Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι 4+1 καταδίκες της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής

Χωρίς τέλος είναι οι κατα­δί­κες σε βάρος της πρώ­ην κοι­νο­βου­λευ­τι­κής ομά­δας της Χρυ­σής Αυγής, στην οποία έχει απο­δο­θεί και το «διευ­θυ­ντή­ριο» της εγκλη­μα­τι­κής οργάνωσης.

Με όλα τα βλέμ­μα­τα να είναι στραμ­μέ­να προς τη μεγά­λη δίκη, αφού δεν αργεί πλέ­ον η ώρα που οι πρώ­ην βου­λευ­τές θα κλη­θούν να απο­λο­γη­θούν για το σε βάρος τους κατη­γο­ρη­τή­ριο, η ελλη­νι­κή Δικαιο­σύ­νη συνε­χί­ζει το έργο της ανα­φο­ρι­κά με τις υπό­λοι­πες υποθέσεις.

Μάλι­στα, το τελευ­ταίο διά­στη­μα αρκε­τές εξ αυτών έχουν τελε­σι­δι­κή­σει, μιας και παρά τις συνε­χείς ανα­βο­λές που λάμ­βα­ναν, ήρθε πλέ­ον η στιγ­μή που οι δικο­γρα­φί­ες με βασι­κούς κατη­γο­ρού­με­νους την τώρα δια­σπα­σμέ­νη ηγε­σία της Χρυ­σής Αυγής, να βρε­θούν στα Πλημμελειοδικεία.

Ενδει­κτι­κή όλων η δίκη για την επί­θε­ση σε βάρος του κοι­νω­νι­κού χώρου «Συνερ­γείο» στην Ηλιού­πο­λη το 2013, για την οποία κατα­δι­κά­στη­καν πρω­τό­δι­κα ο νυν ευρω­βου­λευ­τής Ιω. Λαγός και ο πρώ­ην βου­λευ­τής Νικ. Μίχος για πλημ­με­λη­μα­τι­κή πρά­ξη. Ωστό­σο, αυτή είναι μόλις μία από τις υπο­θέ­σεις για τις οποί­ες έχουν κατα­δι­κα­στεί βου­λευ­τές της Χρυ­σής Αυγής.

Με εξαί­ρε­ση μία δικο­γρα­φία που βάραι­νε τον «αρχη­γό» Νικ. Μιχα­λο­λιά­κο για διέ­γερ­ση σε τέλε­ση κακουρ­γή­μα­τος η πλημ­με­λή­μα­τος, για την οποία αθω­ώ­θη­κε αμε­τά­κλη­τα (σ.σ. ο Άρειος Πάγος απο­φά­σι­σε πως η ομι­λία του περί «σαπου­νιών» και εβραιό­που­λων» το 2011 δεν ήταν ικα­νή να προ­κα­λέ­σει διέ­γερ­ση), οι υπό­λοι­πες είναι σε εξέλιξη.

Στις περισ­σό­τε­ρες περι­πτώ­σεις, υπάρ­χει κατα­δί­κη σε πρώ­το βαθ­μό, ενώ αρκε­τές έχουν τελε­σι­δι­κή­σει με το απο­τέ­λε­σμα να είναι επι­βα­ρυ­ντι­κό για τους κατη­γο­ρού­με­νους πρώ­ην χρυ­σαυ­γί­τες βου­λευ­τές. Ακό­μη και η απαλ­λα­γή λόγω αμφι­βο­λιών των Ηλιό­που­λου και Γερ­με­νή για την επί­θε­ση σε βάρος μικρο­πω­λη­τών στη Ραφή­να, σύμ­φω­να με το Ελλη­νι­κό Παρα­τη­ρη­τή­ριο των Συμ­φω­νιών του Ελσίν­κι, θα βρε­θεί ξανά στις δικα­στι­κές αίθου­σες μετά από σχε­τι­κή από­φα­ση του Αρεί­ου Πάγου.

lagos

1. Λαγός – Μίχος: Η επίθεση στο «Συνεργείο»

Πρό­κει­ται για μία από τις υπο­θέ­σεις που απα­σχο­λούν και την δίκη της Χρυ­σής Αυγής, αφού η επί­θε­ση φέρε­ται να πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στα πλαί­σια της εγκλη­μα­τι­κής οργάνωσης.

Το Τρι­με­λές Πλημ­με­λειο­δι­κείο απο­φά­σι­σε πριν από μερι­κές ημέ­ρες την κατα­δί­κη του Ιω. Λαγού και του Νικ. Μίχου σε ποι­νή φυλά­κι­σης 8 μηνών με ανα­στο­λή για ηθι­κή αυτουρ­γία σε επι­κίν­δυ­νη σωμα­τι­κή βλά­βη. Αντί­στοι­χα, ένο­χοι για επι­κίν­δυ­νη σωμα­τι­κή βλά­βη και οπλο­χρη­σία κηρύ­χθη­καν πέντε κατη­γο­ρού­με­νοι, επι­βάλ­λο­ντας ποι­νές από 5 έως 11 μηνών. Χρειά­στη­καν περί­που 10 συνε­δριά­σεις προ­κει­μέ­νου το δικα­στή­ριο να κατα­λή­ξει στην από­φα­σή του, αν και η εισαγ­γε­λέ­ας της έδρας πρό­τει­νε επι­κα­λού­με­νη το νέο Ποι­νι­κό Κώδι­κα, την παύ­ση της ποι­νι­κής δίω­ξης σε βάρος όλων των κατη­γο­ρού­με­νων και την απαλ­λα­γή τους.

Ωστό­σο, οι τρεις δικα­στές δεν υιο­θέ­τη­σαν την εισή­γη­σή της, ούτε και απο­δέ­χθη­καν τους ισχυ­ρι­σμούς των κατη­γο­ρου­μέ­νων. Εκτός από τον Ιω. Λαγό που δεν παρέ­στη στο δικα­στή­ριο, οι υπό­λοι­ποι μετέ­πει­τα κατα­δι­κα­σθέ­ντες απο­λο­γή­θη­καν, υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως ναι μεν πήραν μέρος στη μοτο­πο­ρεία, στη διάρ­κεια της οποί­ας πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε η επί­θε­ση, όμως κανείς τους δεν συμ­με­τεί­χε σε αυτή. Ο Νίκ. Μίχος που ανε­ξαρ­τη­το­ποι­ή­θη­κε το 2017, απο­λο­γού­με­νος εξα­πέ­λυ­σε ευθεί­ες βολές κατά της Χρυ­σής Αυγής, αλλά και του συγκα­τη­γο­ρού­με­νού του και προ­σφά­τως ανε­ξάρ­τη­του ευρω­βου­λευ­τή, Ιω. Λαγού. Έφτα­σε δε, στο σημείο να απο­δώ­σει βαρύ­τα­τες ευθύ­νες στον προη­γού­με­νο συνή­γο­ρό του, καθώς «έπαιρ­νε γραμ­μή από το κόμ­μα» και «δεν άκου­γε τις εντο­λές μου».

mparmparousis

2. Παναγιώταρος – Μπαρμπαρούσης: Η κηδεία Ντερτιλή

Τελε­σί­δι­κα κατα­δι­κά­στη­καν πριν μερι­κές ημέ­ρες και οι πρώ­ην βου­λευ­τές της Χρυ­σής Αυγής, Ηλ. Πανα­γιώ­τα­ρος και Κων. Μπαρ­μπα­ρού­σης. Η υπό­θε­ση αφο­ρού­σε στους πυρο­βο­λι­σμούς που είχαν σημειω­θεί στην κηδεία του χου­ντι­κού πρα­ξι­κο­πη­μα­τία Νικ. Ντερ­τι­λή τον Ιανουά­ριο του 2013, με το Τρι­με­λές Πλημ­με­λειο­δι­κείο Αθή­νας να κατα­δι­κά­ζει τους δύο κατη­γο­ρού­με­νους σε ποι­νή φυλά­κι­σης 4 μηνών για άσκο­πους πυροβολισμούς.

Κανέ­νας από τους δύο πρώ­ην βου­λευ­τές δεν βρέ­θη­καν στη δικα­στι­κή αίθου­σα, ωστό­σο απο­δέ­χθη­καν την κατη­γο­ρία μέσω της υπε­ρά­σπι­σής τους, φτά­νο­ντας στο σημείο να υπο­στη­ρί­ζουν πως δεν ήξε­ραν ότι οι πυρο­βο­λι­σμοί είναι… ποι­νι­κό αδί­κη­μα. Άμε­ση ήταν η αντί­δρα­ση της προ­έ­δρου της έδρας, η οποία αφού άκου­σε τον αυτο­τε­λή ισχυ­ρι­σμό του συνη­γό­ρου, ανα­ρω­τή­θη­κε: «Δεν ήξε­ραν την ποι­νι­κή προ­έ­κτα­ση της πρά­ξης τους, ενώ τόσοι άνθρω­ποι χάνουν τις ζωές τους από αδέ­σπο­τες σφαίρες;».

koukoutsis

3. Κουκούτσης: Στο συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή

Τελε­σί­δι­κη κατέ­στη και η κατα­δί­κη του πρώ­ην βου­λευ­τή Δ. Κου­κού­τση, αφού ο κατη­γο­ρού­με­νος δεν βρέ­θη­κε καν στο δικα­στή­ριο για να υπο­στη­ρί­ξει την έφε­ση κατά της πρω­το­βάθ­μιας από­φα­σης που του είχε επι­βλη­θεί. Το Πλημ­με­λειο­δι­κείο Αθή­νας απέρ­ρι­ψε την έφε­ση και έτσι παρα­μέ­νει σε ισχύ η πρω­τό­δι­κη από­φα­ση, με την οποία ο τότε βου­λευ­τής της Χρυ­σής Αυγής κατα­δι­κά­στη­κε σε ποι­νή φυλά­κι­σης 15 μηνών με ανα­στο­λή για εξύ­βρι­ση και συκο­φα­ντι­κή δυσφήμιση.

Η κατη­γο­ρία αφο­ρού­σε σε επί­θε­ση που είχε δεχθεί αντι­προ­σω­πεία του αντι­ρα­τσι­στι­κού συλ­λα­λη­τη­ρί­ου στο προ­αύ­λιο της Βου­λής, τον Αύγου­στο του 2012, στην οποία συμ­με­τεί­χε και ο δημο­τι­κός σύμ­βου­λος Αθή­νας, Π. Κων­στα­ντί­νου. Συγκε­κρι­μέ­να, ο Δ. Κου­κού­τσης επι­τέ­θη­κε λεκτι­κά κατά του Π. Κων­στα­ντί­νου υπο­στη­ρί­ζο­ντας ψευ­δώς πως εκεί­νος είναι «ο εμπρη­στής της Μαρ­φίν», θέση την οποία δημο­σί­ευ­σε και στο διαδίκτυο.

4. Σαχινίδης: Συκοφαντίες στη Βουλή

Ανυ­πο­στή­ρι­κτη έμει­νε και η έφε­ση κατά της κατα­δι­κα­στι­κής από­φα­σης για το πρώ­ην βου­λευ­τή Πέλ­λας, Γ. Σαχι­νί­δη, ο οποί­ος ωστό­σο δεν εμπλέ­κε­ται τη δικο­γρα­φία για την εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση. Ο Γ. Σαχι­νί­δης κατα­δι­κά­στη­κε έτσι τελε­σί­δι­κα σε ποι­νή φυλά­κι­σης 12 μηνών, για τα όσα ο ίδιος είχε υπο­στη­ρί­ξει από το βήμα της Βου­λής σε βάρος της βου­λευ­τή του ΚΚΕ, Λιά­νας Κανέλη.

Μάλι­στα, η τελευ­ταία είχε προ­χω­ρή­σει σε μηνυ­τή­ρια ανα­φο­ρά σε βάρος του, καθώς την είχε χαρα­κτη­ρί­σει «Στα-Λιά­να» κατά τη διάρ­κεια ομι­λί­ας του στη Βου­λή, ενώ την είχε απο­κα­λέ­σει και ηθι­κή αυτουρ­γό της δολο­φο­νί­ας των Φου­ντού­λη – Καπε­λώ­νη, επει­δή είχε πει το αντι­φα­σι­στι­κό σύν­θη­μα «Από το Πέρα­μα ως το Κερα­τσί­νι, φασί­στας δεν θα μείνει».

mixaloliakos

+1 Η μήνυση Σταύρου

Το Νοέμ­βριο ανα­μέ­νε­ται να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί τελι­κά η δίκη κατά του γενι­κού γραμ­μα­τέα της Χρυ­σής Αυγής, Νικ. Μιχα­λο­λιά­κου, και του Ηλ. Κασι­διά­ρη, οι οποί­οι θα καθί­σουν στο εδώ­λιο μετά από μήνυ­ση του πρώ­ην στε­λέ­χους της οργά­νω­σης, Ηλία Σταύρου.

Ο τελευ­ταί­ος, υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής το 2012 και μετέ­πει­τα επι­στη­μο­νι­κός συνερ­γά­της στη Βου­λή, απο­τε­λεί σημα­ντι­κό μάρ­τυ­ρα στη δίκη της Χρυ­σής Αυγής, καθώς έχει κατα­θέ­σει για τα όσα συνέ­βαι­ναν εντός του κόμ­μα­τος καθώς και πώς ο ίδιος απο­φά­σι­σε να απε­μπλα­κεί όταν διε­πί­στω­σε έκνο­μες ενέργειες.

Ο Ηλ. Σταύ­ρου είχε κατα­θέ­σει μήνυ­ση του 2014 κατά των δια­χει­ρι­στών της σελί­δας της Χρυ­σής Αυγής, όπου είχαν αναρ­τη­θεί κεί­με­να που τον παρου­σί­α­ζαν ως «ψυχι­κά άρρω­στο». Το αδί­κη­μα που έχει απο­δο­θεί στους Νικ. Μιχα­λο­λιά­κο και Ηλ. Κασι­διά­ρη είναι αυτή της συκο­φα­ντι­κής δυσφή­μι­σης. Παρά το ότι είναι πλέ­ον ορα­τός ο κίν­δυ­νος παρα­γρα­φής, το Μονο­με­λές Πρω­το­δι­κείο ανέ­βα­λε λόγω παρέ­λευ­σης ωρα­ρί­ου την υπό­θε­ση, η οποία δεν έχει εκδι­κα­στεί ούτε σε πρώ­το βαθμό.

Πηγή: Dialogos.com.cy

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο