Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ολοκληρώθηκε η συμβολική συγκέντρωση στο Σύνταγμα για την Εργατική Πρωτομαγιά (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ολο­κλη­ρώ­θη­κε στο Σύνταγ­μα η συμ­βο­λι­κή συγκέ­ντρω­ση εργα­τι­κών συν­δι­κά­των που συσπει­ρώ­νο­νται στο ΠΑΜΕ, για να τιμή­σουν την Εργα­τι­κή Πρω­το­μα­γιά. Τόσο κατά την προ­σέ­λευ­ση και την απο­χώ­ρη­ση, όσο και στη διάρ­κεια της συγκέ­ντρω­σης, τηρή­θη­καν υπο­δειγ­μα­τι­κά όλα τα μέτρα προ­στα­σί­ας της υγείας.

Στη συγκέ­ντρω­ση που άνοι­ξε με το τρα­γού­δι Bella Ciao από μέλη του Πανελ­λή­νιου Μου­σι­κού Συλ­λό­γου απηύ­θυ­νε χαι­ρε­τι­σμό ο Πανα­γιώ­της Πολί­της, εργά­της της ΛΑΡΚΟ, μέλος του ΔΣ του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων ΛΑΡΚΟ και πρό­ε­δρος Συν­δι­κά­του Μετάλ­λου Νομού Φθιώτιδας.

Ο Π. Πολί­της μετέ­φε­ρε στη συγκέ­ντρω­ση τον αγω­νι­στι­κό χαι­ρε­τι­σμό των απερ­γών της ΛΑΡΚΟ, που συμ­με­τέ­χουν με ποσο­στό 100% στην απερ­γία τονί­ζο­ντας, μετα­ξύ άλλων: «τα συμπε­ρά­σμα­τα της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού φωτί­ζουν ότι οι εργα­ζό­με­νοι το 2020, χωρίς μέτρα προ­στα­σί­ας, υγιει­νής και ασφά­λειας, παρά­γουν τον πλού­το και μια χού­φτα παρά­σι­τα, χωρίς να προ­σφέ­ρουν το παρα­μι­κρό στην παρά­γω­γη, τον καρπώνονται».

Είπε ότι η ΛΑΡΚΟ απο­τε­λεί ζωντα­νό παρά­δειγ­μα των δυνα­το­τή­των της χώρας και της εργα­τι­κής τάξης και κατήγ­γει­λε την κυβέρ­νη­ση ότι ως «συνέ­χεια των προη­γού­με­νων και στην κατεύ­θυν­ση της ΕΕ, για να εξυ­πη­ρε­τή­σει τα κέρ­δη λίγων, ψήφι­σε το νόμο εκποί­η­σής της». Υπο­στή­ρι­ξε ότι «αυτή τη στιγ­μή, η ΛΑΡΚΟ έχει τη δυνα­τό­τη­τα να χρη­μα­το­δο­τη­θεί απε­ριό­ρι­στα, αλλά δεν το κάνουν. Στό­χος τους είναι να την εκποι­ή­σουν παί­ζο­ντας τη συνέ­χι­ση της παρα­γω­γι­κής της δρα­στη­ριό­τη­τας, κυριο­λε­κτι­κά στα ζάρια μετα­ξύ αντα­γω­νι­σμών μεγά­λων συμ­φε­ρό­ντων» ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

Υπο­γράμ­μι­σε ότι σε αυτή την επί­θε­ση που δέχο­νται οι εργα­ζό­με­νοι και οι περιο­χές γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, ο μόνος δρό­μος είναι ο αγώ­νας των εργα­τών που συνε­χί­ζε­ται και τόνι­σε τη σημα­σία της αλλη­λεγ­γύ­ης της εργα­τι­κής τάξης στους εργά­τες της ΛΑΡΚΟ.

Επό­με­νος ομι­λη­τής ήταν ο Μιλ­τιά­δης Κρη­τι­κός, αντι­πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων Αθή­νας, ο οποί­ος σημεί­ω­σε ότι οι σημε­ρι­νές συμ­βο­λι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις «έχουν πολύ ουσια­στι­κό περιε­χό­με­νο, είναι κάλε­σμα για άμε­ση πάλη και αγώ­νες, ώστε να μην πλη­ρώ­σου­με ξανά τα βάρη μιας κρί­σης που οι κυβερ­νή­σεις και οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι προ­ε­τοι­μά­ζουν να μετα­φέ­ρουν στις πλά­τες μας».

Στη συμ­βο­λι­κή εκδή­λω­ση στην Αθή­να μίλη­σε επί­σης ο Ηλί­ας Σιώ­ρας, πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων στο Νοσο­κο­μείο “Ευαγ­γε­λι­σμός” και αντι­πρό­ε­δρος της ΕΙΝΑΠ, ο οποί­ος τόνι­σε ότι οι εργα­ζό­με­νοι έχουν διπλό αγώ­να: «Να μεί­νου­με γεροί παλεύ­ο­ντας για ένα απο­κλει­στι­κά δημό­σιο δωρε­άν σύστη­μα Υγεί­ας, το μόνο ικα­νό να αντι­με­τω­πί­σει κάθε παν­δη­μία. Να εμπο­δί­σου­με αντι­λαϊ­κά μέτρα που η ΕΕ, το κεφά­λαιο και οι αστι­κές δυνά­μεις σχε­διά­ζουν εκμε­ταλ­λευό­με­νοι στο έπα­κρο την πανδημία».

Ανα­φέρ­θη­κε στην κατά­στα­ση του δημο­σί­ου συστή­μα­τος Υγεί­ας στον αγώ­να και στα αιτή­μα­τα των υγειο­νο­μι­κών για να σώσουν ζωές και επι­σή­μα­νε πως «η επι­στή­μη και η τεχνο­λο­γία έχει προ­χω­ρή­σει τόσο που επι­τρέ­πει την αντι­με­τώ­πι­ση μιας παν­δη­μί­ας. Οι επι­δη­μί­ες και οι παν­δη­μί­ες επα­να­λαμ­βά­νο­νται. Το ζού­με και τον 20ό και στον 21ο αιώ­να. Το κρί­σι­μο ερώ­τη­μα είναι τι μέτρα παίρ­νει το κάθε κρά­τος να μειώ­σει τις επι­πτώ­σεις, τι βασι­κό επί­πε­δο Υγεί­ας έχει σε ομα­λές συν­θή­κες ώστε να δίνει ασφά­λεια στον πλη­θυ­σμό όταν βρε­θεί σε δύσκο­λες συν­θή­κες, φυσι­κών κατα­στρο­φών ή επι­δη­μί­ας. Εδώ όλα τα καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη πήραν μεγά­λο μηδε­νι­κό. Για­τί, η κυρί­αρ­χη αντί­λη­ψη είναι πως οι υπη­ρε­σί­ας Υγεί­ας πρέ­πει να παρέ­χουν κέρδος».

Και κατέ­λη­ξε ο κ. Σιώ­ρας: «Την ελπί­δα τη γεν­νά η οργα­νω­μέ­νη πάλη για το πιο απλό πρό­βλη­μα στο πιο σύν­θε­το, με μόνι­μο στό­χο μια άλλη κοι­νω­νία που θα μας επι­τρέ­πει να ζού­με ανθρώ­πι­να. Αυτό μας δίδα­ξαν και χιλιά­δες νεκροί της Πρω­το­μα­γιάς, αυτό μας δίδα­ξαν ο Πέτρος Κόκ­κα­λης, ο Γρη­γό­ρης Λαμπρά­κης, ο Τσε Γκε­βά­ρα. Αυτό μας δίδα­ξαν οι νεκροί υγειο­νο­μι­κοί της πανδημίας.

Διεκ­δι­κού­με:

Να παρ­θούν πίσω όλες οι Πρά­ξεις Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου και οι αντερ­γα­τι­κές διατάξεις.

Επί­δο­μα ανερ­γί­ας σε όλους τους ανέρ­γους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να καταρ­γη­θούν οι πλει­στη­ρια­σμοί κύριας κατοι­κί­ας και οι κατασχέσεις.

‘Αμε­σα χρη­μα­το­δό­τη­ση κρα­τι­κή του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας με προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού όλων των κλά­δων. Κάλυ­ψη όλων των ανα­γκών σε ΜΕΘ και ΠΦΥ.

Μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και ασφά­λειας των εργα­ζο­μέ­νων στους χώρους δουλειάς.

Στα­θε­ρή δου­λειά με πλή­ρη μισθο­λο­γι­κά και ασφα­λι­στι­κά δικαιώματα.

Να ανα­κλη­θούν όλες οι απολύσεις.

Ο δρό­μος μας είναι με τους λαούς που αγω­νί­ζο­νται με φάρο τις εργα­τι­κές εξε­γέρ­σεις και επα­να­στά­σεις, τους χιλιά­δες νεκρούς που άφη­σαν σαν ιερή παρα­κα­τα­θή­κη το δίκιο της εργα­τι­κής τάξης».

Η συμ­βο­λι­κή συγκέ­ντρω­ση ολο­κλη­ρώ­θη­κε με τους συμ­με­τέ­χο­ντες να τρα­γου­δούν τη «Διε­θνή».

Protomagia athina2 protomagia athina3 protomagia athina4 protomagia athina5 protomagia athina7 protomagia athina8 protomagia athina9 protomagia athina10 protomagia athina11 protomagia athina12

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο