Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι συνταξιούχοι κατέρριψαν την προπαγάνδα της κυβέρνησης για το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο — Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους

Τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς κατέρριψαν έναν προς έναν και τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων έξω από το υπουργείο Εργασίας για το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Στη συνέ­ντευ­ξη, η ειση­γη­τι­κή ομι­λία έγι­νε από τον Δήμο Κου­μπού­ρη, πρό­ε­δρο της Ομο­σπον­δί­ας Συντα­ξιού­χων ΙΚΑ (δια­βά­στε παρα­κά­τω ανα­λυ­τι­κά), ενώ παρα­βρέ­θη­κε αντι­προ­σω­πεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Παρεμ­βά­σεις έγι­ναν επί­σης από τους:

✔️   Χρή­στο Μπουρ­δού­κη, πρό­ε­δρο Συντα­ξιού­χων Πολι­τι­κών Υπαλ­λή­λων Δημο­σί­ου🔻

✔️   Παντε­λή Τάτση, πρό­ε­δρο της Ομο­σπον­δί­ας Συντα­ξιού­χων ΟΑΕΕ 🔻

✔️   Αρι­στο­τέ­λη Κάντα, πρό­ε­δρο Συντα­ξιού­χων Επι­κου­ρι­κής Ασφά­λι­σης 🔻

✔️   Κώστα Τζα­τζά­νη, πρό­ε­δρο των Συντα­ξιού­χων Μηχα­νι­κών 🔻

✔️   Γ. Πεπό­νη, πρό­ε­δρο του Πανελ­λή­νιου Συλ­λό­γου Συντα­ξιού­χων ΕΛΤΑ 🔻

✔️   Αθα­να­σία Χρι­στο­πού­λου, πρό­ε­δρο του Πανελ­λή­νιου Συλ­λό­γου Συντα­ξιού­χων Δικη­γό­ρων 🔻

✔️   Γιώρ­γο Βρα­νά, πρό­ε­δρο του Πανελ­λή­νιου Συλ­λό­γου Συντα­ξιού­χων ΝΑΤ 🔻

Οι εκπρό­σω­ποι των συντα­ξιού­χων εξέ­φρα­σαν την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά τους να κλι­μα­κώ­σουν τον αγώ­να τους ενά­ντια στο νέο αντια­σφα­λι­στι­κό νομο­σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης που δεν καταρ­γεί ‑όπως ισχυ­ρί­ζε­ται η κυβέρ­νη­ση- αλλά δια­τη­ρεί όλες τις ρυθ­μί­σεις του κατά­πτυ­στου νόμου Κατρού­γκα­λου και επι­φέ­ρει νέα χτυ­πή­μα­τα στην Κοι­νω­νι­κή Ασφάλιση.

Η εισηγητική ομιλία

«Όπως είναι γνω­στό την τελευ­ταία 30ετία όλες οι κυβερ­νή­σεις στα­θε­ρά, ανε­ξάρ­τη­τα από το πώς αυτο­προσ­διο­ρί­ζο­νται πολι­τι­κά, μονο­κομ­μα­τι­κές ή σε συνερ­γα­σία, απο­δο­μούν — κατε­δα­φί­ζουν το κοι­νω­νι­κο­α­σφα­λι­στι­κό σύστη­μα που με αιμα­τη­ρούς αγώ­νες, θυσί­ες κερ­δή­θη­κε και πλη­ρώ­θη­κε από την εργα­τι­κή τάξη και τον λαό. Είναι καθα­ρό ότι το Ασφα­λι­στι­κό δεν είναι πρό­βλη­μα οικο­νο­μι­κό, αλλά πολι­τι­κό, που στον πυρή­να του βρί­σκο­νται οι απαι­τή­σεις του μεγά­λου κεφαλαίου.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τα ποσο­στά του 3% ήρθε στην κυβέρ­νη­ση ξεγε­λώ­ντας τους εργα­ζό­με­νους, τους συντα­ξιού­χους και τον λαό ότι θα τα ανα­τρέ­ψει όλα. Αντί γι’ αυτό ψήφι­σε το 3ο μνη­μό­νιο και στη συνέ­χεια ψήφι­σε τον θανα­τη­φό­ρο νόμο 4387/16, τον νόμο Κατρού­γκα­λου, που πρό­σθε­σε νέα δει­νά στους ασφα­λι­σμέ­νους και τους συνταξιούχους.

Το ίδιο κάνει τώρα η ΝΔ, που ως αντι­πο­λί­τευ­ση θα καταρ­γού­σε τον νόμο Κατρού­γκα­λου, με το νομο­σχέ­διο που δόθη­κε πρό­σφα­τα στη δια­βού­λευ­ση. Ενσω­μα­τώ­νει ό,τι αντερ­γα­τι­κό, αντια­σφα­λι­στι­κό, αντι­λαϊ­κό ψηφί­στη­κε τα περα­σμέ­να χρό­νια από όλες τις κυβερ­νή­σεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, αυτό ισχύ­ει και δεν αλλά­ζει. Σωστά αυτό το ν/σ βαπτί­ζε­ται νόμος Κατρού­γκα­λου — Βρούτση.

Αυτό που γίνε­ται τώρα είναι ότι ισχύ­ουν όλες οι περι­κο­πές στις κύριες επι­κου­ρι­κές, ανα­πη­ρι­κές συντά­ξεις, στην 13η, 14η σύντα­ξη, στο ΕΚΑΣ, σε χηρεία, ανα­πη­ρία.

  • Όποιος παίρ­νει από 2 κύριες συντά­ξεις και πάνω θα παίρ­νει μόνο μια εθνι­κή σύνταξη.
  • Καταρ­γεί­ται το οικο­γε­νεια­κό επί­δο­μα 10% για σύζυ­γο, 5% για κάθε παι­δί μέχρι 18 ετών ή 24 εάν σπουδάζει.
  • H εθνι­κή σύντα­ξη παρα­μέ­νει στα 340 ευρώ, 384 ευρώ, με 15 και 20 χρό­νια εργα­σί­ας αντί­στοι­χα, που μόνο αυτή θα εγγυά­ται το κρά­τος, ενώ η (όπως τη λένε) αντα­πο­δο­τι­κή θα κρί­νε­ται στον χρη­μα­τι­στη­ρια­κό τζό­γο, μαζί και οι επικουρικές.
  • Τα μερί­σμα­τα τσακίζονται.
  • Ισχύ­ουν τα πετσο­κομ­μέ­να ποσο­στά ανα­πλή­ρω­σης με βάση όλο τον εργα­σια­κό βίο, που θα μειώ­νει δρα­στι­κά τις συντά­ξι­μες απο­δο­χές έως και 40% από τις σημε­ρι­νές, καθώς και τα όρια ηλι­κί­ας για 67 χρό­νια και πάνω.
  • Θα ισχύ­ει η προ­σω­πι­κή δια­φο­ρά που προ­έ­κυ­ψε από τα θανα­τη­φό­ρα ποσο­στά ανα­πλή­ρω­σης του νόμου Κατρού­γκα­λου, που έφθα­σαν τα ποσο­στά ανα­πλή­ρω­σης στο 37% από το 80% που υπο­λο­γι­ζό­ταν πριν.
  • Για τους συντα­ξιού­χους πριν το έτος 2019 θα υπο­λο­γι­σθεί με πιο βελ­τιω­μέ­νο ποσο­στό ανα­πλή­ρω­σης, θα προ­κύ­ψει λογι­στι­κή μεί­ω­σή της, δίχως αφαί­ρε­ση, που θα συμ­ψη­φί­ζε­ται σε κάθε θετι­κή μετα­βο­λή. Για τους νέους συντα­ξιού­χους που θα βγαί­νουν στη σύντα­ξη μετά το έτος 2019 θα προ­κύ­ψει νέα μεγά­λη μεί­ω­ση στις συντά­ξι­μες απο­δο­χές σε σχέ­ση με τους παλαιό­τε­ρους συντα­ξιού­χους. Σε ελά­χι­στο αριθ­μό από τα 2.500.000 συντα­ξιού­χων που θα προ­κύ­ψει μικρή αύξη­ση, αυτή θα απο­δί­δε­ται σε βάθος 5ετίας σε 5 ισό­πο­σες δόσεις κάθε χρόνο.
  • Οι συντα­ξιού­χοι που έχουν συνο­λι­κά πάνω από 30 χρό­νια εργα­σί­ας και 9.000 ένση­μα και κάτω (και απο­τε­λούν τη συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία) δεν θα πάρουν τίποτα.

 

Για τις επι­κου­ρι­κές συντά­ξεις, σε όσους συντα­ξιού­χους είχαν μεί­ω­ση που προ­κύ­πτει από την απα­ρά­δε­κτη παρα­κρά­τη­ση του νόμου Κατρού­γκα­λου, δηλα­δή το άθροι­σμα κύριας και επι­κου­ρι­κής σύντα­ξης πάνω από 1.300 ευρώ (περί­που 250.000 δικαιού­χοι), η όποια διορ­θω­τι­κή ρύθ­μι­ση γίνει, τα ποσά που θα προ­κύ­ψουν δεν θα έχουν ανα­δρο­μι­κή ισχύ από το 2016, που έγι­νε η περι­κο­πή, αλλά από τις 4.10.19.

Η ενοποίηση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ ανοίγει το δρόμο στην παράδοση της Κοινωνικής Ασφάλισης στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Λένε υπο­κρι­τι­κά πού θα βρε­θούν τα χρή­μα­τα, όταν όλα αυτά τα χρό­νια από αυτές τις περι­κο­πές, την αύξη­ση των ορί­ων ηλι­κί­ας, έχουν εισπρά­ξει δεκά­δες δισε­κα­τομ­μύ­ρια μαζί με αυτά που ληστεύ­τη­καν από τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία. Με αυτά ανα­κε­φα­λαιο­ποι­ή­θη­καν οι τρά­πε­ζες, αλλά και σήμε­ρα τα 35 δισ., που οφεί­λουν μεγά­λοι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι στα ασφα­λι­στι­κά ταμεία δεν εισπράτ­το­νται με πολι­τι­κή επιλογή.

Τα προ­βλή­μα­τα αυτά που απο­τε­λούν τα βασι­κό­τε­ρα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού δεν θα τα λύσουν τα δικα­στή­ρια και οι αιτή­σεις στα ασφα­λι­στι­κά ταμεία, αλλά ένα ρωμα­λέο, καλά οργα­νω­μέ­νο κίνη­μα της εργα­τι­κής τάξης σε κοι­νή συμ­μα­χία με τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, τους φτω­χούς αγρό­τες, τους συνταξιούχους.

Σε αυτή τη βάση διεκδικούμε:

  • Να επι­στρα­φούν όλα τα κλεμ­μέ­να — κου­ρε­μέ­να απο­θε­μα­τι­κά των Ταμεί­ων με  ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­σή τους. Να πλη­ρώ­σουν το κρά­τος και επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμιλοι.
  • Καμία μεί­ω­ση των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών των επι­χει­ρή­σε­ων, που θα σημά­νει νέα μεί­ω­ση του μισθού του εργα­ζό­με­νου στο τμή­μα που πηγαί­νει για τη σύντα­ξη και την Υγεία και απαλ­λα­γή της μεγαλοεργοδοσίας.
  • Πλή­ρη απο­κα­τά­στα­ση όλων των περι­κο­πών, μαζί και της 13ης και 14ης σύντα­ξης. Αυξή­σεις στους μισθούς και στις συντά­ξεις, στη βάση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών της εργα­τι­κής — λαϊ­κής οικο­γέ­νειας και όχι με συν­θή­κες του προη­γού­με­νου αιώ­να, δου­λειάς σε άθλιες συν­θή­κες ως τα βαθιά γερά­μα­τα. Κατώ­τε­ρη κύρια σύντα­ξη 600 ευρώ, κατώ­τε­ρο μισθό 751 ευρώ.
  • Να απο­δο­θούν άμε­σα, χωρίς προ­α­παι­τού­με­να, όσα παρά­νο­μα και αυθαί­ρε­τα έχουν παρα­κρα­τη­θεί σε  κύριες — επι­κου­ρι­κές συντάξεις.
  • Άμε­ση κατα­βο­λή κύριων και επι­κου­ρι­κών συντά­ξε­ων σε όσους εκκρε­μεί η κατα­βο­λή τους. Εφά­παξ και επι­κου­ρι­κές να απο­δί­δο­νται ανε­ξάρ­τη­τα από την έκδο­ση της ορι­στι­κής από­φα­σης της κύριας σύντα­ξης. Άμε­ση πρό­σλη­ψη προ­σω­πι­κού στον ΕΦΚΑ.
  • Άμε­ση χρη­μα­το­δό­τη­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό για κάλυ­ψη όλων των ανα­γκών των δημό­σιων δομών. Τη δωρε­άν παρο­χή όλων των ιατρι­κών και εξε­τα­στι­κών επι­σκέ­ψε­ων, της φαρ­μα­κευ­τι­κής και νοσο­κο­μεια­κής αγωγής.
  • Την επα­να­λει­τουρ­γία όλων των δομών Υγεί­ας που έκλει­σαν και των μονά­δων που καταρ­γή­θη­καν. Την άμε­ση πρό­σλη­ψη του ανα­γκαί­ου ιατρι­κού, παραϊ­α­τρι­κού και βοη­θη­τι­κού προσωπικού.
  • Κατάρ­γη­ση των κρα­τή­σε­ων για την υγεία στις κύριες και επι­κου­ρι­κές συντάξεις.
  • Μεί­ω­ση των ορί­ων ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναί­κες. Με 5 χρό­νια λιγό­τε­ρης δου­λειάς για τα Βαρέα και Ανθυ­γιει­νά Επαγγέλματα».
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο