Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι συντάξεις των Ελλήνων μεταναστών της Σουηδίας κινδυνεύουν από την ΕΕ

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Χωρίς την “κατώ­τα­τη εγγυ­η­μέ­νη σύντα­ξη” που λαμ­βά­νουν από την Σου­η­δία κιν­δυ­νεύ­ουν να μεί­νουν 43.000 άνθρω­ποι μετα­ξύ των οποί­ων και 1.451 Έλλη­νες, που έχουν επι­στρέ­ψει και ζουν στην Ελλά­δα. Θίγο­νται αυτοί που πήραν την μικρή, κατώ­τα­τη σύντα­ξη, την τάχα εγγυ­η­μέ­νη, που δια­μορ­φώ­νε­ται ανά­λο­γα με τα χρό­νια παρα­μο­νής και δίνε­ται μόνον όταν είναι πολύ χαμη­λή η σύντα­ξη που δικαιού­ται κανείς βάσει εισο­δή­μα­τος και των συνο­λι­κών ασφα­λι­στι­κών εισφορών.

Το Ευρω­παϊ­κό δικα­στή­ριο γνω­μο­δό­τη­σε ότι πρό­κει­ται για κοινωνική/προνομιακή παρο­χή που κακώς χορη­γεί­ται σε ανθρώ­πους που έφυ­γαν και ζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ χωρίς να προσ­διο­ρί­ζει αν θα συνέ­χι­ζαν να παίρ­νουν την σύντα­ξη αν έμε­ναν στην Σου­η­δία! Η από­φα­ση θα ισχύ­σει από το 2020.

Η Σου­η­δι­κή κυβέρ­νη­ση απο­φά­σι­σε να ανα­θέ­σει σε νομο­πα­ρα­σκευα­στι­κή επι­τρο­πή την επε­ξερ­γα­σία νέας ρύθ­μι­σης για το θέμα. Δηλώ­νει πως θα χορη­γή­σει τις συντά­ξεις και το 2019, για να μην υπάρ­ξουν από­το­μες αλλα­γές στις ζωές των ανθρώ­πων που θίγο­νται. Στην Σου­η­δία παίρ­νει κανείς ολό­κλη­ρη σύντα­ξη όταν έχει συμπλη­ρώ­σει 40 χρό­νια δου­λειάς στα 65 με δικαί­ω­μα πια να συνε­χί­σει μέχρι τα 69(!). Ιδιαί­τε­ρα για τους μετα­νά­στες και άλλες ευπα­θείς κατη­γο­ρί­ες των εργα­ζο­μέ­νων πάντα η σύντα­ξη είναι μειω­μέ­νη επει­δή συνή­θως είναι αδύ­να­το να συμπλη­ρώ­σουν τα 40 χρό­νια. Παίρ­νουν κατ ελά­χι­στον την “εγγυ­η­μέ­νη”.

Όμως ούτε αυτή γλι­τώ­νει πια από την αναλ­γη­σία και την σκλη­ρό­τη­τα του καπι­τα­λι­σμού της ΕΕ.

Δεν χρειά­ζο­νται από ό,τι φαί­νε­ται μνη­μό­νια για να πάρουν πίσω τις λαϊ­κές κατακτήσεις.

Από το 2020 που θα ισχύ­σει η και­νούρ­για πρό­τα­ση είναι άγνω­στο τι θα συμβεί…

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 διαμένει στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ του δήμου Χεργιεντάλεν και εργάζεται ως διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο