Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

‘Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στο μεγάλο συλλαλητήριο 5 μ.μ. στο ΣΕΜΠΟ της COSCO

Η πρό­σβα­ση στο απο­γευ­μα­τι­νό συλ­λα­λη­τή­ριο στις 5 μ.μ. στο ΣΕΜΠΟ της COSCO για να εκφρα­στεί η αλλη­λεγ­γύη στους απερ­γούς και στο Σωμα­τείο ΕΝΕΔΕΠ που διεκ­δι­κούν το αυτο­νό­η­το δικαί­ω­μα, ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες δου­λειάς, για να γυρί­ζουν όρθιοι στα σπί­τια τους, στις οικο­γέ­νειές τους μετά το μερο­κά­μα­το γίνε­ται ως εξής:

Με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

🚍  Με τα λεωφορεία:

  • 841 από Σταθ­μό Μετρό Νίκαιας (μέσω Π. Ράλλη-Σαλαμίνος)
  • 842 από Ομό­νοια — Σταθ­μό Μετρό Κορυ­δαλ­λού (μέσω Π. Ράλ­λη – Γρη­γό­ρη Λαμπράκη)
  • 843 από σταθ­μό ΗΣΑΠ Πειραιά

Κατε­βαί­νε­τε στη στά­ση Λεω­φο­ρεί­ων «ΙΚΟΝΙΟ» (ΠΛΗΣΙΟΝ BEAT) και από εκεί,  δια­σχί­ζε­τε κάθε­τα το δρό­μο προς την πύλη του ΣΕΜΠΟ 🏃 🏃‍♂️.

🚖 🚘 Με αυτοκίνητο

Η πρό­σβα­ση στο χώρο με αυτο­κί­νη­το γίνε­ται από Πει­ραιά μέσω Ακτής Ηετί­ω­να και από Αθή­να μέσω Π. Ράλ­λη – Σαλα­μί­νος ή μέσω Π. Ράλ­λη – Γρη­γο­ρί­ου Λαμπρά­κη, κατα­λή­γο­ντας στην Περι­φε­ρεια­κή της Δρα­πε­τσώ­νας και συνε­χί­ζο­ντας προς ΣΕΜΠΟ.

Πέραμα Βασίλειο Cosco

Μετά όλο ευθεία και ακο­λου­θώ­ντας τις πινακίδες
«ΠΡΟΣ ΣΤΑΘΜΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ»
θα κατα­λή­ξε­τε στο χώρο της συγκέντρωσης

WFTU logoΤην αλλη­λεγ­γύη του στον αγώ­να των εργα­ζο­μέ­νων της COSCO εκφρά­ζει το Ευρω­παϊ­κό Γρα­φείο της Παγκό­σμιας Συν­δι­κα­λι­στι­κής Ομο­σπον­δί­ας (ΠΣΟ). Συγκε­κρι­μέ­να, απέ­στει­λε το εξής μήνυ­μα στο ΠΑΜΕ:

«Η απερ­γία των εργα­ζο­μέ­νων της COSCO στο λιμά­νι του Πει­ραιά συνε­χί­ζε­ται για 3η μέρα. Στε­κό­μα­στε αλλη­λέγ­γυοι με τον αγώ­να τους για καλύ­τε­ρες συν­θή­κες εργα­σί­ας, ενά­ντια στην εκμετάλλευση.
Εκφρά­ζου­με τα συλ­λυ­πη­τή­ρια μας για την απώ­λεια της ζωής του συνα­δέλ­φου στην οικο­γέ­νεια του και το ΠΑΜΕ.
Όχι άλλο αίμα, όχι άλλοι θάνα­τοι για τα κέρδη!».

Σε μαζι­κή συμ­με­το­χή στην πανατ­τι­κή συγκέ­ντρω­ση στις 5 μ.μ. καλούν εργα­τι­κά Σωμα­τεία και φορείς, μετά το κάλε­σμα της ΕΝΕΔΕΠ.

Εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους εργαζομένους της COSCO.
Απαιτούν εδώ και τώρα να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους για αυτό το εργοδοτικό έγκλημα και να ικανοποιηθούν άμεσα και πλήρως τα αιτήματα του Σωματείου της ΕΝΕΔΕΠ.

  • Σε μαζι­κή συμ­με­το­χή στη συγκέ­ντρω­ση καλεί η Ομο­σπον­δία Ενώ­σε­ων Νοσο­κο­μεια­κών Για­τρών Ελλά­δας (ΟΕΝΓΕ).
    «Είμα­στε δίπλα τους και εκφρά­ζου­με την ταξι­κή μας αλλη­λεγ­γύη, στη­ρί­ζου­με τον αγώ­να και τις διεκ­δι­κή­σεις τους απέ­να­ντι στη βαρ­βα­ρό­τη­τα εργο­δο­σί­ας και κυβέρ­νη­σης. Ο αγώ­νας τους είναι και δικός μας αγώ­νας!» τονί­ζει η Ομο­σπον­δία Εργα­ζο­μέ­νων στο Φάρ­μα­κο.
  • Το Εργα­τι­κό Κέντρο Λαυ­ρί­ου – Αν. Αττι­κής τονί­ζει μετα­ξύ άλλων: «Απαι­τού­με η εργο­δο­σία να κάνει δεκτά τα αιτή­μα­τα του Σωμα­τεί­ου των εργα­ζο­μέ­νων της COSCO. Όχι άλλο αίμα εργα­τών για τα κέρ­δη των αφε­ντι­κών» και προ­σθέ­τει πως «Η αλλη­λεγ­γύη είναι το όπλο μας. Ο αγώ­νας των εργα­ζο­μέ­νων της COSCO είναι αγώ­νας όλων μας».
  • Κάλε­σμα συμ­με­το­χής στην κινη­το­ποί­η­ση απευ­θύ­νουν το Συν­δι­κά­το Εργα­το­ϋ­παλ­λή­λων Τηλε­πι­κοι­νω­νιών και Πλη­ρο­φο­ρι­κής ν. Αττι­κής (ΣΕΤΗΠ) και τα επι­χει­ρη­σια­κά Σωμα­τεία: Εργα­ζο­μέ­νων στη Vodafone — 360 Connect και λοι­πές θυγα­τρι­κές, FORTHNET – NETMED,  Εργα­ζο­μέ­νων Cosmote — E Value ν. Αττικής.
  • Ακό­μη το απερ­χό­με­νο ΔΣ του Συν­δι­κά­του Εργα­το­ϋ­παλ­λή­λων Ταχυ­δρο­μεί­ων — Ταχυ­με­τα­φο­ρών Ν. Αττι­κής (ΣΕΤΤΑ), το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων Δήμου Λυκό­βρυ­σης — Πεύ­κης, το Συν­δι­κά­το ΟΤΑ Αττικής.
  • Σε μαζι­κή συμ­με­το­χή στην κινη­το­ποί­η­ση καλεί και το Στέ­κι Εργα­ζο­μέ­νων και Νεο­λαί­ας Πατη­σί­ων — Κυψέ­λης «Καί­τη Πανο­πού­λου».
  • H Αγω­νι­στι­κή Συσπεί­ρω­ση Δικη­γό­ρων εκφρά­ζο­ντας την έμπρα­κτη αλλη­λεγ­γύη στους απερ­γούς και στο σωμα­τείο τους ΕΝΕΔΕΠ, στον δίκαιο και ανα­γκαίο αγώ­να τους για να απο­δο­θούν ευθύ­νες στους υπευ­θύ­νους για αυτό το νέο εργο­δο­τι­κό έγκλη­μα και να παρ­θούν όλα τα μέτρα προ­στα­σί­ας της ζωής, της υγεί­ας και της ασφά­λειας των εργα­ζο­μέ­νων στις προ­βλή­τες της COSCO.
    Θυμί­ζου­με πως από νωρίς το πρωί, οι δικη­γό­ροι που στη­ρί­ζουν τα ψηφο­δέλ­τια της Αγω­νι­στι­κής Συσπεί­ρω­σης Δικη­γό­ρων, Άγγε­λος Βρετ­τός, υπο­ψή­φιος Πρό­ε­δρος του ΔΣΑ, Χαρά Μαρού­λη, υπο­ψή­φια σύμ­βου­λος ΔΣΑ και Στέ­λα Παπα­οι­κο­νό­μου, υπο­ψή­φια σύμ­βου­λος ΔΣΠ, βρέ­θη­καν στο λιμά­νι του Πει­ραιά για να στη­ρί­ξουν έμπρα­κτα τους εργα­ζό­με­νους στις προβλήτες.
  • Σε συγκέ­ντρω­ση στα γρα­φεία της COSCO στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη σήμε­ρα στις 5 μ.μ. καλεί το Συνδι­κά­το Μετα­φο­ρών Τουρ­κί­ας Nakliyat-Is.
    Με αυτό τον τρό­πο εκφρά­ζει έμπρα­κτα την αλλη­λεγ­γύη του στους εργα­ζό­με­νους της COSCO στον Πειραιά.
    ℹ️ Σε πρό­σφα­το μήνυ­μα του άλλω­στε το Συν­δι­κά­το είχε επι­ση­μά­νει: ⏭️ «Αδέλ­φια μας, θα θέλα­με να εκφρά­σου­με τη βαθιά μας θλί­ψη για τον χαμό ενός 45χρονου εργά­τη στις προ­βλή­τες της COSCO στον Πει­ραιά. Είναι σαφές ότι πρό­κει­ται για φόνο εκ προ­με­λέ­της που δια­πρά­χθη­κε από την απλη­στία των εργο­δο­τών για όλο και περισ­σό­τε­ρο κέρ­δος. Ο αδερ­φός μας εργά­της σκο­τώ­θη­κε κυριο­λε­κτι­κά από τον εργο­δό­τη, λόγω έλλει­ψης μέτρων ασφά­λειας και προ­στα­σί­ας. Δυστυ­χώς βλέ­που­με τις ίδιες δολο­φο­νί­ες που θα μπο­ρού­σαν να είχαν απο­τρα­πεί σε όλο τον κόσμο.
    Εκ μέρους της εργα­τι­κής τάξης της Τουρ­κί­ας και του Συν­δι­κά­του Μετα­φο­ρών Nakliyat-İş, εκφρά­ζου­με την αλλη­λεγ­γύη μας στους εργα­ζό­με­νους της COSCO που απερ­γούν υπό την ηγε­σία του σωμα­τεί­ου τους ΕΝΕΔΕΠ. Εκφρά­ζου­με, επί­σης, τα ειλι­κρι­νή μας συλ­λυ­πη­τή­ρια στην εργα­τι­κή τάξη της Ελλά­δας. Η ενό­τη­τα των εργα­ζο­μέ­νων θα νική­σει! Ζήτω η διε­θνής αλληλεγγύη!»
  • Όλες και όλοι στην απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση ‑συλ­λα­λη­τή­ριο καλεί η ΟΓΕ Νίκαιας Περά­μα­τος Κορυ­δαλ­λού Κερα­τσι­νί­ου-Δρα­πε­τσώ­νας Σαλαμίνας
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να δικαιω­θούν τα δίκαια αιτή­μα­τα των εργα­ζό­με­νων στις προ­βλή­τες, σε όλο το λιμά­νι του Πει­ραιά, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
    Σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση — καταγ­γε­λία “για το τρα­γι­κό δυστύ­χη­μα στην COSCO και τις “ελε­η­μο­σύ­νες” των υπε­ρερ­γο­λά­βων” έβγα­λε κεντρι­κά η Ομο­σπον­δία Γυναι­κών Ελλάδας
  • Σε μήνυ­μά της η Συν­δι­κα­λι­στι­κή Οργά­νω­ση USB Ιτα­λί­ας σημειώ­νει ότι «στέ­κε­ται στο πλευ­ρό των απερ­γών εργα­τών στο λιμά­νι του Πει­ραιά. Μοι­ρα­ζό­μα­στε και στη­ρί­ζου­με τους αγώ­νες των ταξι­κών συν­δι­κά­των διε­θνώς ενά­ντια στις εργα­σια­κές συν­θή­κες που εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται τους εργά­τες μέχρι θανάτου».
  • Η Συντε­χνία Εργα­το­ϋ­παλ­λή­λων Γεωρ­γί­ας, Δασών, Μετα­φο­ρών, Λιμε­νερ­γα­τών, Ναυ­τερ­γα­τών και Συνα­φών Επαγ­γελ­μά­των Κύπρου (ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ — ΠΕΟ) σημειώ­νει πως «αυτά τα ατυ­χή­μα­τα δεν έπρε­πε να συμ­βαί­νουν και μπο­ρού­σαν να απο­φεύ­γο­νταν αν λαμ­βά­νο­νταν όλα τα κατάλ­λη­λα μέτρα ασφά­λειας, τόσο από τους εργο­δό­τες, όσο και από τις αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες» και εκφρά­ζει «την πλή­ρη στή­ρι­ξη και αλλη­λεγ­γύη μας στους αγώ­νες σας για 6ωρες πόστες, για κατάρ­γη­ση των κόντρα βαρ­διών, για τη μετα­τρο­πή όλων των συμ­βά­σε­ων σε πλή­ρους απα­σχό­λη­σης εργα­σία, για συμ­φω­νη­μέ­νες Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας, για την πλή­ρη εφαρ­μο­γή των κατάλ­λη­λων μέτρων για την υγιει­νή και ασφά­λεια των εργαζομένων».
  • Μήνυ­μα αλλη­λεγ­γύ­ης στους λιμε­νερ­γά­τες της COSCO έστει­λε το Σωμα­τείο εργα­ζο­μέ­νων στο μετρό στη Στοκ­χόλ­μη της Σου­η­δί­ας, Seko Klubb 111, που οργα­νώ­νει χιλιά­δες εργαζόμενους,
  • Την αλλη­λεγ­γύη και τα συλ­λυ­πη­τή­ριά της στους συγ­γε­νείς και τους συνα­δέλ­φους του νεκρού εργα­ζό­με­νου εκφρά­ζει η Ομο­σπον­δία Συν­δι­κά­των Μετα­φο­ρών — Επι­κοι­νω­νιών Λ. Αμε­ρι­κής (FUTAC). «Σας λέμε ότι ο αγώ­νας σας είναι και δικός μας αγώ­νας. Όχι άλλο αίμα εργα­τών για τα κέρ­δη των αφε­ντι­κών» σημειώ­νει στο μήνυ­μά της.
  • Επί­σης, σε μήνυ­μά της η Διε­θνής Συν­δι­κα­λι­στι­κή Οργά­νω­σης Μετα­φο­ρών της ΠΣΟ στους εργα­ζό­με­νους της COSCO και το σωμα­τείο ΕΝΕΔΕΠ, επι­ση­μαί­νει ότι, «ένας νεα­ρός εργά­της θυσιά­στη­κε από τους εργο­δό­τες για να απο­κτή­σουν όλο και περισ­σό­τε­ρα κέρ­δη λόγω της έλλει­ψης των απα­ραί­τη­των προ­φυ­λά­ξε­ων που έπρε­πε να είχαν ληφθεί εκ των προτέρων.
  • Από την χώρα των Βάσκων το Συν­δι­κά­το LAB καταγ­γέλ­λει «το θάνα­το εργα­ζό­με­νου στις προ­βλή­τες της COSCO στο λιμά­νι του Πει­ραιά. Το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα δολο­φό­νη­σε έναν ακό­μη εργά­τη. Η επι­σφά­λεια των συν­θη­κών εργα­σί­ας συνέ­βα­λε σε αυτό το μοι­ραίο απο­τέ­λε­σμα. Απαι­τού­με τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για την προ­στα­σία της ζωής, της υγεί­ας και της ασφά­λειας των εργα­ζο­μέ­νων. Τα βαθιά μας συλ­λυ­πη­τή­ρια στην οικο­γέ­νεια του εργα­ζό­με­νου, στο ΠΑΜΕ και στα ταξι­κά συν­δι­κά­τα της Ελλάδας».
  • Την αλλη­λεγ­γύη τους εκφρά­ζουν τα Συν­δι­κά­τα του Καζακ­στάν: ΖΑΝΑΡΤΟΥ, ΟΝΤΑΚ, Ανθρα­κω­ρύ­χων, Εργα­ζο­μέ­νων στα Τρέ­να, Εργα­ζο­μέ­νων στις μετα­φο­ρές, Τοπι­κό Συν­δι­κά­το Αν. Καζακ­στάν, σημειώ­νο­ντας «εκφρά­ζου­με τα συλ­λυ­πη­τή­ριά μας στους συγ­γε­νείς και τους συνα­δέλ­φους του εκλι­πό­ντος εργά­τη στο λιμά­νι του Πει­ραιά και στη­ρί­ζου­με πλή­ρως την απερ­γία των λιμε­νερ­γα­τών που αντι­τί­θε­νται στις αυθαι­ρε­σί­ες των ιδιο­κτη­τών της COSCO. Απα­ντώ­ντας στην έκκλη­ση του ΠΑΜΕ, δεί­χνου­με την αλλη­λεγ­γύη μας και απαι­τού­με η COSCO να εκπλη­ρώ­σει όλες τις απαι­τή­σεις των απερ­γών, να βελ­τιώ­σει τις συν­θή­κες εργα­σί­ας και να εξα­σφα­λί­σει μέτρα ασφά­λειας. Για τον θάνα­το εργά­τη να τιμω­ρη­θούν και οι ένο­χοι υπεύ­θυ­νοι της εται­ρεί­ας! Οι πολυ­ε­θνι­κές εται­ρεί­ες παντού και σε όλες τις χώρες, με τη συμ­με­το­χή των αρχών, κατα­στρέ­φουν τα εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων, προ­σπα­θούν να κατα­στρέ­ψουν τα συν­δι­κά­τα και να θεσπί­σουν τους δικούς τους κανό­νες υπε­ρεκ­με­τάλ­λευ­σης και αστυνόμευσης».
  • Την αλλη­λεγ­γύη του εκφρά­ζει επί­σης το Συν­δι­κά­το Εργα­ζο­μέ­νων στο Εμπό­ριο Αιγύ­πτου — GTUCW.
  • Σε μήνυ­μα του το Συν­δι­κά­το SAPB CGT (Συν­δι­κά­το Εργα­ζο­μέ­νων στην Δημό­σια Διοί­κη­ση Βαρ­κε­λώ­νης) επι­ση­μαί­νει: «Εκφρά­ζου­με τα συλ­λυ­πη­τή­ρια μας στην οικο­γέ­νεια και τους συνα­δέλ­φους του Δημή­τρη, του εργά­τη που δολο­φο­νή­θη­κε δου­λεύ­ο­ντας στις προ­βλή­τες της COSCO στον Πει­ραιά. Απλώ­νου­με το χέρι διε­θνι­στι­κής, ταξι­κής αλλη­λεγ­γύ­ης στους λιμε­νερ­γά­τες που απερ­γούν για τρί­τη μέρα, στην ΕΝΕΔΕΠ και το ΠΑΜΕ».
  • Και πολ­λοί άλλοι φορείς, σωμα­τεία και ομοσπονδίες

‘Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στο μεγάλο συλλαλητήριο 5 μ.μ. στο ΣΕΜΠΟ της COSCO

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο