Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να ταξιδεύουν με το αεροπλάνο χωρίς τη συνοδεία άνδρα συγγενή τους

Οι Ταλι­μπάν ζήτη­σαν από τις αερο­πο­ρι­κές εται­ρί­ες στο Αφγα­νι­στάν να μην επι­τρέ­πουν στις γυναί­κες να επι­βι­βά­ζο­νται σε αερο­πλά­να, αν δεν συνο­δεύ­ο­νται από έναν άνδρα της οικο­γε­νεί­ας τους, έγι­νε γνω­στό από τις ίδιες τις εταιρείες.

Δύο αξιω­μα­τού­χοι των αφγα­νι­κών αερο­πο­ρι­κών εται­ρειών Ariana Afghan Airlines και Kam Air επε­σή­μα­ναν χθες Κυρια­κή στο AFP ότι έλα­βαν εντο­λή από τους Ταλι­μπάν να μην δίνουν εισι­τή­ρια στις γυναί­κες που δεν συνο­δεύ­ο­νται στο ταξί­δι τους από έναν άνδρα της οικο­γέ­νειάς τους.

Η από­φα­ση ελή­φθη έπει­τα από συνά­ντη­ση που είχαν στα μέσα της προη­γού­με­νης εβδο­μά­δας εκπρό­σω­ποι των Ταλι­μπάν, των δύο αερο­πο­ρι­κών εται­ρειών και της υπη­ρε­σί­ας μετα­νά­στευ­σης του αερο­δρο­μί­ου της Καμπούλ.

Σχε­τι­κή επι­στο­λή που έστει­λε υψη­λό­βαθ­μο στέ­λε­χος της Ariana Afghan Airlines προς το προ­σω­πι­κό της εται­ρεί­ας, αντί­γρα­φο της οποί­ας περι­ήλ­θε στην κατο­χή του AFP, επι­βε­βαιώ­νει τις νέες εντο­λές, οι οποί­ες αφο­ρούν όλες τις πτήσεις.

«Καμία γυναί­κα δεν επι­τρέ­πε­ται να πετά, στις πτή­σεις εσω­τε­ρι­κού ή εξω­τε­ρι­κού, χωρίς τη συνο­δεία ενός άνδρα», ανα­φέ­ρει η επιστολή.

Στα τέλη Δεκεμ­βρί­ου οι ισλα­μι­στές, που κατέ­λα­βαν την εξου­σία στο Αφγα­νι­στάν στα μέσα Αυγού­στου, είχαν ήδη απα­γο­ρεύ­σει στις γυναί­κες να κάνουν ταξί­δια μεγα­λύ­τε­ρα των 72 χιλιο­μέ­τρων χωρίς τη συνο­δεία ενός άνδρα συγ­γε­νή τους.

Οι νέοι περιο­ρι­σμοί που επι­βλή­θη­καν στις Αφγα­νές ανα­κοι­νώ­θη­καν λίγες ημέ­ρες αφού οι Ταλι­μπάν απο­φά­σι­σαν να απο­κλεί­σουν τα κορί­τσια από τη δευ­τε­ρο­βάθ­μια εκπαίδευση.

Εξάλ­λου χθες Κυρια­κή το υπουρ­γείο Προ­ώ­θη­σης της Αρε­τής και Πρό­λη­ψης της Δια­φθο­ράς έδω­σε εντο­λή άνδρες και γυναί­κες να επι­σκέ­πτο­νται δια­φο­ρε­τι­κές ημέ­ρες τα δημό­σια πάρ­κα της Καμπούλ. Πλέ­ον την Τετάρ­τη, την Πέμ­πτη, την Παρα­σκευή και το Σάβ­βα­το στα πάρ­κα μπο­ρούν να πηγαί­νουν οι άνδρες και την Κυρια­κή, τη Δευ­τέ­ρα και την Τρί­τη οι γυναίκες.

Από τότε που κατέ­λα­βαν την εξου­σία στο Αφγα­νι­στάν οι Ταλι­μπάν δεν έχουν στα­μα­τή­σει να επι­βάλ­λουν περιο­ρι­σμούς στις γυναί­κες. Αυτές έχουν απο­κλει­στεί από πολ­λές θέσεις στον δημό­σιο τομέα, ενώ τους έχει επι­βλη­θεί και αυστη­ρός ενδυ­μα­το­λο­γι­κός κώδικας.

Στο μετα­ξύ το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ εξέ­φρα­σε την έντο­νη ανη­συ­χία του για την από­φα­ση των Ταλι­μπάν να απο­κλεί­σουν τα κορί­τσια από τη δευ­τε­ρο­βάθ­μια εκπαί­δευ­ση και ζήτη­σε να επα­να­λει­τουρ­γή­σουν το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό τα σχο­λεία θηλέων.

«Τα μέλη του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας (…) επα­να­βε­βαί­ω­σαν το δικαί­ω­μα όλων των Αφγα­νών, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των κορι­τσιών, στην εκπαί­δευ­ση», ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­σή του.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο