Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ολοκαυτωμα Εβραίων: Υπόσχεση στη μνήμη των θυμάτων του ναζισμού ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ

27 Ιανουα­ρί­ου 1945: Ο Κόκ­κι­νος Στρα­τός απε­λευ­θε­ρώ­νει τους περί­που 7.500 αιχ­μα­λώ­τους κρα­του­μέ­νους στο ναζι­στι­κό στρα­τό­πε­δο συγκέ­ντρω­σης Άου­σβιτς στην Πολω­νία, που βρί­σκο­νται εγκα­τα­λε­λειμ­μέ­νοι εκεί. Εξ αυτού του γεγο­νό­τος η Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του ΟΗΕ απο­φά­σι­σε στις 2 Νοεμ­βρί­ου 2005 να ανα­κη­ρύ­ξει την 27η Ιανουα­ρί­ου Διε­θνή Ημέ­ρα μνή­μης για τα θύμα­τα του Ολο­καυ­τώ­μα­τος από το ναζι­στι­κό καθε­στώς κατά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλεμο.

Ταυ­τό­χρο­να σήμε­ρα είναι και «Ημέ­ρα Μνή­μης των Ελλή­νων Εβραί­ων Μαρ­τύ­ρων και Ηρώ­ων του Ολο­καυ­τώ­μα­τος». Καθιε­ρώ­θη­κε με ομό­φω­νη από­φα­ση της Βου­λής τον Ιανουά­ριο του 2004 (Ν.3218/04 και Π.Δ. 31/05) και γιορ­τά­ζε­ται κάθε χρό­νο στις 27 Ιανουα­ρί­ου, για να τιμη­θεί η μνή­μη των χιλιά­δων Ελλή­νων Εβραί­ων, που έχα­σαν τη ζωή τους στα ναζι­στι­κά στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης και να εξαρ­θεί ο ηρω­ι­σμός των χρι­στια­νών Ελλή­νων, που με κίν­δυ­νο της ζωής τους στην κατε­χό­με­νη Ελλά­δα, έσω­σαν πολ­λούς Εβραί­ους συμπο­λί­τες τους από βέβαιο θάνατο.

dikaioi

Σημα­ντι­κό ρόλο στη διά­σω­ση του εβραϊ­κού πλη­θυ­σμού έπαι­ξε το ΕΑΜ. Πολ­λοί ΕΑΜί­τες ανα­κη­ρύ­χτη­καν «Δίκαιοι των Εθνών».

evraioi

Στις σελί­δες του Ατέ­χνως θα βρεί­τε πλού­σιο υλι­κό που ανα­φέ­ρε­ται στο Ολο­καύ­τω­μα των Εβραίων.

dimioi evraion evraioi3
nukta krustallon vanzee 1
nufes evraioi4
merden 1 evraioi antistasi

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο