Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ολική έκλειψη Σελήνης (26/7/18) — Ένα όμορφο φυσικό φαινόμενο

Γρά­φει ο Στέ­λιος Κανά­κης //
Οι φωτο­γρα­φί­ες είναι του Στέ­λιου Κανάκη

Μέσα στα απο­κα­ΐ­δια του δολο­φο­νι­κού καπι­τα­λι­σμού η ομορ­φιά της ολι­κής έκλει­ψης Σελή­νης πέρα­σε απα­ρα­τή­ρη­τη. Παρα­τη­ρώ­ντας το φαι­νό­με­νο αυτό, πριν δυό­μι­ση χιλιά­δες χρό­νια ο Παρ­με­νί­δης (515–450 πτχ) απο­φάν­θη­κε πως η Γη είναι σφαι­ρι­κή. Από την σκιά της Γης στη Σελή­νη κατέ­λη­ξαν πως η Γη είναι σφαι­ρι­κή και από το όριο του ηλια­κού φωτός (τόξο κύκλου) στην επι­φά­νεια της Σελή­νης πως και η Σελή­νη είναι σφαιρική.

Η Σελήνη με τον Άρη

Η Σελή­νη με τον Άρη

selini1

Έκλει­ψη Σελή­νης έχου­με πάντα σε φάση Παν­σέ­λη­νου και η διάρ­κειά της εξαρ­τά­ται από την από­στα­ση της Σελή­νης από τη Γη. Η από­στα­ση αυτή κυμαί­νε­ται κατά 40.000 χλμ (από από­γειο σε περί­γειο), λόγω της εκλει­πτι­κής τρο­χιάς περι­στρο­φής της Σελήνης.

selini2

Σ’ αυτήν την έκλει­ψη είχα­με συντρο­φιά και τον Άρη που, με τη σει­ρά του, βρί­σκε­ται στην κοντι­νό­τε­ρη από­στα­ση από τη Γη.

selini3 selini4 selini5 selini6 selini7 selini8 selini9

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected] Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο