Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ολοκληρώθηκε η αναθεώρηση του Συντάγματος: Τα άρθρα που αναθεωρούνται — Η στάση του ΚΚΕ στην ψηφοφορία

Με την ανα­θε­ώ­ρη­ση του άρθρου 32 που οδη­γεί στην απο­σύν­δε­ση της εκλο­γής του Προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας από τη διε­νέρ­γεια προ­ώ­ρων εκλο­γών και του άρθρου 86 για την κατάρ­γη­ση μόνο της απο­σβε­στι­κής προ­θε­σμί­ας για τη δίω­ξη υπουρ­γού ολο­κλη­ρώ­θη­κε η δια­δι­κα­σία ανα­θε­ώ­ρη­σης του Συντάγ­μα­τος. Από το απο­τέ­λε­σμα της ψηφο­φο­ρί­ας επι­βε­βαιώ­θη­κε η κοι­νή στό­χευ­ση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αφ’ ενός μεν για να μην απει­λεί­ται η εφαρ­μο­γή της κυρί­αρ­χης αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής από την αξιο­ποί­η­ση της εκλο­γής Προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας για να προ­κλη­θούν βου­λευ­τι­κές εκλο­γές και αφ’ ετέ­ρου δε για την ανα­στύ­λω­ση του κύρους του πολι­τι­κού συστή­μα­τος με τη μερι­κή ανα­θε­ώ­ρη­ση του άρθρου περί ευθύ­νης υπουργών.

Το ΚΚΕ υπερ­ψή­φι­σε 23 δια­τά­ξεις, κατα­ψή­φι­σε 21 δια­τά­ξεις και ψήφι­σε «παρών» σε 13 δια­τά­ξεις. Δια­βά­στε πιο κάτω ανα­λυ­τι­κά για τη στά­ση του Κόμ­μα­τος επί των βασι­κών άρθρων της αναθεώρησης.

Στην ψηφο­φο­ρία έλα­βαν μέρος 297 βου­λευ­τές και τα άρθρα που ανα­θε­ω­ρού­νται είναι:

Άρθρο 21 παρ. 1 η πρό­τα­ση της ΝΔ για ένα «ελά­χι­στο εγγυ­η­μέ­νο εισό­δη­μα». Έλα­βε 190 «Ναι» και 107 «Όχι».

Άρθρο 32 παρ. 4 η πρό­τα­ση της ΝΔ για εκλο­γή του Προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας χωρίς τη διά­λυ­ση της Βου­λής. Έλα­βε 158 «Ναι» και 139 «Όχι».

Άρθρο 54 παρ. 4 η πρό­τα­ση της ΝΔ για την ψήφο των από­δη­μων. Έλα­βε 212 «Ναι», 84 «Όχι» και 1 «Παρών».

Άρθρο 62 η πρό­τα­ση της ΝΔ για τη βου­λευ­τι­κή ασυ­λία. Έλα­βε 179 «Ναι», 117 «Όχι», 1 «Παρών».

Άρθρο 68 παρ. 2 η πρό­τα­ση της ΝΔ για τη σύστα­ση Εξε­τα­στι­κών Επι­τρο­πών χωρίς την κυβερ­νη­τι­κή πλειο­ψη­φία. Έλα­βε 189 «Ναι», 94 «Όχι», 14 «Παρών».

Άρθρο 86 παρ. 3 η πρό­τα­ση των ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ για την κατάρ­γη­ση της απο­σβε­στι­κής προ­θε­σμί­ας για τη δίω­ξη υπουρ­γού. Έλα­βε 274 «Ναι» και 23 «Παρών».

Άρθρο 101 παρά­γρα­φος Α η πρό­τα­ση της ΝΔ για την επι­λο­γή προ­σώ­πων στις “Ανε­ξάρ­τη­τες Αρχές”. Έλα­βε 158 «Ναι» και 139 «Όχι».

Η στάση του ΚΚΕ στα βασικά άρθρα της αναθεώρησης

Συνο­λι­κά, το ΚΚΕ υπερ­ψή­φι­σε 23 δια­τά­ξεις, κατα­ψή­φι­σε 21 δια­τά­ξεις και ψήφι­σε «Παρών» σε 13 διατάξεις.

Α. Δια­τά­ξεις που υπερ­ψή­φι­σε το ΚΚΕ

Υπερ­ψή­φι­σε συνο­λι­κά 23 δια­τά­ξεις, μετα­ξύ των οποί­ων και την κατάρ­γη­ση μετα­βα­τι­κών δια­τά­ξε­ων (άρθρα 112 επ.)

Ενδει­κτι­κά:

Άρθρο 3 παρ. 3 Κατάρ­γη­ση της σχε­τι­κής παρα­γρά­φου που καθιέ­ρω­νε το αναλ­λοί­ω­το του κει­μέ­νου της Αγί­ας Γρα­φής και τη δυνα­τό­τη­τα μετά­φρα­σής της στα νέα ελλη­νι­κά μόνο ύστε­ρα από έγκρι­ση της Εκκλη­σί­ας της Ελλά­δας και του Οικου­με­νι­κού Πατριαρχείου.

* Άρθρο 5 παρ. 2 Κατο­χύ­ρω­ση από­λυ­της προ­στα­σί­ας ζωής, τιμής και ελευ­θε­ρί­ας, χωρίς διά­κρι­ση φύλου, ταυ­τό­τη­τας φύλου και σεξουα­λι­κού προσανατολισμού.

Άρθρο 22 παρ. 1 Ανα­γνώ­ρι­ση ίσης αμοι­βής για ίσης αξί­ας εργα­σία, ανε­ξάρ­τη­τα από ηλικία.

* Άρθρο 22 παρ. 2 Γενι­κοί ελά­χι­στοι όροι εργα­σί­ας — υπε­ρο­χή της ευνοϊ­κής ρύθ­μι­σης για τους εργα­ζό­με­νους κλπ.

Άρθρο 22 παρ. 4 Ανα­γνώ­ρι­ση ότι η επί­τα­ξη υπη­ρε­σιών απα­γο­ρεύ­ε­ται ως μέτρο αντι­με­τώ­πι­σης των συνε­πειών απεργίας.

Άρθρο 25 παρ. 3 Εισα­γω­γή της αρχής της επιεί­κειας στο πεδίο των θεμε­λιω­δών δικαιωμάτων.

Άρθρο 33 παρ. 2 Κατο­χύ­ρω­ση του πολι­τι­κού όρκου για την ορκω­μο­σία του Προ­έ­δρου της Δημοκρατίας.

Άρθρο 54 παρ. 4 Ψήφος των εκτός Επι­κρά­τειας εκλο­γέ­ων, με βάση τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις που έθε­σε το ΚΚΕ για την άσκη­ση του εκλο­γι­κού δικαιώ­μα­τος. Η δεύ­τε­ρη πρό­τα­ση, που έγι­νε από τον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτη­μα αυτό, δίνει τη δυνα­τό­τη­τα ψήφου απε­ριό­ρι­στα, με βάση το ανα­χρο­νι­στι­κό δίκαιο του αίμα­τος, ενώ εισά­γει τον αντι­δρα­στι­κό θεσμό του ενιαί­ου ψηφοδελτίου.

Άρθρο 59 παρ. 1 και 2 Κατο­χύ­ρω­ση του πολι­τι­κού όρκου για την ορκω­μο­σία των βουλευτών.

Άρθρο 73 Καθιέ­ρω­ση λαϊ­κής νομο­θε­τι­κής πρωτοβουλίας.

* Άρθρο 101 Κρα­τι­κή μέρι­μνα για νησιω­τι­κές και ορει­νές περιοχές.

Άρθρο 102 παρ. 2 Καθιέ­ρω­ση ανα­λο­γι­κού εκλο­γι­κού συστή­μα­τος στις τοπι­κές εκλο­γές, θέσπι­ση τοπι­κών λαϊ­κών συνε­λεύ­σε­ων, δημο­ψη­φι­σμά­των και λαϊ­κών πρω­το­βου­λιών και ανα­γνώ­ρι­ση δυνα­τό­τη­τας απο­νο­μής εκλο­γι­κού δικαιώ­μα­τος σε αλλο­δα­πούς με μόνι­μη εγκα­τά­στα­ση στη χώρα.

Β. Πού ψήφι­σε «ΠΑΡΩΝ» και γιατί:

1. Άρθρο 3, πρό­τα­ση ΣΥΡΙΖΑ (θρη­σκευ­τι­κή ουδε­τε­ρό­τη­τα του κρά­τους, δια­τή­ρη­ση της επι­κρα­τού­σας θρησκείας)

Το ΚΚΕ υπο­στη­ρί­ζει το υπε­ρώ­ρι­μο αίτη­μα για τον πλή­ρη δια­χω­ρι­σμό κρά­τους — Εκκλη­σί­ας και κατάρ­γη­ση του άρθρου 3 σχε­τι­κά με επι­κρα­τού­σα θρη­σκεία, η οποία όσο παρα­μέ­νει στο Σύνταγ­μα έχει κανο­νι­στι­κές έννο­μες συνέ­πειες, όπως απέ­δει­ξαν και οι σχε­τι­κές απο­φά­σεις του Συμ­βου­λί­ου της Επι­κρα­τεί­ας για το μάθη­μα των θρησκευτικών.

Η πρό­τα­ση του ΣΥΡΙΖΑ από τη μια ανα­φέ­ρει τη θρη­σκευ­τι­κή ουδε­τε­ρό­τη­τα του κρά­τους, από την άλλη, όμως, δια­τη­ρεί την έννοια της «επι­κρα­τού­σας θρη­σκεί­ας». Η ανα­φο­ρά αυτή θα έχει έννο­μες συνέ­πειες και σε κάθε περί­πτω­ση δεν είναι δια­χω­ρι­σμός κρά­τους — Εκκλησίας.

2. Άρθρο 44 παρ. 2, πρό­τα­ση ΣΥΡΙΖΑ για λαϊ­κά δημοψηφίσματα.

Το ΚΚΕ ζητά τη διε­νέρ­γεια δημο­ψη­φι­σμά­των με λαϊ­κή πρωτοβουλία.

Οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις, όμως, που τίθε­νται από την πρό­τα­ση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δυνα­τό­τη­τα διε­νέρ­γειας δημο­ψη­φί­σμα­τος με λαϊ­κή πρω­το­βου­λία (για δημο­ψή­φι­σμα για εθνι­κό θέμα συγκέ­ντρω­ση 500.000 υπο­γρα­φών πολι­τών και για δημο­ψή­φι­σμα για κοι­νω­νι­κό θέμα συγκέ­ντρω­ση 1.000.000 υπο­γρα­φών πολι­τών) και κυρί­ως η ανα­φο­ρά ότι το δημο­ψή­φι­σμα δεν θα αφο­ρά δημο­σιο­νο­μι­κό θέμα (π.χ. φορο­λο­γι­κά, μισθο­λο­γι­κά, ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα κλπ.), καθι­στούν την εφαρ­μο­γή του κενό γράμμα.

Επι­πλέ­ον, εξα­κο­λου­θεί και για τη διε­ξα­γω­γή ή μη του δημο­ψη­φί­σμα­τος να έχει τον τελι­κό λόγο η εκά­στο­τε κυβερ­νη­τι­κή πλειο­ψη­φία, μέσα από την ερμη­νεία που της ανα­τί­θε­ται για αν το προ­τει­νό­με­νο από τον απαι­τού­με­νο αριθ­μό πολι­τών δημο­ψή­φι­σμα πράγ­μα­τι αφο­ρά κρί­σι­μο εθνι­κό θέμα ή νομο­σχέ­διο που ρυθ­μί­ζει σοβα­ρό κοι­νω­νι­κό θέμα.

3. Άρθρο 54, πρό­τα­ση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλο­γι­κό νόμο.

Η πρό­τα­ση του ΣΥΡΙΖΑ για «ανα­λο­γι­κό εκλο­γι­κό σύστη­μα» στο άρθρο 54 παρ. 1 και όχι για απλή ανα­λο­γι­κή αφή­νει περι­θώ­ρια για καλ­πο­νο­θευ­τι­κά εκλο­γι­κά συστή­μα­τα (ύπαρ­ξη μπό­νους και πλαφόν).

Αυτό φαί­νε­ται και από την ερμη­νευ­τι­κή δήλω­ση που προ­τεί­νει, με την οποία επι­τρέ­πει την «κλο­πή» εδρών από τα μικρό­τε­ρα κόμ­μα­τα σε ποσο­στό μέχρι και 10%.

Για αυτό ψηφί­σα­με «ΠΑΡΩΝ» στην ανα­θε­ώ­ρη­ση του άρθρου 54 παρ. 1. και κατα­ψη­φί­σα­με την ερμη­νευ­τι­κή δήλωση.

Το ΚΚΕ πρό­τει­νε την ανά­γκη συνταγ­μα­τι­κής κατο­χύ­ρω­σης της απλής και ανό­θευ­της αναλογικής.

4. Άρθρο 68 παρ. 2, παρό­μοιες προ­τά­σεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις Εξε­τα­στι­κές Επιτροπές.

Οι προ­τά­σεις αυτές δίνουν κάποια δυνα­τό­τη­τα στην αντι­πο­λί­τευ­ση να επι­τύ­χει τη σύστα­ση Εξε­τα­στι­κών Επι­τρο­πών, χωρίς την κυβερ­νη­τι­κή πλειο­ψη­φία, ωστό­σο δια­τη­ρούν το απο­κλει­στι­κό προ­νό­μιο της εκά­στο­τε κυβερ­νη­τι­κής πλειο­ψη­φί­ας για θέμα­τα εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής και άμυνας.

5. Άρθρο 96, παρό­μοιες προ­τά­σεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη Στρα­τιω­τι­κή Δικαιοσύνη.

Το ΚΚΕ υπο­στη­ρί­ζει την κατάρ­γη­ση των στρα­τιω­τι­κών δικα­στη­ρί­ων και την υπα­γω­γή των στρα­τιω­τι­κών δικα­στών στην Τακτι­κή Δικαιοσύνη.

6. Ειδι­κό­τε­ρα για το άρθρο 86 (νόμος περί ευθύ­νης υπουργών).

Στην προη­γού­με­νη ‑προ­τεί­νου­σα- Βου­λή ψηφί­σα­με για να δοθεί ώθη­ση στην ανα­θε­ώ­ρη­ση του άρθρου 86, ασκώ­ντας όμως κρι­τι­κή για το γεγο­νός ότι τόσο η πρό­τα­ση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η πρό­τα­ση της ΝΔ δεν αγγί­ζουν τον βασι­κό πυρή­να του νόμου περί ευθύ­νης υπουρ­γών, που είναι η ανά­θε­ση στη Βου­λή εισαγ­γε­λι­κών — ανα­κρι­τι­κών αρμο­διο­τή­των, όπως και η δυνα­τό­τη­τα της εκά­στο­τε κοι­νο­βου­λευ­τι­κής πλειο­ψη­φί­ας να ασκεί ή να ανα­κα­λεί την ποι­νι­κή δίωξη.

Οι προ­τά­σεις δεν υλο­ποιούν το πάγιο αίτη­μα για πλή­ρη κατάρ­γη­ση του νόμου περί ευθύ­νης υπουρ­γών, έτσι ώστε να υπάρ­χει ισο­νο­μία με τους απλούς πολίτες.

Το ΚΚΕ διεκ­δι­κεί την πλή­ρη κατάρ­γη­σή του και από αυτή τη σκο­πιά ψηφί­σα­με «ΠΑΡΩΝ» στο άρθρο 86 παρ. 3 για την κατάρ­γη­ση της απο­σβε­στι­κής προ­θε­σμί­ας (σύντο­μης παρα­γρα­φής), όπως και στην προ­σθή­κη ερμη­νευ­τι­κής δήλω­σης. Οι αλλα­γές αυτές βελ­τιώ­νουν εν μέρει το άρθρο 86, όμως απέ­χουν από την κατάρ­γη­σή του. Τα άλλα κόμ­μα­τα (ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΚΙΝΑΛ) έχουν μεγά­λη ευθύ­νη ως προς αυτό.

Γ. Πού ψηφίσε KATA και γιατί:

1. Κατα­ψή­φι­σε τις προ­τά­σεις που απο­βλέ­πουν στην ισχυ­ρο­ποί­η­ση και θωρά­κι­ση του αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος, όπως για την εκλο­γή του Προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας, εποι­κο­δο­μη­τι­κή ψήφος δυσπι­στί­ας κλπ. Πιο συγκεκριμένα:

  • Εκλο­γή Προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας (προ­τά­σεις ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΚΙΝΑΛ). Η πρό­τα­ση απο­τε­λεί όχη­μα για την απρό­σκο­πτη συνέ­χι­ση της κυρί­αρ­χης αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, μέσα από την απο­σύν­δε­ση της εκλο­γής του Προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας από τη διά­λυ­ση της Βου­λής, για τη στα­θε­ρό­τη­τα του αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος και της δια­κυ­βέρ­νη­σης της χώρας. Δια­φω­νού­με με τις προ­τά­σεις των άλλων κομ­μά­των, που έχουν ως κοι­νό παρο­νο­μα­στή τη μη διά­λυ­ση της Βου­λής, ανε­ξάρ­τη­τα από τις επι­μέ­ρους προ­τά­σεις ως προς την εκλο­γή. Ειδι­κά η πρό­τα­ση για άμε­ση εκλο­γή του ΠτΔ από τον λαό, που απορ­ρί­φθη­κε και στην προη­γού­με­νη Βου­λή, αντι­κει­με­νι­κά θα ανοί­ξει τον δρό­μο για διεύ­ρυν­ση του ρόλου του ΠτΔ στο πολι­τι­κό σύστη­μα, με πιθα­νή αύξη­ση των αρμο­διο­τή­των του, κάτι με το οποίο το ΚΚΕ διαφωνεί.
  • Ανε­ξάρ­τη­τες Αρχές (παρό­μοιες προ­τά­σεις ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΚΙΝΑΛ). Οι ‑κατ΄ όνο­μα και μόνο- Ανε­ξάρ­τη­τες Αρχές παί­ζουν ουσια­στι­κό ρόλο ως «τρο­χο­νό­μοι» επι­χει­ρη­μα­τι­κών και πολι­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων, αλλά και ως προ­άγ­γε­λοι νέων αντι­λαϊ­κών επι­λο­γών, ενώ οι περισ­σό­τε­ρες ούτε στοι­χειω­δώς μπο­ρούν να παί­ξουν το ρόλο για τον οποίο υπο­τί­θε­ται συστάθηκαν.
  • Εποι­κο­δο­μη­τι­κή ψήφος δυσπι­στί­ας (πρό­τα­ση ΣΥΡΙΖΑ). Η αντι­δρα­στι­κή αυτή πρό­τα­ση εντάσ­σε­ται στη δέσμη των προ­τά­σε­ων που στο­χεύ­ουν στην απρό­σκο­πτη συνέ­χι­ση της ίδιας αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, δηλα­δή στην κυβερ­νη­τι­κή στα­θε­ρό­τη­τα, φτά­νο­ντας στο σημείο προ­τά­σεις δυσπι­στί­ας που υπερ­ψη­φί­ζο­νται από τη βου­λή, να μην οδη­γούν σε πτώ­ση της κυβέρ­νη­σης και εκλο­γές, αλλά είτε να ανα­ζη­τεί­ται νέο κυβερ­νη­τι­κό σχή­μα με άλλον πρω­θυ­πουρ­γό είτε να παρα­μεί­νει μια κυβέρ­νη­ση μειο­ψη­φί­ας που έχει χάσει την πλειο­ψη­φία της στη Βου­λή ή και στον λαό.

2. Κατα­ψή­φι­σε προ­τά­σεις που στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα κάτω από τον ψευ­δε­πί­γρα­φο τίτλο της διεύ­ρυν­σης των «κοι­νω­νι­κών δικαιω­μά­των», προ­ω­θούν τις ευρω­ε­νω­σια­κές και μνη­μο­νια­κές πολι­τι­κές, σύμ­φω­να με τις απαι­τή­σεις και τη στρα­τη­γι­κή του μεγά­λου κεφαλαίου.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να:

  • Άρθρο 21 παρ. 1 (παρό­μοιες προ­τά­σεις ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ) (εγγύ­η­ση του κρά­τους σε ένα «ελά­χι­στο εγγυ­η­μέ­νο εισό­δη­μα» ή «αξιο­πρε­πές επί­πε­δο δια­βί­ω­σης» για όλους).

Προ­ω­θεί­ται η συνταγ­μα­το­ποί­η­ση της στρα­τη­γι­κής που σαρώ­νει εργα­τι­κά και κοι­νω­νι­κά δικαιώ­μα­τα για την ενί­σχυ­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας του κεφα­λαί­ου, περιο­ρί­ζε­ται μόνον σε ορι­σμέ­να ανε­παρ­κή μέτρα για την αντι­με­τώ­πι­ση των ακραί­ων φαι­νο­μέ­νων φτώ­χειας και λει­τουρ­γεί ως εργα­λείο συμπί­ε­σης προς τα κάτω του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος και των παροχών.

  • Άρθρο 21 παρ. 3 (πρό­τα­ση ΣΥΡΙΖΑ) (υπο­χρέ­ω­ση του κρά­τους να παρέ­χει καθο­λι­κή πρό­σβα­ση σε απο­τε­λε­σμα­τι­κές παρο­χές Υγείας).

Η πρό­τα­ση δεν δια­σφα­λί­ζει το απο­κλει­στι­κά δημό­σιο και δωρε­άν χαρα­κτή­ρα των παρο­χών Υγεί­ας, ενώ εισά­γει την αμφι­λε­γό­με­νη έννοια της «απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας». Ως εκ τού­του δεν καλύ­πτει τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες. Το ΚΚΕ υπο­στη­ρί­ζει ότι η Υγεία δεν είναι εμπό­ρευ­μα και διεκ­δι­κεί την πλή­ρη δια­σφά­λι­ση από το Σύνταγ­μα της παρο­χής υπη­ρε­σιών Υγεί­ας — Πρό­νοιας απο­κλει­στι­κά από το κρά­τος και δωρε­άν, με απα­γό­ρευ­ση της επι­χει­ρη­μα­τι­κής δραστηριότητας.

  • Άρθρο 22 παρ. 5 (πρό­τα­ση ΣΥΡΙΖΑ) (Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση στο πλαί­σιο δημό­σιου ανα­δια­νε­μη­τι­κού συστή­μα­τος βάσει των αρχών της αλλη­λεγ­γύ­ης και της ανταποδοτικότητας).

Στην πρό­τα­ση του ΣΥΡΙΖΑ εισά­γε­ται ο όρος της «αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας», η οποία απο­τέ­λε­σε τον πολιορ­κη­τι­κό κριό για όλους τους αντια­σφα­λι­στι­κούς νόμους και για τη διά­λυ­ση του όποιου κοι­νω­νι­κού χαρα­κτή­ρα της Ασφάλισης.

Το ΚΚΕ έχει ως αφε­τη­ρία τη θέση ότι η Παι­δεία, η Υγεία — Πρό­νοια δεν μπο­ρεί να είναι εμπό­ρευ­μα, πρέ­πει να παρέ­χο­νται απο­κλει­στι­κά από το κρά­τος και δωρε­άν, με απα­γό­ρευ­ση της επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας στους τομείς αυτούς. Το ΚΚΕ υπο­στη­ρί­ζει τη δια­σφά­λι­ση του δημό­σιου απο­κλει­στι­κά χαρα­κτή­ρα της Κοι­νω­νι­κής Ασφάλισης.

  • Άρθρο 21 προ­σθή­κη παρ. 7 (πρό­τα­ση ΣΥΡΙΖΑ) (νερό και Ενέρ­γεια και δίκτυα δια­νο­μής τους σε καθε­στώς δημό­σιας υπη­ρε­σί­ας και υπό δημό­σιο έλεγχο).

Πρό­κει­ται για μια απα­τη­λή προ­σπά­θεια δήθεν να προ­στα­τευ­θούν βασι­κά κοι­νω­νι­κά αγα­θά, όπως το νερό και η ηλε­κτρι­κή ενέρ­γεια, με τη ρύθ­μι­ση ότι τα δίκτυα δια­νο­μής τους τελούν υπό δημό­σιο έλεγχο.

Η πρό­τα­ση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν αντι­στρα­τεύ­ε­ται, αλλά αντί­θε­τα υπη­ρε­τεί τη στρα­τη­γι­κή της απε­λευ­θέ­ρω­σης στους τομείς αυτούς, δίνο­ντας έτσι τη δυνα­τό­τη­τα να παρα­χω­ρού­νται για εκμε­τάλ­λευ­ση στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, με το κρά­τος σε ρόλο ρυθμιστή.

Το ΚΚΕ υπο­στη­ρί­ζει ότι τα κοι­νω­νι­κά αγα­θά όπως το νερό, η ηλε­κτρι­κή ενέρ­γεια κλπ. πρέ­πει να είναι απο­κλει­στι­κά ιδιο­κτη­σία του κρά­τους και να απα­γο­ρεύ­ε­ται η παρα­χώ­ρη­σή τους για εκμε­τάλ­λευ­ση σε οποιον­δή­πο­τε τρί­το, για αυτό και δεν μπο­ρεί να συμ­φω­νή­σει με την πρό­τα­ση του ΣΥΡΙΖΑ.

3. Καταψήφι­σε την πρό­τα­ση του ΣΥΡΙΖΑ για ανα­θε­ώ­ρη­ση του άρθρου 28 παρ. 2 που ανα­φέ­ρε­ται σε δημο­ψή­φι­σμα, η διε­νέρ­γεια του οποί­ου θα είναι στην ευχέ­ρεια της εκά­στο­τε κυβέρ­νη­σης, για την κύρω­ση διε­θνούς συμ­φω­νί­ας που προ­βλέ­πει μετα­βί­βα­ση κυριαρ­χι­κών δικαιωμάτων.

Το ΚΚΕ υπο­στη­ρί­ζει την πλή­ρη κατάρ­γη­ση του άρθρου 28 για να μην επι­τρέ­πε­ται η εκχώ­ρη­ση κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας μας. Επί­σης, το ΚΚΕ πρό­τει­νε να τρο­πο­ποι­η­θεί το άρθρο 27 για να μην επι­τρέ­πε­ται η διέ­λευ­ση ξένων στρα­τευ­μά­των από τη χώρα μας.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι τόσο οι προη­γού­με­νες όσο και η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση για την παρα­χώ­ρη­ση βάσε­ων και άλλων κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ κλπ. δεν ενη­με­ρώ­νουν ούτε καν τη Βουλή.

Πηγή: 902.gr

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο