Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι τελευταίες στιγμές του Κώστα Βάρναλη… (Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του)

Επι­μέ­λεια Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Ο μεγά­λος ποι­η­τής του λαού μας, Κώστας Βάρ­να­λης, πέθα­νε πλή­ρης ημε­ρών, στις 16/12/1974. Την μέρα εκεί­νη η ΕΣΗΕΑ πραγ­μα­το­ποιού­σε τιμη­τι­κή εκδή­λω­ση, στη οποία όμως δεν παρα­βρέ­θη­κε. Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ την επό­με­νη μέρα έχει πρω­το­σέ­λι­δα την ανα­κοί­νω­ση του θανά­του του, καθώς και τις τελευ­ταί­ες στιγ­μές του. Γρά­φει σχετικά:

«Στο μετα­ξύ έγι­ναν γνω­στές οι παρα­κά­τω λεπτο­μέ­ρειες για το θάνα­το του Βάρναλη:

Είχε τελειώ­σει η εκδή­λω­ση της ΕΣΗΕΑ κι οι εκπρό­σω­ποι της τον επι­σκέ­φτη­καν στο σπι­τιού και του επέ­δω­σαν το μετάλλιο.

Λίγες στιγ­μές αργό­τε­ρα ο ποι­η­τής άρχι­σε να συζη­τεί με φιλι­κά πρό­σω­πα για την εκδή­λω­ση που είχε γίνει το απόγευμα.

- Το ποί­η­μα του Ρίτσου «ήταν πολύ καλό» είπε σε κάποια στιγ­μή ο Βάρναλης.

Σε παρα­τή­ρη­ση της κυρί­ας Γαρί­τη ότι «ο Βρετ­τά­κος μίλη­σε πολύ καλά» απά­ντη­σε πως «Το περί­με­να». Αυτά ήταν και τα τελευ­ταία λόγια του. Λίγα λεπτά αργό­τε­ρα αισθάν­θη­κε αδια­θε­σία και παρα­κά­λε­σε τη νοσο­κό­μο, την κ.Γαρίτη και τον άνδρα της υιο­θε­τη­μέ­νης κόρης του Ελέ­νης να τον αφή­σουν μόνο για να ξεκου­ρα­στεί επει­δή όπως κατά λέξη είπε,»Είμαι πολύ κουρασμένος».

Μία ώρα αργό­τε­ρα η νοσο­κό­μα τον βρή­κε πεσμέ­νο στη τουα­λέ­τα. Ο σφυγ­μός του είχε στα­μα­τή­σει κι ήταν κάθι­δρος. Αμέ­σως κλή­θη­κε ο για­τρός κ. Β. Σπα­νός που έφτα­σε λίγα λεπτά αργό­τε­ρα. Δια­πί­στω­σε εμφραγ­μα­τι­κή δύσπνοια με όλα τα σχε­τι­κά συμ­πτώ­μα­τα. Κάλε­σε αυτο­κί­νη­το του Σταθ­μού Πρώ­των Βοη­θειών με οξυ­γό­νο. Στις 9.45 μετα­φέρ­θη­κε στη Γενι­κή Κλι­νι­κή Αθη­νών στους Αμπε­λό­κη­πους, όπου παρά τις προ­σπά­θειες του για­τρού (μασάζ, τεχνη­τή ανα­πνοή, οξυ­γό­νο) η καρ­διά του έπα­ψε να χτυ­πά στις 9.50’ ακρι­βώς. Βρι­σκό­ταν στο ίδιο δωμά­τιο όπου νοση­λευό­ταν πρό­σφα­τα. Ήταν το δωμά­τιο 610 του 6οθυ ορό­φου της Γενι­κής Κλινικής. 

Χθες το πρωί, που τον μετέ­φε­ραν από την κλι­νι­κή στο σπί­τι του, ήταν χαρού­με­νος και ακμαί­ος. Ευχα­ρί­στη­σε τις νοσο­κό­μες και ζήτη­σε συγνώ­μη που τις είχε κουράσει…».

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 6 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο