία της πρω­το­φα­νούς απα­γό­ρευ­σης μπο­ρεί να ήταν κάποια προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη (εγκλη­μα­τι­κή) ενέρ­γεια των συμ­μο­ριών που δεν ήθε­λαν να γίνει αντι­λη­πτή από πολ­λούς ανθρώ­πους. Μπο­ρεί ακό­μη να είναι μια επί­δει­ξη δύνα­μης αλλά τότε θα ήταν μια ενέρ­γεια που θα είχε επα­να­λη­φθεί, λέει ο καθη­γη­τής. Άρα πρό­κει­ται για ένα μεμο­νω­μέ­νο γεγο­νός για κάτι που συνέ­βει την συγκε­κρι­μέ­νη ημε­ρο­μη­νία, συμπληρώνει.

Ο Amir Rostami ερνη­μεύ­ει την ενέρ­γεια της απα­γό­ρευ­σης σαν από­δει­ξη της δύνα­μης που δια­θέ­τουν οι συμ­μο­ρί­ες και της συνει­δη­το­ποί­η­σης από την πλευ­ρά τους ότι την δια­θέ­τουν χωρίς καν να τιμω­ρη­θούν για αυτό.

-Σε εθνι­κό επί­πε­δο δεν έχει κάποια επιρ­ροή η ενέρ­γεια αυτή αλλά σε τοπι­κό έχει τερά­στια σημα­σία. Δεν υπάρ­χουν γρή­γο­ρες αστυ­νο­μι­κές λύσεις προσθέτει.

Ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών της Σου­η­δί­ας δηλώ­νει πως δεν είχε γνώ­ση για το συμ­βάν και συμπλη­ρώ­νει πως δεν είναι οι συμ­μο­ρί­ες που θα επι­βάλ­λουν τον νόμο τους.

Η Tensta χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από την Αστυ­νο­μία σαν μία από τις Ιδιαί­τε­ρα Εκτε­θει­μέ­νες στην εγκλη­μα­τι­κό­τη­τα περιο­χές με 4 δολο­φο­νί­ες και 8 από­πει­ρες τους τελευ­ταί­ους μήνες. Οι περιο­χές που υπάρ­χουν στην Σου­η­δία με τον παρα­πά­νω χαρα­κτη­ρι­σμό και τον πιο ήπιο χαρα­κτη­ρι­σμό Εκτε­θει­μέ­νες περιο­χές είναι προ­ά­στια μεγά­λων πόλε­ων ή περιο­χές μέσα στην πόλη όπου επι­κρα­τούν άσχη­μες κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κές συν­θή­κες με κατοί­κους στην πλειο­ψη­φία φτω­χούς μετα­νά­στες ή ξένης κατα­γω­γής και εγκλη­μα­τι­κή επιρ­ροή των συμμοριών.

Στην περιο­χή Tensta που συχνά χαρα­κτη­ρί­ζε­ται σαν «γκέ­το» το 60% των κατοί­κων είναι γεν­νη­μέ­νοι έξω από την Σου­η­δία και το 88,1% έχουν ξένη οικο­γε­νεια­κή καταγωγή.

BANNER panos3Η εγκλη­μα­τι­κή δρά­ση των συμ­μο­ριών είναι το εμπό­ριο ναρ­κω­τι­κών, η «προ­στα­σία» και ταυ­τό­χρο­να ο νόμος της σιω­πής για μάρ­τυ­ρες και θύμα­τα. Από στοι­χεία της ίδιας της Αστυ­νο­μί­ας για το 2019 οι περιο­χές μεγά­λης εγκλη­μα­τι­κό­τη­τας ήταν 60 συνο­λι­κά σε όλη την Σου­η­δία εκ των οποί­ων οι 28 είναι απλά Εκτε­θει­μέ­νες. Σε αυτές τις περιο­χές ζού­σαν το 2017, 566.000 άνθρω­ποι ή το 5,4% του πλη­θυ­σμού τις χώρας.

Σύμ­φω­να με στοι­χεία δημο­σκό­πη­σης του 2014 το 30% των κατοί­κων στην Tensta δήλω­ναν πως αισθά­νο­νται φόβο και εκτε­θει­μέ­νοι στην εγκληματικότητα.

Σήμε­ρα μετά από όλες αυτές τις ενέρ­γειες δεν είναι σίγου­ρο πόσο είναι το ποσο­στό των φοβι­σμέ­νων αλλά το σίγου­ρο είναι πως η παρακ­μή και η σαπί­λα της αστι­κής κοι­νω­νί­ας συνε­χί­ζει να αυξά­νε­ται με γορ­γούς ρυθ­μούς, ακό­μη και σε «πλού­σιες» και «ανα­πτυγ­μέ­νες» χώρες του καπιταλισμού.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο