Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι 15οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ελσίνκι και η πρώτη συμμετοχή της ΕΣΣΔ

 Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Οι Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες του 1952 διε­ξή­χθη­σαν στο Ελσίν­κι από τις 19 Ιου­λί­ου μέχρι τις 3 Αυγού­στου. Ηταν η πρώ­τη φορά που συμ­με­τεί­χε η ΕΣΣΔ και μάλι­στα βγή­κε –ως ένα ακό­μη δείγ­μα της ανω­τε­ρό­τη­τας του σοσιαλισμού -

δεύ­τε­ρη στη συγκο­μι­δή μεταλ­λί­ων μετά τις ΗΠΑ με συνο­λι­κά 71 μετάλ­λια (22 χρυ­σά,  30 αργυ­ρά, 19 χάλ­κι­να) ένα­ντι 76 των ΗΠΑ. Επί­σης για πρώ­τη φορά πήρε μέρος για πρώ­τη φορά το Ισρα­ήλ ενώ επα­νεμ­φα­νί­σθη­καν η Γερ­μα­νία, ως Δυτι­κή Γερ­μα­νία και η Ιαπωνία.

Πήραν μέρος 4.955 αθλη­τές (4.436 άνδρες και 519 γυναί­κες) από 69 χώρες.

Η πρω­τεύ­ου­σα της Φιλαν­δί­ας κέρ­δι­σε τους Αγώ­νες στις 21/6/147 κατά τη διάρ­κεια της 40ης συνό­δου της ΔΟΕ που έγι­νε στη Στοκ­χόλ­μη, αφού υπε­ρί­σχυ­σε των υπο­ψη­φιο­τή­των πέντε αμε­ρι­κα­νι­κών πόλε­ων (Λος Άντζε­λες, Μινε­ά­πο­λη, Φιλα­δέλ­φεια, Σικά­γο, Ντι­τρόιτ) και του Άμστερνταμ.

Ο θρυ­λι­κός δρο­μέ­ας Πάα­βο Νούρ­μι μετέ­φε­ρε τη φλό­γα (από Ελλά­δα μετα­φέρ­θη­κε αερο­πο­ρι­κώς σε Δανία και από εκεί σε Σου­η­δία και Φιλανδία)

στο Ολυ­μπια­κό Στά­διο του Ελσίν­κι και την παρέ­δω­σε στον Χάνες Κολε­μάι­νεν, νικη­τή τριών δρο­μι­κών αγω­νι­σμά­των το 1912, ο οποί­ος έδω­σε φως στον κεντρι­κό βωμό.

elsinki

Η τελετή έναρξης

Γρά­φει για την τελε­τή έναρ­ξης σε αντα­πό­κρι­ση της η εφη­με­ρί­δα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» (20/7): « Υπό ραγδαί­αν βρο­χήν – η οποία ευτυ­χώς στα­μά­τη­σε την ώραν της μεγα­λο­πρε­πούς παρε­λά­σε­ως – εγέ­νε­το η επί­ση­μος έναρ­ξις της 15ης Ολμπιά­δας, κατά την οποί­αν η ελλη­νι­κή ομάς  παρή­λα­σε τιμη­τι­κώς πρώ­τη επι­κε­φα­λής των5.810 αθλητών.

Η ελλη­νι­κή ομάς με σημαιο­φό­ρον τον δισκο­βό­λον Ν.Σύλλαν, εισήλ­θεν εις το Ολυ­μπα­κόν Στά­διον την 1.10 μ.μ (τοπι­κή ώρα υπό τα ενθου­σιώ­δη χει­ρο­κρο­τή­μα­τα 70.000 θεα­τών, οι οποί­οι είχον  συρ­ρεύ­σει δια να παρα­κο­λου­θή­σουν την Ιστο­ρι­κήν τελε­τήν. Οι αθλη­ταί της εθνι­κής ομά­δος έφε­ραν μπλε σακ­κά­κια και γκρί­ζα παντε­λό­νια, όπι­σθεν δε ηκο­λού­θουν κατά σει­ράν του λατι­νι­κού αλφα­βή­του οι αθλη­ταί 69 χωρών, οι οποί­αι μετέ­χουν των Ολυμπιακών.

Καθ’ ην στιγ­μήν εψά­λε­το υπό χορω­δί­ας ο ολυ­μπια­κός ύμνος,ο παλαί­μα­χος ολυ­μπιο­νί­κης των­δρό­μων αντο­χής Πάα­βο Νούρ­μι, εισήρ­χε­το με στα­θε­ρόν δια­σκε­λι­σμόν εις το Στά­διον, κομί­ζων  την ολυ­μπια­κήν δάδα, η φλό­γα της οποί­ας θα καίη από σήμε­ρον μέχρι πέρα­τος των αγώ­νων εις το πανύ­ψη­λον ολυ­μπια­κόν πύρ­γον του Σταδίου. 

Η τελε­τή διε­κό­πη προς στιγ­μήν, όταν μία ωραιο­τά­τη ξαν­θή νέα αθλήτρια,ανήκουσα εις την ομά­δα της Δυτι­κής Γερμανίας,ανήλθεν απρό­σκλη­τος εις την εξέ­δραν τωνε­πι­σή­μων και επε­χεί­ρη­σε να μετα­δώ­ση μήνυμα.Η νέα αθλή­τρια απε­μα­κρύν­θη υπό προσ­δρα­κό­ντων εφό­ρων της τάξε­ως, χωρίς να γνω­σθή τι ακρι­βώς ήθε­λε να είπη.

Η ΕΝΑΡΞΙΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Την επί­ση­μον έναρ­ξιν της 15ης Ολυ­μπιά­δος εκή­ρυ­ξεν  ο πρό­ε­δρος Της Φιλ­λαν­δί­ας κ. Πρα­σι­κί­βι την 1ην μετα­με­σημ­βρι­νήν (τοπι­κή ώρα) ενώ έπι­πτε ραγδαία  βρο­χή, η οποία είχε δημιουρ­γή­σει κατα­φα­νή δυσθυ­μί­αν μετα­ξύ των αθλη­τών , διό­τι θα εδυ­σχέ­ραι­νε τας προ­σπά­θεί­ας των προς  επί­τευ­ξιν νέων

ολυ­μπια­κών επι­δό­σε­ων. Εξ’άλλου εις τας κερ­κί­δας ‚αδιά­βρο­χα και ομβρέλ­λαι, είχον αντι­κα­τα­στή­σει τα ελα­φρά και πολύ­χρω­μα φορέ­μα­τα, τα οποία επι­στεύ­ε­το ότι θα έφε­ρον οι θεα­ταί λόγω του λαμπρού ηλί­ου των τελευ­ταί­ων ημερών. 

Ενδια­φέ­ρον παρου­σιά­ζει η ανα­φο­ρά στην παρέ­λα­ση της ομά­δας της ΕΣΣΔ: «Προ  της εξέ­δρας των επι­σή­μων παρε­λαύ­νει τώρα η σοβιε­τι­κή αντι­προ­σω­πεία με τους 420 αθλη­τάς της ενδε­δυ­μέ­νους όλους λευκά.

Αι αθλή­τριαι φέρουν  επί­σης και μικράν μπλε ζακέτ­ταν. Αι σοβιε­τι­καί αθλή­τριαι κινούν και μικράς σημαί­ας. Η σοβιε­τι­κή ομάς λαμ­βά­νει  θέσιν εις το κέντρον του στί­βου και ένα­ντι ακρι­βώς της εξέ­δρας των επισήμων…»

Ορισμένα χαρακτηριστικά των αγώνων

Μορ­φή των αγώ­νων ανα­δεί­χθη­κε ο τσε­χο­σλο­βά­κος δρο­μέ­ας Εμίλ Ζάτο­πεκ ο  «ναθρω­πο­ςς — ατμο­μη­χα­νή», όπως ήταν το παρα­τσού­κλι του. Ο Ζάτο­πεκ πέτυ­χε ένα μονα­δι­κό ρεκόρ στον στί­βο, με την κατά­κτη­ση των χρυ­σών μεταλ­λί­ων στα 5.000 μ., 10.000 μ. και τον μαρα­θώ­νιο. Την ημέ­ρα που κατέ­κτη­σε την πρω­τιά στα 5.000 μ., η σύζυ­γός του Ντά­να Ζατο­πέ­κο­βα κατα­κτού­σε το χρυ­σό μετάλ­λιο στον ακο­ντι­σμό. Έτσι, οι Ζάτο­πεκ έγι­ναν το πρώ­το ανδρό­γυ­νο που κατέ­κτη­σε χρυ­σά μετάλ­λια στην ίδια ολυ­μπια­κή διορ­γά­νω­ση. Πολυ­νί­κης, όμως, της διορ­γά­νω­σης ανα­δεί­χθη­κε ο αμε­ρι­κα­νός σκο­πευ­τής Γουί­λι Σμιθ με 7 μετάλ­λια (5–1‑1).

Για πρώ­τη φορά συμ­με­τεί­χαν οι γυναί­κες και στο ατο­μι­κό της ενόρ­γα­νης γυμνα­στι­κής, ενώ οι καλ­λι­τε­χνι­κοί δια­γω­νι­σμοί αντι­κα­τα­στά­θη­καν από αθλή­μα­τα επίδειξης.

Και κάτι σημα­ντι­κό. Στην Ολυ­μπιά­δα αυτή  δημιουρ­γή­θη­κε η παρά­δο­ση να κόβο­νται ανα­μνη­στι­κά νομί­σμα­τα για τους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες, τα οποία στη συνέ­χεια απέ­κτη­σαν συλ­λε­κτι­κή αξία. 

Για πρώ­τη μάλι­στα φορά δημιουρ­γή­θη­κε ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο διε­θνές εμπο­ρι­κό πρό­γραμ­μα, με τη συμ­με­το­χή εται­ρειών από ένδε­κα χώρες.

Η Ελληνική Συμμετοχή

Η Ελλά­δα συμ­με­τεί­χε στη διορ­γά­νω­ση με 48 αθλη­τές κι έμει­νε χωρίς μετάλ­λιο. Τις καλύ­τε­ρες δια­κρί­σεις πέτυ­χαν ο Ιωάν­νης Κιού­σης στο τραπ της σκο­πο­βο­λής (6ος) και ο Νίκος Σύλ­λας στη δισκο­βο­λία (9ος).

Η χώρα μας είχε συμ­με­το­χή και σε ομα­δι­κά αθλή­μα­τα. Στο ποδόσφαιρο

η ελλη­νι­κή ομά­δα έδω­σε ένα αγώ­να με τη Δανία και ηττή­θη­κε με 2 – 1. Στο

μπά­σκετ, η ολυ­μπια­κή ομά­δα νίκη­σε το Ισρα­ήλ με 54–52 και ηττή­θη­κε δύο φορές από την Ουγ­γα­ρία (38–75, 44–47), με απο­τέ­λε­σμα να απο­κλει­στεί από τη συνέ­χεια του Ολυ­μπια­κού τουρνουά.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο