Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι συντάξεις του τζόγου της Σουηδίας που εμπνέουν την Ελληνική κυβέρνηση!

 

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Η γενι­κή σύντα­ξη στην Σου­η­δία που όλοι δικαιού­νται εξαρ­τά­ται από τα χρό­νια που έχεις δου­λέ­ψει. Η πλή­ρης δίνε­ται όταν έχεις δου­λέ­ψει 40 χρό­νια. Αλλιώς παίρ­νεις ποσο­στά όσα είναι και τα χρό­νια που δού­λε­ψες. Η σύντα­ξη προ­κύ­πτει από την παρα­κρά­τη­ση 12% του μισθού.

Ο μέσος όρος της γενι­κής σύντα­ξης είναι 1000 ευρώ και μαζί με το δεύ­τε­ρο κομ­μά­τι σύντα­ξης που βασί­ζε­ται στο ύψος των συνο­λι­κών απο­λα­βών όσο εργα­ζό­ταν κανείς, αν υπάρ­χει, φτά­νει, τα 1400 ευρώ μετά τους φόρους στην 4η πιο ακρι­βή χώρα της ΕΕ με τους μεγα­λύ­τε­ρους φόρους και λογα­ρια­σμούς (ρεύ­μα, απορ­ρίμ­μα­τα, παι­δι­κοί σταθ­μοί, φόρος ακι­νή­των κ.α) σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της GO Banking Rates. Το σύνο­λο των φόρων μαζί με τους λογα­ρια­σμούς φτά­νει το 62% του εισο­δή­μα­τος σύμ­φω­να με την ίδια έκθεση.

Από τους 2,3 εκα­τομ­μύ­ρια συντα­ξιού­χους της Σου­η­δί­ας οι 691 χιλιά­δες (στοι­χεία Κρα­τι­κής Υπη­ρε­σί­ας Συντά­ξε­ων), «οι φτω­χοί συντα­ξιού­χοι» όπως τους ονο­μά­ζουν οι Σου­η­δοί, παίρ­νει συντά­ξεις πεί­νας, εγγυ­η­μέ­νη σύντα­ξη, περί τα 600 ευρώ και 290 χιλιά­δες (ίδια πηγή) κατα­φεύ­γουν στα στε­γα­στι­κά επι­δό­μα­τα για να πλη­ρώ­σουν το νοί­κι τους ή την δόση του στε­γα­στι­κού δανείου.

Τα κεφά­λαια των συντά­ξε­ων τζο­γά­ρο­νται στο Χρη­μα­τι­στή­ριο από τα Δημό­σια Ταμεία Επεν­δυ­τι­κών κεφα­λαί­ων Συντά­ξε­ων που είναι 7 τον αριθ­μό. Επεν­δύ­ο­νται τα χρή­μα­τα των συντά­ξε­ων σε μετο­χές και σε χρη­μα­τι­στη­ρια­κά κόλπα.

Ένα κομ­μά­τι το 2,5% από την παρα­κρά­τη­ση 12% πηγαί­νει για επεν­δύ­σεις σε εται­ρεί­ες που είναι εκτός Χρη­μα­τι­στη­ρί­ου στο Ταμείο νρ 7.

Τα απο­τε­λέ­σμα­τα αυτών των επεν­δύ­σε­ων παρό­λο που πρέ­πει να είναι δια­φα­νή δεν μπο­ρεί κανείς να τα παρα­κο­λου­θή­σει μέσα από τον δαί­δα­λο των πακέ­των μετο­χών που παίζονται.

-Θα εγγυ­η­θούν τις συντά­ξεις του μέλ­λο­ντος λένε οι κυβερ­νώ­ντες. Ότι ακρι­βώς λέει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ που πατά­ει πάνω στα ανοίγ­μα­τα του ΣΥΡΙΖΑ για ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση των συντάξεων.

Πόσα είναι αυτά τα κεφά­λαια των 7 Ταμεί­ων που παί­ζο­νται στο Χρη­μα­τι­στή­ριο και απο­τε­λούν κεφά­λαια δανει­σμού και επι­δο­μά­των στις μεγά­λες επιχειρήσεις;

Άκου­σον άκου­σον! Η συνο­λι­κή αξία αγο­ράς είναι 165 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ ενώ το συσ­σω­ρευ­μέ­νο κεφά­λαιο είναι 240 δις!!!

Μόνο το 7ο Ταμείο δια­χει­ρί­ζε­ται 72 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ.

Στο 7 ταμείο δίνε­ται η δυνα­τό­τη­τα ο ίδιος ο συντα­ξιού­χος να απο­φα­σί­σει σε ποιες επεν­δύ­σεις μπο­ρούν να πηγαί­νουν τα λεφτά της σύντα­ξής του. Ποιος συντα­ξιού­χος έχει αυτές τις γνώσεις;

Πως δια­τί­θε­νται και επεν­δύ­ο­νται αυτά τα ποσά το ξέρουν μόνο η κυβέρ­νη­ση και οι διοι­κή­σεις των Ταμεί­ων που διο­ρί­ζο­νται από την κυβέρνηση.

Όπως ανα­φέ­ρε­ται στις θέσεις του ΚΚ Σουηδίας:

«Η μεταρ­ρύθ­μι­ση των συντά­ξε­ων στην Σου­η­δία (την δεκα­ε­τία του 50) απάλ­λα­ξε τις οικο­γέ­νειες από την φρο­ντί­δα των ηλι­κιω­μέ­νων και οι ηλι­κιω­μέ­νοι έγι­ναν πιο ανε­ξάρ­τη­τοι, οικο­νο­μι­κά. Ταυ­τό­χρο­να έδω­σε την δυνα­τό­τη­τα στους συντα­ξιού­χους να κατα­να­λώ­σουν. Τα Ταμεία των Επεν­δυ­τι­κών Κεφα­λαί­ων Συντά­ξε­ων έπαι­ξαν και παί­ζουν σε πρω­το­φα­νή έκτα­ση έναν τερά­στιο ρόλο διο­χέ­τευ­σης των κρα­τι­κών κεφα­λαί­ων στο ιδιω­τι­κό κεφάλαιο».

Η κυβέρ­νη­ση απο­φα­σί­ζει πόσο ποσο­στό από τις συντά­ξεις θα κατα­λή­ξει σε επεν­δύ­σεις εκτός Χρη­μα­τι­στη­ρί­ου που φυσι­κά είναι και οι πιο σκο­τει­νές επεν­δύ­σεις. Παρα­δείγ­μα­τος χάριν ισχυ­ρί­ζο­νται τα Ταμεία πως τα χρή­μα­τα δεν θα επεν­δύ­ο­νται σε εται­ρεί­ες πετρε­λαί­ου για καθα­ρό­τε­ρο περι­βάλ­λον ενώ στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα επεν­δύ­ουν στις 66 από τις 200 μεγα­λύ­τε­ρες εται­ρεί­ες πετρε­λαιοει­δών στον κόσμο.

Κανείς δεν γνω­ρί­ζει το ακρι­βές ποσό της σύντα­ξης που θα πάρει αφού “παί­ζει” από χρό­νο σε χρό­νο κάποια ποσοστά.

Αυτό που είναι σίγου­ρο είναι πως μαζί με το δεύ­τε­ρο κομ­μά­τι της σύντα­ξης που βασί­ζε­ται στα εισο­δή­μα­τα που είχε κανείς τα χρό­νια που δού­λευε δεν ξεπερ­νούν το 50–55% του μισθού του.

Σε αυτή την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα του τζό­γου και της ανυ­πο­λη­ψί­ας, στην ουσία στην ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση θέλουν οι δικοί μας κυβερ­νώ­ντες να οδη­γή­σουν τις 11 φορές κου­τσου­ρε­μέ­νες έως ανύ­παρ­κτες συντά­ξεις που υπάρ­χουν στην χώρα μας.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

 

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο