Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ολοκληρώθηκε ο Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός φιλοτέχνησης μνημείων για τη Μακρόνησο και τη Γυάρο — Οι βραβευθέντες

Η Επι­τρο­πή Κρί­σης του Καλ­λι­τε­χνι­κού Δια­γω­νι­σμού φιλο­τέ­χνη­σης μνη­μεί­ων για τη Μακρό­νη­σο και τη Γυά­ρο ανα­κοι­νώ­νει ότι ολο­κλή­ρω­σε την κρί­ση της σχε­τι­κά με τη βρά­βευ­ση των καταλ­λη­λό­τε­ρων συμμετοχών.

Κατα­τέ­θη­καν συνο­λι­κά, και για τα δύο νησιά, είκο­σι προ­τά­σεις, οι οποί­ες ήταν στο σύνο­λό τους ολο­κλη­ρω­μέ­νες και απο­τύ­πω­ναν το αίσθη­μα ευθύ­νης με το οποίο οι καλ­λι­τέ­χνες προ­σέγ­γι­σαν το περιε­χό­με­νο του δια­γω­νι­σμού. Όλοι οι καλ­λι­τέ­χνες εργά­στη­καν σύμ­φω­να με τους όρους και το πνεύ­μα της προ­κή­ρυ­ξης, οι προ­τά­σεις τους «συνο­μι­λού­σαν» με το χώρο, κάθε μία φώτι­ζε πλευ­ρές του θέματος.

Όλες οι συμ­με­το­χές ήταν προ­σεγ­μέ­νες και αξιό­λο­γες, γεγο­νός που εκφρά­στη­κε με την τελι­κή βρά­βευ­ση περισ­σό­τε­ρων, από τρεις, συμ­με­τε­χό­ντων για το κάθε μνημείο.

Η Επι­τρο­πή, αφού εξέ­τα­σε λεπτο­με­ρώς όλες τις προ­τά­σεις και συζή­τη­σε επ’ αυτών στις τρεις πολύ­ω­ρες συνε­δριά­σεις της, κατέ­λη­ξε στην απο­νο­μή των βρα­βεί­ων ως εξής:

Για τη Μακρόνησο

Το 1ο βρα­βείο: «Ανά­θε­ση του έργου και συμ­βο­λι­κή αμοι­βή ύψους πέντε χιλιά­δων (5.000) ευρώ» απο­νέ­με­ται στη συμ­με­το­χή με το ψευ­δώ­νυ­μο «Προ­μη­θέ­ας», πρό­τα­ση του γλύ­πτη Μάρ­κου Γεωργιλάκη.

Το 2ο βρα­βείο: «Συν­δρο­μή δύο (2) χρό­νων για όλες τις εκδό­σεις της “Σύγ­χρο­νης Επο­χής” αυτής της περιό­δου» απο­νέ­με­ται εξί­σου στη συμ­με­το­χή με το ψευ­δώ­νυ­μο «Μπαρ­μπα — Γού­σιας», πρό­τα­ση του γλύ­πτη Κυριά­κου Ρόκ­κου και στη συμ­με­το­χή με το ψευ­δώ­νυ­μο «Μάνα», πρό­τα­ση του γλύ­πτη Βασί­λη Δωρόπουλου.

Το 3ο βρα­βείο: «Συν­δρο­μή ενός (1) χρό­νου για όλες τις εκδό­σεις της “Σύγ­χρο­νης Επο­χής” αυτής της περιό­δου» απο­νέ­με­ται εξί­σου στη συμ­με­το­χή με το ψευ­δώ­νυ­μο «Προ­μη­θέ­ας», πρό­τα­ση του γλύ­πτη Κώστα Αργύ­ρη και στη συμ­με­το­χή με το ψευ­δώ­νυ­μο «Ωκε­α­νός», πρό­τα­ση του γλύ­πτη Ευθύ­μη Σιάτρα.

Για τη Γυάρο

Το 1ο βρα­βείο: «Ανά­θε­ση του έργου και συμ­βο­λι­κή αμοι­βή ύψους πέντε χιλιά­δων (5.000) ευρώ» απο­νέ­με­ται στη συμ­με­το­χή με το ψευ­δώ­νυ­μο «Ρωγ­μή», πρό­τα­ση του γλύ­πτη Αντώ­νη Μυρωδιά.

Το 2ο βρα­βείο: «Συν­δρο­μή δύο (2) χρό­νων για όλες τις εκδό­σεις της “Σύγ­χρο­νης Επο­χής” αυτής της περιό­δου» απο­νέ­με­ται εξί­σου στη συμ­με­το­χή με το ψευ­δώ­νυ­μο «Χάλα­σμα» πρό­τα­ση του γλύ­πτη Άγγε­λου Βλάσ­ση και στη συμ­με­το­χή με το ψευ­δώ­νυ­μο «Ουρα­νός», πρό­τα­ση του γλύ­πτη Ευθύ­μη Σιάτρα.

Το 3ο βρα­βείο: «Συν­δρο­μή ενός (1) χρό­νου για όλες τις εκδό­σεις της “Σύγ­χρο­νης Επο­χής” αυτής της περιό­δου» απο­νέ­με­ται στη συμ­με­το­χή με το ψευ­δώ­νυ­μο «Εξό­ρι­στοι», πρό­τα­ση του γλύ­πτη Βασί­λη Δωρόπουλου.

Η Επι­τρο­πή Κρί­σης του Καλ­λι­τε­χνι­κού Δια­γω­νι­σμού φιλο­τέ­χνη­σης μνη­μεί­ων για τη Μακρό­νη­σο και τη Γυά­ρο, στην ανα­κοί­νω­σή της ανα­φέ­ρει: «Θέλου­με να ευχα­ρι­στή­σου­με θερ­μά τους καλ­λι­τέ­χνες που εμπνε­ό­με­νοι από τους αγώ­νες του λαού και την ιστο­ρία του αντα­πο­κρί­θη­καν στο κάλε­σμα του ΚΚΕ και συνέ­βα­λαν έτσι στην επι­τυ­χία του διαγωνισμού.

Με δεδο­μέ­νο το χαρα­κτή­ρα του δια­γω­νι­σμού ως καλ­λι­τε­χνι­κού, δικαί­ω­μα ένστα­σης (γρα­πτώς) έχουν οι ενδια­φε­ρό­με­νοι για τυπι­κούς και μόνο λόγους εντός πέντε (5) ημε­ρών από την πρώ­τη δημο­σί­ευ­ση των απο­τε­λε­σμά­των. Η εξέ­τα­ση των ενστά­σε­ων θα γίνει από την Επι­τρο­πή του άρθρου 3 της προκήρυξης.

Σύμ­φω­να με την ανα­λυ­τι­κή προ­κή­ρυ­ξη και με σκο­πό την προ­βο­λή της όλης προ­σπά­θειας των δια­γω­νι­σθέ­ντων θα ακο­λου­θή­σει έκθε­ση με όλα τα στοι­χεία των μελε­τών — συμ­με­το­χών, σε χρό­νο και τόπο που θα δημο­σιευ­τεί στον Τύπο και θα κοι­νο­ποι­η­θεί στο ΕΕΤΕ, προ­κει­μέ­νου να κατα­στεί δυνα­τή η ενη­μέ­ρω­ση των μελών του.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι είναι στη δια­κρι­τι­κή ευχέ­ρεια των δια­γω­νι­ζο­μέ­νων που δεν βρα­βεύ­τη­καν, να εμφα­νι­σθούν στην έκθε­ση με το ψευ­δώ­νυ­μο ή με το πραγ­μα­τι­κό τους όνο­μα. Για τους καλ­λι­τέ­χνες που επι­θυ­μούν να συμ­με­τά­σχουν στην έκθε­ση με το πραγ­μα­τι­κό τους όνο­μα χρειά­ζε­ται να απο­στεί­λουν ταχυ­δρο­μι­κώς επι­στο­λή (στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ με την ένδει­ξη για τον Καλ­λι­τε­χνι­κό Δια­γω­νι­σμό — 100 χρό­νια ΚΚΕ), εντός πέντε (5) ημε­ρών από την ολο­κλή­ρω­ση του δια­γω­νι­σμού, στην οποία να δηλώ­νουν το ψευ­δώ­νυ­μο, το πραγ­μα­τι­κό τους όνο­μα και την επι­θυ­μία τους να εκτε­θούν με αυτό. Για όσους δεν στεί­λουν τέτοια δήλω­ση, ως δεδο­μέ­νη εκλαμ­βά­νε­ται η επι­θυ­μία τους να συμ­με­τά­σχουν στην έκθε­ση των μακε­τών με ψευδώνυμο».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο