Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ολυμπιακοί Αγώνες-Τόκιο 2020: Χωρίς ξένους θεατές οι Αγώνες

Η Ολυ­μπια­κή Οργα­νω­τι­κή Επι­τρο­πή του Τόκιο 2020 ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι δεν θα επι­τρα­πεί η παρου­σία θεα­τών από το εξω­τε­ρι­κό, κατά τη διάρ­κεια των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων που έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί γι’ αυτό το καλοκαίρι.

Τα 600.000 εισι­τή­ρια των Ολυ­μπια­κών και τα 30.000 των Παρα­ο­λυ­μπια­κών Αγώ­νων που αγο­ρά­στη­καν από κατοί­κους του εξω­τε­ρι­κού θα επι­στρα­φούν, όμως δεν θα καλυ­φτεί το κόστος για τις κρα­τή­σεις ξενο­δο­χεί­ων που πρέ­πει να ακυρωθούν.

Οι Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες του Τόκιο 2020 που ανα­βλή­θη­καν πέρυ­σι λόγω της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού, έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί για 23 Ιουλίου‑8 Αυγούστου.

Της από­φα­σης προη­γή­θη­κε στις 11:00 η δια­δι­κτυα­κή συνά­ντη­ση, μετα­ξύ της οργα­νω­τι­κής επι­τρο­πή Tokyo 2020, της ιαπω­νι­κής κυβέρ­νη­σης, των αρχών του Τόκιο και Διε­θνών Ολυ­μπια­κών και Παρα­ο­λυ­μπια­κών Επι­τρο­πών, προ­κει­μέ­νου να απο­φα­σι­στεί η παρου­σία θεα­τών από το εξω­τε­ρι­κό στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Τόκιο το καλο­καί­ρι, όπως ανα­φέ­ρει το γαλ­λι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων (ΑFP).

«Η πρώ­τη μας προ­τε­ραιό­τη­τα ήταν, είναι και παρα­μέ­νει η ασφά­λεια όλων των συμ­με­τε­χό­ντων στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες και του ιαπω­νι­κού λαού», δήλω­σε ο Τόμας Μπαχ, Πρό­ε­δρος της Διε­θνούς Ολυ­μπια­κής Επι­τρο­πής (ΔΟΕ), προ­σθέ­το­ντας: «Πρέ­πει να λάβου­με απο­φά­σεις που μπο­ρεί να απαι­τούν θυσί­ες από την πλευ­ρά όλων».

Από τις αρχές Μαρ­τί­ου, τα ιαπω­νι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης ανα­κοί­νω­σαν, ότι η ιαπω­νι­κή κυβέρ­νη­ση έχει ήδη επι­λέ­ξει την απα­γό­ρευ­ση των θεα­τών από το εξω­τε­ρι­κό, ιδί­ως λόγω της ανη­συ­χί­ας του ιαπω­νι­κού πλη­θυ­σμού για την Covid-19 και τις μεταλ­λά­ξεις του κορονοϊού.

 «Δεν συνέ­βη ποτέ πριν να απα­γο­ρευ­τεί σε ξένους θεα­τές να εισέλ­θουν στη χώρα υπο­δο­χής κατά τη διάρ­κεια των Αγώ­νων, ακό­μη και κατά τη διάρ­κεια της ισπα­νι­κής γρί­πης κατά τη διάρ­κεια των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων στην Αμβέρ­σα το 1920», σημειώ­νει ο Ζαν Λουπ Σαπε­λέ, ομό­τι­μος καθη­γη­τής στο Πανε­πι­στή­μιο της Λωζά­νης (Ελβε­τία) και ειδι­κός στους Ολυ­μπια­κούς Αγώνες.

Σύμ­φω­να με το ιαπω­νι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Kyodo, ο πονο­κέ­φα­λος της απο­ζη­μί­ω­σης των εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων εισι­τη­ρί­ων που πωλή­θη­καν εκτός Ιαπω­νί­ας θα πρέ­πει επί­σης επί­σης να αντι­με­τω­πι­στεί, όπως και ο αντί­κτυ­πος στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 13 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ, ρεκόρ για τους Θερι­νούς Ολυ­μπια­κούς Αγώνες.

Ο εμβο­λια­σμός των συμ­με­τε­χό­ντων δεν θα είναι υπο­χρε­ω­τι­κός, αλλά η ΔΟΕ τον ενθαρ­ρύ­νει. Ακό­μη ανα­κοί­νω­σε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα ότι πρό­κει­ται να αγο­ρά­σει εμβό­λια από την Κίνα, μια κίνη­ση που εξέ­πλη­ξε τους Ιάπω­νες διοργανωτές.

Ετσι όλα δεί­χνουν ότι οι «Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες της  παν­δη­μί­ας» θα επι­κε­ντρω­θούν ιδιαί­τε­ρα στην τηλε­ό­ρα­ση, των οποί­ων τα δικαιώ­μα­τα μετά­δο­σης είναι ζωτι­κής σημα­σί­ας για τα οικο­νο­μι­κά της ΔΟΕ.

Τα ενδια­φε­ρό­με­να μέρη έπρε­πε να αντι­με­τω­πί­σουν την εμφά­νι­ση μεταλ­λά­ξε­ων το πρώ­το τρί­μη­νο του 2021, είδε την εμφά­νι­ση παραλ­λα­γών, ανι­σο­τή­των και απο­τυ­χιών στον εμβο­λια­σμό, αλλά και περιο­ρι­σμούς σε ορι­σμέ­νες χώρες.

Η Ιαπω­νία παρου­σί­α­σε μια από­το­μη αύξη­ση των λοι­μώ­ξε­ων μετα­ξύ Νοεμ­βρί­ου και τέλους Ιανουα­ρί­ου, γεγο­νός που την οδή­γη­σε να επα­να­φέ­ρει προ­σω­ρι­νά την κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης σε μεγά­λο μέρος της χώρας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του Τόκιο.

 Η ιαπω­νι­κή κυβέρ­νη­ση ξεκί­νη­σε ένα πρό­γραμ­μα εμβο­λια­σμού τον Φεβρουά­ριο, αλλά το οποίο αφο­ρά μόνο τους εργα­ζό­με­νους στον τομέα της υγείας.

Το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του πλη­θυ­σμού της χώρας, όπως ανα­φέ­ρει το γαλ­λι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων, δεν θα έχει εμβο­λια­στεί πριν  από τους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες (23 Ιουλίου‑8 Αυγούστου).

Για αρκε­τούς μήνες, η ιαπω­νι­κή κοι­νή γνώ­μη ήταν υπερ­βο­λι­κά εχθρι­κή στη διορ­γά­νω­ση των Αγώ­νων αυτό το καλο­καί­ρι, προ­τι­μώ­ντας την περαι­τέ­ρω ανα­βο­λή ή την πλή­ρη ακύρωση.

Σε μια δημο­σκό­πη­ση που δημο­σιεύ­θη­κε στις 8 Μαρ­τί­ου από την εφη­με­ρί­δα Yomiuri απο­κά­λυ­ψε ότι μόνο το 18% των Ιαπώ­νων ήταν υπέρ του της παρου­σί­ας φιλά­θλων από το εξω­τε­ρι­κό για τους Αγώνες.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο