Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ολοκληρώνεται η δίκη της Χρυσής Αυγής — Στο προσκήνιο η απόφαση για τις φυλακίσεις

Η εβδο­μά­δα που έρχε­ται θα είναι όπως φαί­νε­ται αυτή που η πρό­ε­δρος του Τρι­με­λούς Εφε­τεί­ου Κακουρ­γη­μά­των θα ανα­κοι­νώ­σει το “λύε­ται η συνε­δρί­α­ση” για τη δίκη της Χρυ­σής Αυγής, που ο πραγ­μα­τι­κός χρό­νος συνε­δριά­σε­ων ξεπερ­νά τις 460 δικασίμους.

Σήμε­ρα το πρωί ξεκινά η πορεία προς την από­φα­ση του δικα­στη­ρί­ου για το μεί­ζον θέμα των φυλα­κί­σε­ων κατα­δι­κα­σθέ­ντων, καθώς με την έναρ­ξη της δια­δι­κα­σί­ας θα υπο­βά­λει την πρό­τα­σή της η εισαγ­γε­λέ­ας για το ποιοι πρέ­πει να εκτί­σουν τις ποι­νές τους και ποιοι μπο­ρούν να παρα­μεί­νουν ελεύ­θε­ροι μέχρι τη δίκη σε δεύ­τε­ρο βαθμό.

Οι κατα­δι­κα­σθέ­ντες δια­τύ­πω­σαν τα αιτή­μα­τά τους προς το δικα­στή­ριο με κυρί­αρ­χη αιτιο­λο­γία, ανά­με­σα σε πολ­λές που επι­κα­λέ­στη­κε η υπε­ρά­σπι­ση, τον μεγά­λο χρό­νο που θα απαι­τη­θεί, ώστε να εισα­χθεί ξανά η υπό­θε­ση για τη δευ­τε­ρο­βάθ­μια κρί­ση της Δικαιο­σύ­νης. Οι συνή­γο­ροι υπο­στη­ρί­ζουν πως μέχρι τον προσ­διο­ρι­σμό της υπό­θε­σης ενώ­πιον του Πεντα­με­λούς Εφε­τεί­ου Κακουρ­γη­μά­των, οι εντο­λείς τους ουσια­στι­κά θα έχουν εκτί­σει τις ποι­νές τους (με τις ευνοϊ­κές δια­τά­ξεις του 1/3 έκτι­σης ή των 3/5 της ποι­νής κλπ) και επο­μέ­νως η εκδί­κα­ση της έφε­σης θα “είναι δώρον άδω­ρον”. Η εκτί­μη­ση της υπε­ρά­σπι­σης για τον προσ­διο­ρι­σμό της έφε­σης στη­ρί­ζε­ται στο γεγο­νός πως σε αντί­στοι­χες μεγά­λες υπο­θέ­σεις η καθα­ρο­γρα­φή της από­φα­σης απαι­τεί χρό­νο. Είναι ενδει­κτι­κό πως η από­φα­ση με το πλή­ρες σκε­πτι­κό του δικα­στη­ρί­ου για την πρω­το­βάθ­μια δίκη της “17 Νοέμ­βρη” , που είχε διαρ­κέ­σει περί­που έξι μήνες, εκδό­θη­κε περί­που επτά μήνες μετά την ανα­κοί­νω­ση της στο δικα­στή­ριο, ενώ η από­φα­ση για την υπό­θε­ση της Siemens που ανα­κοι­νώ­θη­κε το Νοέμ­βριο του 2019 δεν έχει καθα­ρο­γρα­φεί ακόμη.

   Οι κατα­δι­κα­σθέ­ντες για τη Χρυ­σή Αυγή επι­κα­λέ­στη­καν όλους τους λόγους που προ­βλέ­πο­νται από τον νόμο (της ανε­πα­νόρ­θω­της βλά­βης που θα υπο­στούν οι ίδιοι και πρό­σω­πα που έχουν την φρο­ντί­δα τους, ιατρι­κούς λόγους και άλλους ουσια­στι­κούς λόγους) και πλέ­ον είναι θέμα ωρών ή μίας ημέ­ρας να απο­φα­σί­σει το δικα­στή­ριο ποιο θα είναι το επό­με­νο βήμα για τον καθέ­ναν τους.

Πολ­λοί προ­ε­ξο­φλούν πως μετά τη δήλω­ση του ευρω­βου­λευ­τή Γιάν­νη Λαγού ότι δεν επι­θυ­μεί να αιτη­θεί την μη έκτι­ση της ποι­νής του και ότι δεν ανα­γνω­ρί­ζει το δικα­στή­ριο, ο ευρω­βου­λευ­τής έθε­σε εαυ­τόν ένα βήμα πιο κοντά στην φρά­ση “δια­τάσ­σει έκτι­ση” του δικαστηρίου.

   Η περίπτωση του Γιάννη Λαγού

Εφό­σον το δικα­στή­ριο δεν χορη­γή­σει ανα­σταλ­τι­κό απο­τέ­λε­σμα στον κατα­δι­κα­σμέ­νο σε κάθειρ­ξη 13 ετών ευρω­βου­λευ­τή κινεί­ται η δια­δι­κα­σία μέσω του Εισαγ­γε­λέα Εφε­τών (Εκτέ­λε­ση Ποι­νών) και του Αρεί­ου Πάγου για την δια­βί­βα­ση του δια­τα­κτι­κού του δικα­στη­ρί­ου στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο για την άρση ασυ­λί­ας του προ­κει­μέ­νου να συλληφθεί.

Τα ισχύ­ο­ντα για την άρση ασυ­λί­ας είναι σαφή ως προς την προ­στα­σία του ευρω­βου­λευ­τή για την άσκη­ση των καθη­κό­ντων του καθώς το προ­νό­μιο της ασυ­λί­ας δεν θεω­ρεί­ται προ­σω­πι­κό αλλά απο­τε­λεί εγγύ­η­ση ανε­ξαρ­τη­σί­ας του Κοι­νο­βου­λί­ου, ως ασυ­λία στην ελευ­θε­ρία λόγου και βου­λευ­τι­κής ψήφου, σύμ­φω­να με τον Κανο­νι­σμό του Ευρω­παϊ­κού Κοινοβουλίου

Για τη σύλ­λη­ψη του βου­λευ­τή απαι­τεί­ται άρση ασυ­λί­ας του απο­κα­λού­με­νου απα­ρα­βί­α­στου, αίτη­μα που θα κρι­θεί μέσω των δια­δι­κα­σιών του Κοι­νο­βου­λί­ου. Με την απο­στο­λή του φακέ­λου με το δια­τα­κτι­κό του δικα­στη­ρί­ου στον πρό­ε­δρο του ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου κινού­νται οι δια­δι­κα­σί­ες της νομι­κής επι­τρο­πής που θα εξε­τά­σει το αίτη­μα των ελλη­νι­κών αρχών για τον Γιάν­νη Λαγό και ακο­λου­θεί η συζή­τη­ση του θέμα­τος στην Ολο­μέ­λεια του Σώματος.

Η δια­δι­κα­σία ανα­μέ­νε­ται μακρά και με μεγά­λο ενδια­φέ­ρον καθώς ο Κανο­νι­σμός προ­βλέ­πει άρση ασυ­λί­ας σε περι­πτώ­σεις τελε­σί­δι­κης (δηλα­δή δευ­τε­ρο­βάθ­μιου δικα­στη­ρί­ου) καταδίκης.

 Δεν θα είναι η πρώ­τη φορά που το Ευρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο θα κλη­θεί να απο­φαν­θεί για την άρση ασυ­λί­ας μέλους του. Έχουν προη­γη­θεί δεκά­δες περι­πτώ­σεις ‑και Ελλή­νων ευρω­βου­λευ­τών- που ζητή­θη­κε και έγι­νε δεκτή άρση ασυ­λί­ας προ­κει­μέ­νου να ελεγ­χθούν ποι­νι­κά ευρω­βου­λευ­τές, υπό το καθε­στώς προ­στα­σί­ας τους για την εκπλή­ρω­ση των καθη­κό­ντων τους. Πλην όμως είναι από τις λίγες περι­πτώ­σεις που η άρση θα ζητη­θεί για έκτι­ση ποι­νής κατα­δι­κα­σμέ­νου μέλους του κοι­νο­βου­λί­ου και ίσως η πρώ­τη που η κατα­δί­κη αφο­ρά διεύ­θυν­ση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης.

   Η άρση ασυλίας και η διαφαινόμενη προετοιμασία του καταδικασμένου ευρωβουλευτή

Εφό­σον αρθεί η ασυ­λία του Γιάν­νη Λαγού οι ελλη­νι­κές δικα­στι­κές αρχές θα εκδώ­σουν ένταλ­μα σύλ­λη­ψης ‑που έχει ισχύ σε όλον τον χώρο της της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης- προ­κει­μέ­νου να οδη­γη­θεί ενώ­πιον τους ο ευρωβουλευτής.

 Σε περί­πτω­ση που ο κ. Λαγός συλ­λη­φθεί εκτός Ελλά­δας και εντός Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης , όπως για παρά­δειγ­μα το Βέλ­γιο , η χώρα που κάνει την σύλ­λη­ψη μπο­ρεί εντός 60 ημε­ρών να απο­φα­σί­σει για την εκτέ­λε­ση του εντάλ­μα­τος ενώ ο συλ­λη­φθείς δικαιού­ται να προ­σφύ­γει κατά του εντάλ­μα­τος ή ακό­μη και να προ­χω­ρή­σει σε αίτη­ση ασύλου.

Πολ­λοί νομι­κοί εκτι­μούν ότι οι δύο τελευ­ταί­ες αντι­δρά­σεις του ευρω­βου­λευ­τή στο δικα­στή­ριο της Χρυ­σής Αυγής ‚με την αίτη­ση εξαί­ρε­σης των δικα­στών και την άρνη­ση ανα­σταλ­τι­κού στην έφε­ση, επι­κα­λού­με­νος μερο­λη­ψία και προ­σβο­λή του τεκ­μη­ρί­ου αθω­ό­τη­τας δεν αφο­ρού­σαν τόσο την αίθου­σα του Τρι­με­λούς Εφε­τεί­ου Κακουρ­γη­μά­των αλλά τις επό­με­νες κινή­σεις του.

Αυτό με δεδο­μέ­νο ότι αν και ο Γιάν­νης Λαγός προ­α­ναγ­γέλ­λει προ­σφυ­γή «στα ευρω­παϊ­κά δικα­στή­ρια» για παρα­βί­α­ση του τεκ­μη­ρί­ου αθω­ό­τη­τας στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα αυτά δεν μπο­ρούν να συμ­βούν τώρα. Οποια­δή­πο­τε προ­σφυ­γή στο Ευρω­παϊ­κό Δικα­στή­ριο Δικαιω­μά­των του Ανθρώ­που για προ­σβο­λή του τεκ­μη­ρί­ου αθω­ό­τη­τας ή άλλης παρα­βί­α­σης της Σύμ­βα­σης για τα Ανθρώ­πι­να Δικαιώ­μα­τα, προ­ϋ­πο­θέ­τει πως ο προ­σφεύ­γων έχει εξα­ντλή­σει τα εθνι­κά ένδι­κα μέσα που προ­βλέ­πο­νται. Εν ολί­γοις ο ευρω­βου­λευ­τής αν δεν κρι­θεί η υπό­θε­ση στο Εφε­τείο και η ενδε­χό­με­νη αναί­ρε­ση της από τον ‘Αρειο Πάγο δεν μπο­ρεί να προ­σφύ­γει ούτε στο ΕΔΔΑ ούτε σε άλλα διε­θνή όργανα.

Πηγή: ΑΠΕ

mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο