Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ολοκληρώθηκε το παζάρι — Διάσκεψη Βερολίνου: Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τήρησης του εμπάργκο όπλων

Μετά από πέντε ώρες δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων και πολ­λών διερ­γα­σιών που προη­γή­θη­καν οι θύτες του λαού της Λιβύ­ης βρή­καν στο Βερο­λί­νο ένα σημείο ισορ­ρο­πί­ας των συμ­φε­ρό­ντων τους.  Το βέβαιο όμως είναι πως αυτοί που ευθύ­νο­νται για τη διά­λυ­ση της χώρας και το αιμα­το­κύ­λι­σμα, το μόνο για το οποίο ενδια­φέ­ρο­νται είναι η εξα­σφά­λι­ση των δικών τους και μόνο συμ­φε­ρό­ντων. Άλλω­στε η ίδια η συμ­φω­νία που επι­τεύ­χθη­κε σημα­το­δο­τεί την έντα­ση των παζαριών.

Είναι δε χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι στη συμ­φω­νία περι­λαμ­βά­νε­ται και η συγκρό­τη­ση «Στρα­τιω­τι­κής Επι­τρο­πής», που θα ανα­λά­βει την παρα­κο­λού­θη­ση της τήρη­σης των συμ­φω­νη­θέ­ντων, υπό την αιγί­δα του ΟΗΕ… Γι’ αυτό άλλω­στε παρου­σιά­στη­καν πρό­θυ­μοι να ανα­λά­βουν ρόλους στην υλο­ποί­η­ση της συμ­φω­νί­ας (π.χ. Τζόν­σον να στεί­λει «ανθρώ­πους και ειδι­κούς» για να επι­τη­ρούν μία ενδε­χό­με­νη κατά­παυ­σης του πυρός). Έτοι­μη και η Ρώμη να ανα­λά­βει ηγε­τι­κό ρόλο στην παρα­κο­λού­θη­ση της ειρή­νης στη Λιβύη, δηλώ­νει ο πρω­θυ­πουρ­γός Τζου­ζέ­πε Κόντε

Ο Γάλ­λος πρό­ςδρος φρό­ντι­σε να ανα­χαι­τι­στεί η τουρ­κι­κή παρέμ­βα­ση με τον όρο «να στα­μα­τή­σει» η απο­στο­λή φιλο­τούρ­κων σύρων μαχη­τών στην Τρί­πο­λη για να υπο­στη­ρί­ξουν την τοπι­κή κυβέρνηση.

Σύμ­φω­να με την Αγκ. Μέρ­κελ το  βασι­κό ζητού­με­νο είναι η κατά­παυ­ση του πυρός και τήρη­ση του εμπάρ­γκο όπλων στη Λιβύη, όπλα τα οποία προ­μη­θεύ­ουν αυτοί που συμ­με­τεί­χαν στη διά­σκε­ψη. Είναι ενδει­κτι­κό αυτό που διευ­κρί­νι­σε η Αγκ. Μέρ­κελ, ότι δεν συζη­τή­θη­καν οι κυρώ­σεις σε περί­πτω­ση παρα­βί­α­σης του εμπάρ­γκο όπλων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις:

Οι συμ­με­τέ­χο­ντες στην Διά­σκε­ψη του Βερο­λί­νου για την Λιβύη συμ­φώ­νη­σαν σε συγκε­κρι­μέ­να βήμα­τα προς την κατεύ­θυν­ση μιας πολι­τι­κής επί­λυ­σης της κρί­σης, δήλω­σε η καγκε­λά­ριος ‘Αγγε­λα Μέρκελ.

Οι συμ­με­τέ­χο­ντες δεσμεύ­τη­καν να τερ­μα­τί­σουν τη στρα­τιω­τι­κή στή­ρι­ξη στις πλευ­ρές εμφύ­λιου πολέ­μου και στην αυστη­ρό­τε­ρη εφαρ­μο­γή του εμπάρ­γκο όπλων.

Παράλ­λη­λα, απο­φα­σί­στη­κε να συνε­χι­στεί ο διά­λο­γος για την επί­λυ­ση της κρί­σης. «Απο­φα­σί­στη­κε εκε­χει­ρία, ώστε να υπάρ­ξει παύ­ση στρα­τιω­τών επι­χει­ρή­σε­ων» ανα­κοί­νω­σε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκουτέρες.

«Θα οργα­νώ­σου­με στη Γενεύη μια συνά­ντη­ση της στρα­τιω­τι­κής επι­τρο­πής [της Λιβύ­ης] τις επό­με­νες μέρες» είπε χαρακτηριστικά.

Επί­σης, συμ­φω­νή­θη­κε να ξεκι­νή­σει διά­λο­γος υπό την αιγί­δα των Ηνω­μέ­νων Εθνών για λύση στο θέμα της Λιβύ­ης, στον οποίο, όπως τόνι­σε ο Γερ­μα­νός ΥΠΕΞ Μάας, «Θα κλη­θούν να συμ­με­τά­σχουν και κρά­τη που δεν εκπρο­σω­πή­θη­καν εδώ σήμερα».

Η Μέρ­κελ δήλω­σε ότι όλοι οι συμ­με­τέ­χο­ντες συμ­φώ­νη­σαν στην αυστη­ρό­τε­ρη εφαρ­μο­γή του εμπάρ­γκο όπλων και συνέ­βαλ­λαν σημα­ντι­κά προς την πλευ­ρά της επί­λυ­σης της κρίσης.

«Μπο­ρού­με να πού­με ότι όλοι συμ­φώ­νη­σαν ότι θέλου­με να σεβα­στού­με το εμπάρ­γκο όπλων», δήλω­σε η γερ­μα­νί­δα Καγκε­λά­ριος και πρό­σθε­σε ότι στο ίδιο πλαί­σιο συμ­φω­νή­θη­κε ακό­μη ότι δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει στρα­τιω­τι­κή λύση στην κρί­ση της Λιβύ­ης και ότι κάτι τέτοιο απλώς θα επι­δεί­νω­νε την ανθρω­πι­στι­κή κατά­στα­ση στη χώρα.

Η Μέρ­κελ μίλη­σε ακό­μη για μια νέα πολι­τι­κή προ­σπά­θεια και για μια ώθη­ση στην στή­ρι­ξη των προ­σπα­θειών των Ηνω­μέ­νων Εθνών.

Κατά την διάρ­κεια της Διά­σκε­ψης, ο Μπό­ρις Τζόν­σον, σημεί­ω­σε ότι η Βρε­τα­νία θα μπο­ρού­σε να στεί­λει «ανθρώ­πους και ειδι­κούς» για να επι­τη­ρούν μία ενδε­χό­με­νη κατά­παυ­σης του πυρός στη Λιβύη,

Ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν ζήτη­σε «να στα­μα­τή­σει» η απο­στο­λή φιλο­τούρ­κων Σύρων μαχη­τών στην Τρί­πο­λη, για να υπο­στη­ρί­ξουν την τοπι­κή κυβέρ­νη­ση που ανα­γνω­ρί­ζε­ται από τον ΟΗΕ.

Από την πλευ­ρά του, ο Ερντο­γάν είπε ότι ο στρα­τιω­τι­κός διοι­κη­τής της ανα­το­λι­κής Λιβύ­ης Χαλί­φα Χάφταρ πρέ­πει να βάλει τέλος στην επι­θε­τι­κή στά­ση του ώστε να ανοί­ξει ο δρό­μος για μια πολι­τι­κή δια­δι­κα­σία στη Λιβύη.

Μαξίμου: Θετική η δέσμευση για τήρηση του εμπάργκο όπλων

«Είναι θετι­κό ότι η Διά­σκε­ψη του Βερο­λί­νου επι­βε­βαί­ω­σε την προ­σή­λω­ση στην εξεύ­ρε­ση πολι­τι­κής λύσης για το θέμα της Λιβύ­ης. Είναι επί­σης θετι­κή η δέσμευ­ση όλων των συμ­με­τε­χό­ντων για τήρη­ση του εμπάρ­γκο όπλων», ανα­φέ­ρουν κυβερ­νη­τι­κες πηγές για τη Διά­σκε­ψη του Βερολίνου.

Οι ιδιες πηγές προ­σθέ­τουν : «Η επί­ση­μη τοπο­θέ­τη­ση της ελλη­νι­κής πλευ­ράς θα γίνει αύριο μετά την ολο­κλή­ρω­ση του Συμ­βου­λί­ου Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων, στο οποίο θα συμ­με­τά­σχει και ο Έλλη­νας υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Νίκος Δέν­διας, όπου ανα­μέ­νε­ται να υπάρ­ξει πλή­ρης ενη­μέ­ρω­ση για τα απο­τε­λέ­σμα­τα της Διάσκεψης».

Δεν έγινε «σοβαρός διάλογος» μεταξύ των δυο πλευρών, δηλώνει η Μόσχα

Ο Ρώσος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Σερ­γκέι Λαβρόφ δήλω­σε ότι οι δύο εμπό­λε­μες πλευ­ρές της σύγκρου­σης στη Λιβύη δεν κατά­φε­ραν να αρχί­σουν «σοβα­ρό διά­λο­γο» κατά τη διάρ­κεια της διε­θνούς διά­σκε­ψης για τη Λιβύη, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σήμε­ρα στο Βερο­λί­νο: «Η διά­σκε­ψη ήταν πολύ χρή­σι­μη (…), αλλά είναι σαφές ότι επί του παρό­ντος δεν επι­τεύ­χθη­κε η έναρ­ξη σοβα­ρού και στα­θε­ρού δια­λό­γου», δήλω­σε ο επι­κε­φα­λής της ρωσι­κής διπλω­μα­τί­ας στους δημο­σιο­γρά­φους από το αερο­δρό­μιο του Βερολίνου.

«Στο πλευρό της Λιβύης» οι ΗΠΑ

«Στε­κό­μα­στε στο πλευ­ρό του λαού της Λιβύ­ης, καθώς εργά­ζε­ται για την οικο­δό­μη­ση ενός ασφα­λούς μέλ­λο­ντος, χωρίς βία και ξένη παρέμ­βα­ση», έγρα­ψε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, στον προ­σω­πι­κό του λογα­ρια­σμό στο «Twitter», μετά την ολο­κλή­ρω­ση της διά­σκε­ψης του Βερολίνου.

Ανα­φε­ρό­με­νος στη διά­σκε­ψη, είπε πως είχε σήμε­ρα στο Βερο­λί­νο «παρα­γω­γι­κό διά­λο­γο με τους ομο­λό­γους του για την εξεύ­ρε­ση πολι­τι­κής λύσης στη Λιβύη».

Έτοιμη η Ρώμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην «παρακολούθηση της ειρήνης»

Η Ιτα­λία είναι έτοι­μη να ανα­λά­βει ηγε­τι­κό ρόλο στην παρα­κο­λού­θη­ση της συμ­φω­νί­ας κατά­παυ­σης του πυρός στη Λιβύη, δήλω­σε σήμε­ρα ο Ιτα­λός πρω­θυ­πουρ­γός Τζου­ζέ­πε Κόντε, μετά την ολο­κλή­ρω­ση της «ειρη­νευ­τι­κής» διά­σκε­ψης στο Βερολίνο.

«Είμα­στε απο­λύ­τως δια­θέ­σι­μοι να δώσου­με το “παρών” στην πρώ­τη γραμ­μή, όσον αφο­ρά μια δέσμευ­ση για την ανά­λη­ψη ευθύ­νης προς αυτή την κατεύ­θυν­ση, για την παρα­κο­λού­θη­ση της ειρή­νης», δήλω­σε στους δημο­σιο­γρά­φους, σε σχό­λια που μετα­δό­θη­καν ζωντα­νά από την τηλε­ό­ρα­ση. «Προ­φα­νώς θα πρέ­πει να περά­σου­με από ένα Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας των Ηνω­μέ­νων Εθνών και στη συνέ­χεια να μπο­ρέ­σου­με να καθο­ρί­σου­με αυτή τη δέσμευ­ση, έπει­τα από αυτό», πρόσθεσε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο