Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι χωρισμένοι και οι χήροι έχουν αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν από την καρδιά τους

Η επι­βί­ω­ση από τις πιο κοι­νές ασθέ­νειες της καρ­διάς και του κυκλο­φο­ρι­κού μπο­ρεί να επη­ρε­α­στεί από το φύλο και την οικο­γε­νεια­κή κατά­στα­ση του ασθε­νούς. Οι άνδρες που ζουν χωρίς τη σύζυ­γο τους είτε λόγω χωρι­σμού είτε λόγω θανά­του έχουν αυξη­μέ­νες πιθα­νό­τη­τες να αντι­με­τω­πί­σουν θανα­τη­φό­ρα καρ­δια­κά προ­βλή­μα­τα, σύμ­φω­να με μία νέα βρε­τα­νι­κή επι­στη­μο­νι­κή έρευνα.

Τα απο­τε­λέ­σμα­τα της μελέ­της, που παρου­σιά­στη­καν στο συνέ­δριο της Βρε­τα­νι­κής Καρ­διαγ­γεια­κής Εται­ρεί­ας στο Μάν­τσε­στερ, δεί­χνουν ότι υπάρ­χουν έντο­νες δια­φο­ρές στα ποσο­στά θνη­σι­μό­τη­τας μετα­ξύ των ανδρών και των γυναι­κών που έχουν χωρί­σει ή έχουν χάσει τον/την σύντρο­φό τους, όταν πάσχουν από καρ­δια­κή ανε­πάρ­κεια ή κολ­πι­κή μαρ­μα­ρυ­γή (η συχνό­τε­ρη καρ­δια­κή αρρυθ­μία) ή παθαί­νουν έμφραγ­μα (καρ­δια­κή προσβολή).

Στην έρευ­να ανα­λύ­θη­καν στοι­χεία για 1.816.230 άτο­μα που νοση­λεύ­τη­καν σε νοσο­κο­μεία της Βόρειας Αγγλί­ας με καρ­δια­κή προ­σβο­λή, καρ­δια­κή ανε­πάρ­κεια ή κολ­πι­κή μαρ­μα­ρυ­γή μετα­ξύ 2000 και 2014. Οι ερευ­νη­τές εξέ­τα­σαν σε βάθος χρό­νου πώς η οικο­γε­νεια­κή κατά­στα­ση ή το φύλο μπο­ρούν να επη­ρε­ά­σουν τον μακρο­πρό­θε­σμο κίν­δυ­νο θανά­του από αυτές τις απει­λη­τι­κές για τη ζωή συνθήκες.

Τα δεδο­μέ­να που προ­έ­κυ­ψαν δεί­χνουν πως οι χήροι που παθαί­νουν καρ­δια­κή προ­σβο­λή έχουν 11% περισ­σό­τε­ρες πιθα­νό­τη­τες να πεθά­νουν από τις χήρες. Παρό­μοια ευρή­μα­τα βρέ­θη­καν μετα­ξύ των χήρων ανδρών με καρ­δια­κή ανε­πάρ­κεια (10% μεγα­λύ­τε­ρος κίν­δυ­νος θανά­του) και κολ­πι­κή μαρ­μα­ρυ­γή (13% μεγα­λύ­τε­ρος κίν­δυ­νος θανά­του), σε σύγκρι­ση με τις γυναί­κες που έπα­σχαν από τις ίδιες νόσους. Οι δια­ζευγ­μέ­νοι άντρες με κολ­πι­κή μαρ­μα­ρυ­γή ήταν 14% πιο πιθα­νό να πεθά­νουν από τις δια­ζευγ­μέ­νες γυναίκες.

Σε ό,τι αφο­ρά τους παντρε­μέ­νους, οι άντρες με κολ­πι­κή μαρ­μα­ρυ­γή είχαν 6% υψη­λό­τε­ρες πιθα­νό­τη­τες θανά­του απ’ ότι οι γυναί­κες. Το αντί­θε­το όμως φάνη­κε να ισχύ­ει για τους εργέ­νη­δες άντρες, οι οποί­οι είχαν 13% λιγό­τε­ρες πιθα­νό­τη­τες θανά­του από νοσή­μα­τα της καρ­διάς, συγκρι­τι­κά με τις γυναί­κες που δεν είχαν σύντρο­φο, ένα εύρη­μα που ανα­δει­κνύ­ει ιδιαί­τε­ρα για τις γυναί­κες τον ρόλο που παί­ζει ο γάμος στην υγεία της καρδιάς.

Ο δρ Ραούλ Ποτλού­ρι, επι­κε­φα­λής της έρευ­νας και λέκτο­ρας Κλι­νι­κής Καρ­διο­λο­γί­ας στην Ιατρι­κή Σχο­λή του Πανε­πι­στη­μί­ου Άστον του Μπέρ­μιγ­χαμ, δήλω­σε ότι «μέσω της διε­ρεύ­νη­σης του ποιοι επι­βιώ­νουν περισ­σό­τε­ρο, έχου­με τη δυνα­τό­τη­τα να δού­με το πρό­βλη­μα πιο ολι­στι­κά και να κατα­νο­ή­σου­με ότι δεν αρκεί η καλύ­τε­ρη ιατρι­κή φρο­ντί­δα, όταν δεν υπάρ­χει ένα υπο­στη­ρι­κτι­κό κοι­νω­νι­κό δίκτυο».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο