Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ολυμπιακοί Αγώνες:Τα πρώτα μετάλλια της Πάλης

Οι πρώ­τοι σύγ­χρο­νοι Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες έγι­ναν το 1896 στην Αθή­να. Συμ­με­τεί­χαν συνο­λι­κά 241 αθλη­τές από 14 χώρες σε 9 αθλή­μα­τα. Ο αριθ­μός μπο­ρεί να μοιά­ζει μικρός για τα σημε­ρι­νά δεδο­μέ­να, ωστό­σο ήταν η μεγα­λύ­τε­ρη μέχρι τότε διοργάνωση.

Η ελλη­νι­κή Πάλη εκπρο­σω­πή­θη­κε με δύο αθλη­τές. Τους Γιώρ­γο Τσί­τα και τον Στέ­φα­νο Χρη­στό­που­λο. Το άθλη­μα δεν είχε, όπως είναι φυσι­κό την σημε­ρι­νή μορ­φή. Δεν υπήρ­χαν κατη­γο­ρί­ες κιλών, κάτι που σήμαι­νε πως θα προ­έ­κυ­πτε ένας νικη­τής ανά­με­σα σε συμ­με­τέ­χο­ντες όλων των μεγε­θών. Οι κανό­νες που χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν ήταν παρό­μοιοι με αυτούς της μοντέρ­νας ελλη­νο­ρω­μαϊ­κής πάλης, αν και δεν υπήρ­χε χρο­νι­κό όριο και κάποιες λαβές ποδιών δεν ήταν απα­γο­ρευ­μέ­νες (σε αντί­θε­ση με σήμερα).

Η ελλη­νι­κή πάλη πανη­γύ­ρι­σε την κατά­κτη­ση δύο μεταλ­λί­ων. Ο Τσί­τας έφτα­σε έως τον τελι­κό, αλλά ηττή­θη­κε από τον Καρλ Σού­μαν. Ο αγώ­νας διήρ­κη­σε 40 λεπτά πριν δια­κο­πεί λόγω σκό­τους, αφού είχε αρχί­σει να δύει ο ήλιος. Το πρω­ι­νό της επό­με­νης ημέ­ρας, οι δύο αντί­πα­λοι επέ­στρε­ψαν στον αγώ­να και ο Σού­μαν πήρε τη νίκη σχε­δόν ένα τέταρ­το αργότερα.

Ο Χρη­στό­που­λος κατέ­λα­βε το αση­μέ­νιο μετάλ­λιο, αν και ήταν το μεγά­λο φαβο­ρί, καθώς ήταν επί σει­ρά ετών Πανελ­λη­νιο­νί­κης. Στον ημι­τε­λι­κό είχα­με «ελλη­νι­κό εμφύ­λιο» και ο αθλη­τής από την Πάτρα αντι­με­τώ­πι­σε τον Τσί­τα. Μετά από μία λαβή του τελευ­ταί­ου τραυ­μα­τί­στη­κε στην κλεί­δα και αποχώρησε.

Τα βιο­γρα­φι­κά των αθλητών:

Γιώργος Τσίτας

Ο Γεώρ­γιος Τσί­τας γεν­νή­θη­κε το 1872 στη Σμύρ­νη αλλά η οικο­γέ­νειά του είχε εγκα­τα­στα­θεί στην Αθή­να. Ήταν αθλη­τής στον Πανελ­λή­νιο Γ.Σ.. Ο Τύπος της επο­χής ανα­φέ­ρει πως δάσκα­λός του στην πάλη ήταν ο Πανα­γής Κου­τα­λια­νός. Είχε αρτο­ποιείο-ζαχα­ρο­πλα­στείο, στον Πανελ­λή­νιο είχε τη φήμη του «χιου­μο­ρί­στα Ηρακλή».

Στον αθλη­τι­σμό πρω­το­εμ­φα­νί­στη­κε τον Αύγου­στο του 1895 στα Τήνια, αγώ­νες που έγι­ναν στην Τήνο με συμ­με­το­χή 100 και πλέ­ον αθλη­τών από όλο τον ελλη­νι­κό χώρο. Περι­λάμ­βα­ναν διά­φο­ρα αθλή­μα­τα και απο­τέ­λε­σαν προ­α­νά­κρου­σμα των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων που ακο­λού­θη­σαν την επό­με­νη άνοι­ξη. Δόθη­καν μετάλ­λια στους δύο πρώ­τους σε κάθε αγώ­νι­σμα, αση­μέ­νιο και χάλ­κι­νο, όπως στην Α΄ Ολυ­μπιά­δα. Στους αγώ­νες αυτούς ο Γεώρ­γιος Τσί­τας συμ­με­τεί­χε σε αγω­νί­σμα­τα στί­βου. Νίκη­σε στο άλμα τρι­πλούν και στη δισκο­βο­λία. Στην πάλη έλα­βε μέρος ο αδερ­φός του Κώστας Τσί­τας, ο οποί­ος πρώτευσε.

Στέφανος Χρηστόπουλος

Γεν­νή­θη­κε και έζη­σε στην Πάτρα και έμε­νε στη συνοι­κία του Αγί­ου Ανδρέα. Σε ηλι­κία 20 ετών εντά­χτη­κε στην ΓΕ Πατρών, τη σημε­ρι­νή Πανα­χαϊ­κή Γ.Ε. . Ψαράς στο επάγ­γελ­μα, ήταν αγα­πη­τός για την καλο­σύ­νη του και την εργα­τι­κό­τη­τα του. Κατά τη διάρ­κεια της Ολυ­μπιά­δας της Αθή­νας το 1896 οι συνά­δελ­φοι του ψαρά­δες της Πάτρας έκα­ναν δεή­σεις για να δυνα­μώ­σει ο θεός τα χέρια του και να βγει νικητής.

Έπαι­ξε και ποδό­σφαι­ρο με την ομά­δα της Γ.Ε. Πατρών.

Είχε κατα­κτή­σει τα Πανελ­λή­νια πρω­τα­θλή­μα­τα το 1986,1991, 1904, 1906 και 1907, ενώ είχε και πολ­λές δια­κρί­σεις στην Αρση Βαρών.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο