Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι 10 πιο ομιλούμενες γλώσσες στον κόσμο

Σύμ­φω­να με το Ethnologue, υπάρ­χουν περί­που 7.097 δια­φο­ρε­τι­κές γλώσ­σες στον πλα­νή­τη μας.

Στον κόσμο υπάρχουν «άπειρες» γλώσσες όπως και πολιτισμοί … μεταξύ αυτών γλώσσες που θεωρούνται επίσημες, όπως τα αγγλικά σε 59 χώρες, τα γαλλικά σε 29, τα αραβικά σε 27, τα ισπανικά σε 20 και τα πορτογαλικά σε 10 έθνη.

🆘 ⚠️  Αν και φαί­νε­ται απί­στευ­το, το περιο­δι­κό προει­δο­ποί­η­σε ότι το 2020, ~2.926 γλώσ­σες (41% των ζωντα­νών γλωσ­σών) κιν­δυ­νεύ­ουν να εξα­φα­νι­στούν.


ℹ️  Υπάρ­χουν και χώρες όπως η Ισπα­νία και η Παπούα Νέα Γουι­νέα που κατα­γρά­φουν πολ­λές «ομο-επί­ση­μες»,  αλλά οι περισ­σό­τε­ρες γλώσ­σες στον πλα­νή­τη μας είναι οι –λεγό­με­νες, ανε­πί­ση­μες

2926 languages endangered as of 2020 – 41 of all living languages

ℹ️  Απα­ντώ­ντας όμως στην ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με το «ποιες είναι οι γλώσ­σες με τους πιο φυσι­κούς ομι­λη­τές», πρέ­πει να σημειω­θεί ότι στις τελευ­ταί­ες μελέ­τες που κατα­γρά­φη­καν από το προ­α­να­φερ­θέν περιο­δι­κό σχε­τι­κά με το θέμα, τα Κινέ­ζι­κα ‑Μαν­δα­ρι­νι­κά έχουν περί­που 909 εκα­τομ­μύ­ρια, τα Ισπα­νι­κά ~442, τα Αγγλι­κά ~378, τα Αρα­βι­κά ~315 και τα Χίντι ~260!

Η λίστα με τις 10 πιο ομι­λού­με­νες γλώσ­σες στον κόσμο, σύμ­φω­να με το Ethnologue έχει ως εξής:

  1. Κινέζικα — Mandarin

Εκτι­μά­ται ότι ένας στους έξι ανθρώ­πους στη Γη μιλά αυτή τη γλώσ­σα ασια­τι­κής κατα­γω­γής, η οποία έχει περί­που ένα δισε­κα­τομ­μύ­ριο χρή­στες, εκ των οποί­ων, όπως ανα­φέ­ρα­με παρα­πά­νω, σχε­δόν ένα δισε­κα­τομ­μύ­ριο μιλούν.

  1. Ισπανικά

Αυτή η μυθι­στο­ρη­μα­τι­κή γλώσ­σα, από τα Λατι­νι­κά, που προ­έρ­χε­ται από το μεσαιω­νι­κό βασί­λειο της Ιβη­ρι­κής Χερ­σο­νή­σου, δεν μιλιέ­ται μόνο στην Ισπα­νία και τη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, αλλά και σε ορι­σμέ­νες περιο­χές της Βόρειας Αμε­ρι­κής και σε άλλα γεω­γρα­φι­κά πλά­τη παγκο­σμί­ως, έτσι αφο­ρά περί­που 400 εκα­τομ­μύ­ρια ισπανόφωνων

Idiomas Idiomas Castellana

  1. Αγγλικά

Τα αγγλι­κά θεω­ρεί­ται μία από τις πιο δια­δε­δο­μέ­νες γλώσ­σες σε σχέ­ση με συνο­λι­κό αριθ­μό κατοί­κων, επι­πλέ­ον, είναι εύκο­λη για εκμά­θη­ση, σε σύγκρι­ση με τα κινέ­ζι­κα, για παρά­δειγ­μα. Αυτή η γλώσ­σα, που προ­έρ­χε­ται από τα αγγλο­σα­ξο­νι­κά βασί­λεια, έχει εξα­πλω­θεί σε όλο τον πλα­νή­τη τόσο πολύ, που υπο­λο­γί­ζε­ται ότι κάπου 360 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι μιλούν αγγλι­κά ως μητρι­κή τους γλώσ­σα και άλλα 500 εκα­τομ­μύ­ρια τη χρη­σι­μο­ποιούν ως δεύ­τε­ρη γλώσσα.

  1. Χίντι

Τα Χίντι είναι η τέταρ­τη πιο ευρέ­ως δια­δε­δο­μέ­νη γλώσ­σα στον κόσμο, σύμ­φω­να με τον αριθ­μό των γηγε­νών ομι­λη­τών μετά τα Μαν­δα­ρι­νι­κά και τα Ισπα­νι­κά, αλλά λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη τον συνο­λι­κό αριθ­μό των ομι­λη­τών μετά τα Μαν­δα­ρι­νι­κά και τα Αγγλι­κά, είναι η τρί­τη πιο δια­δε­δο­μέ­νη γλώσσα.
Οι περισ­σό­τε­ρες από τις είκο­σι γλώσ­σες που ομι­λού­νται στην Ινδία προ­έρ­χο­νται από τα Χίντι. Επι­πλέ­ον, συν­δέ­ε­ται με την γλώσ­σα Ουρ­ντού, και με την Hindustani, που περι­λαμ­βά­νε­ται μετα­ξύ των Χίντι διαλέκτων.

  1. Αραβικά

Επει­δή τα Αρα­βι­κά ενσω­μα­τώ­νουν πολ­λές γλώσ­σες, γεγο­νός που την καθι­στά μια μακρο­οι­κο­νο­μι­κή γλώσ­σα όπως τα Κινέ­ζι­κα, δεν συνι­στά­ται να εμπι­στεύ­ε­στε πλή­ρως τις μορ­φές της. Ωστό­σο, τα πιο πρό­σφα­τα στα­τι­στι­κά στοι­χεία απο­κα­λύ­πτουν ότι περί­που 250 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι μιλούν αυτήν την επί­ση­μη γλώσ­σα σε είκο­σι χώρες και «συν-επί­ση­μα» σε του­λά­χι­στον έξι άλλες, και μία από τις έξι επί­ση­μες γλώσ­σες των Ηνω­μέ­νων Εθνών (ΟΗΕ).Idiomas arabo

  1. Πορτογαλικά

Η κύρια γλώσ­σα της Πορ­το­γα­λί­ας, της Βρα­ζι­λί­ας, της Αγκό­λας, της Γουι­νέ­ας-Μπι­σά­ου, της Μοζαμ­βί­κης, του Πρά­σι­νου Ακρω­τη­ρί­ου, του Σάο Τομέ και Πρίν­σι­πε και του Ανα­το­λι­κού Τιμόρ, άρχι­σε να επε­κτεί­νε­ται μετά την ανε­ξαρ­τη­σία (το 1139) της Πορ­το­γα­λί­ας και τη δια­δι­κα­σία των κατα­κτη­τι­κών πολέ­μων και του αποι­κι­σμού που ασκή­θη­κε από αυτή την ευρω­παϊ­κή χώρα που άπλω­σε τη γλώσ­σα της σε πολ­λά μέρη όπου γης, έχο­ντας αυτήν τη στιγ­μή περί­που 215 εκα­τομ­μύ­ρια να την μιλούν.

  1. Μπενγκάλι (Bengalí)

200 εκα­τομ­μύ­ρια στην περιο­χή της Νότιας Ασί­ας, η οποία περι­λαμ­βά­νει το Μπα­γκλα­ντές και τις ινδι­κές πολι­τεί­ες της Δυτι­κής Βεγ­γά­λης και της Τρι­πού­ρα, μιλούν Μπεν­γκά­λι, μια γλώσ­σα που χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από ένα συλ­λα­βι­κό σύστη­μα γρα­φής, η κατα­γω­γή του οποί­ου χρο­νο­λο­γεί­ται από το 1100 π.Χ. (Proto-Bengali), και αυτό έχει μια ιδιαί­τε­ρη αίσθη­ση γρα­φής από αρι­στε­ρά προς τα δεξιά.

  1. Ρωσικά

Τα ρωσι­κά, που ομι­λού­νται ως μητρι­κή γλώσ­σα από 170 εκα­τομ­μύ­ρια (στοι­χεία 2010), έχουν εξα­πλω­θεί και απο­τε­λούν μία από τις έξι επί­ση­μες γλώσ­σες του ΟΗΕ, λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη ότι είναι η κύρια γλώσ­σα Ρωσί­ας, Λευ­κο­ρω­σί­ας, Καζακ­στάν, Κιρ­γι­στάν, η de facto συν-επί­ση­μη στην Κρι­μαία, τη Σεβα­στού­πο­λη, το Ουζ­μπε­κι­στάν και την Ουκρα­νία και σε 16 άλλες χώρες της Ανα­το­λι­κής Ευρώ­πης και της Βόρειας Ευρασίας.

  1. Ιαπωνικά

Η ιαπω­νι­κή ή για­πω­νέ­ζι­κα της Ανα­το­λι­κής Ασί­ας μιλιέ­ται από περί­που 130 εκα­τομ­μύ­ρια ως πρώ­τη τους γλώσ­σα, συγκε­ντρω­μέ­νη κυρί­ως στην Ιαπω­νία, αν και υπάρ­χουν πολ­λοί που τη χρη­σι­μο­ποιούν  σε άλλα έθνη: τα ιαπω­νι­κά θεω­ρού­νται απο­μο­νω­μέ­νη γλώσ­σα, καθώς δεν ήταν δυνα­τό να εντο­πι­στεί συγ­γέ­νεια με άλλες γλώσ­σες και οι μελε­τη­τές δεν συμ­φω­νούν για την προ­έ­λευ­σή της.

Idiomas Japon

  1. Παντζάμπι (Panyabí)

Μιλιέ­ται από 100 εκα­τομ­μύ­ρια κόσμο, κυρί­ως στην Ινδία και το Πακι­στάν. Όπως τα Χίντι, η Παν­τζά­μπι έχει χρη­σι­μο­ποι­η­θεί ως γλώσ­σα στον κινη­μα­το­γρά­φο του Bollywood.


Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από Ethnologue & telesurtv.net

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο