Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ομικρον: Φορτώνει στους εμβολιασμένους το κόστος για rapid —  ΚΚΕ: Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ και αναγκαία μέτρα προστασίας

Νέα χαρά­τσια προς τον λαό σχε­διά­ζει η κυβέρ­νη­ση. Κατά τη διάρ­κεια της ενη­μέ­ρω­σης των πολι­τι­κών συντα­κτών, ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Γ. Οικο­νό­μου άφη­σε ανοι­κτό το ενδε­χό­με­νο διε­ξα­γω­γής καθο­λι­κού testing μέσα στις γιορ­τές, δηλα­δή rapid test ακό­μα και για τους εμβο­λια­σμέ­νους. Στο ερώ­τη­μα ποιος θα επι­βα­ρύ­νε­ται το rapid test απά­ντη­σε: «Αν κρι­θεί απα­ραί­τη­το να ληφθεί αυτό το μέτρο, θα το επι­βα­ρύ­νε­ται ο πολίτης».

Μιλώ­ντας αργό­τε­ρα σε τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό, άφη­σε ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο να απο­φα­σι­στεί ένα υπο­χρε­ω­τι­κό rapid τεστ και για τους εμβο­λια­σμέ­νους, για την είσο­δο σε κατά­στη­μα εστί­α­σης, για την παρα­μο­νή της Πρωτοχρονιάς.

Σε σχό­λιό του το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώ­σεις του κυβερ­νη­τι­κού εκπρο­σώ­που σχε­τι­κά με τη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας σημειώνει:

«Αντί να εξα­σφα­λί­σει δωρε­άν και επα­να­λαμ­βα­νό­με­να τεστ για όλο τον πλη­θυ­σμό και να πάρει τα ανα­γκαία μέτρα προ­στα­σί­ας, ενό­ψει μάλι­στα και του κιν­δύ­νου της μετάλ­λα­ξης “Όμι­κρον”, η κυβέρ­νη­ση σχε­διά­ζει νέα χαρά­τσια και τεστ επί πληρωμή.

Μια ακό­μη από­δει­ξη ότι η δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας απο­κλει­στι­κά με βάση την ατο­μι­κή ευθύ­νη και τη λογι­κή “κόστους — οφέ­λους” είναι αυτή που έχει οδη­γή­σει στα σημε­ρι­νά τρα­γι­κά αποτελέσματα».

«Αυξημένη» η μεταδοτικότητα της «Ο», αλλά κανένα μέτρο προστασίας

Την ίδια ώρα που η παραλ­λα­γή «Όμι­κρον» δημιουρ­γεί ανη­συ­χία, η κυβέρ­νη­ση αρνεί­ται να πάρει όλα τα ενδε­δειγ­μέ­να μέτρα προ­στα­σί­ας. Το μόνο «μέτρο προ­στα­σί­ας» είναι ο σχε­δια­σμός να επι­βα­ρυν­θούν και οι εμβο­λια­σμέ­νοι με το κόστος του rapid test την περί­ο­δο των γιορ­τών, όπως άφη­σε να εννοη­θεί ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος, Γ. Οικονόμου.

Η πρό­ε­δρος της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Εμβο­λια­σμού, Μ. Θεο­δω­ρί­δου, σημεί­ω­σε στην σημε­ρι­νή ενη­μέ­ρω­ση του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, την ικα­νό­τη­τα της παραλ­λα­γής «Ομι­κρον» να δια­φεύ­γει από τους αμυ­ντι­κούς μηχα­νι­σμούς των εμβο­λια­σμέ­νων, καθώς «έγι­ναν πολ­λές μελέ­τες από ερευ­νη­τι­κά κέντρα και τα απο­τε­λέ­σμα­τα συγκλί­νουν». Η ίδια υπο­γράμ­μι­σε πως πρό­κει­ται για παραλ­λα­γή με αυξη­μέ­νη μετα­δο­τι­κό­τη­τα που διπλα­σιά­ζει τον αριθ­μό κρου­σμά­των κάθε δύο μέρες, «στη μετά­δο­ση συμ­με­τέ­χουν και οι εμβο­λια­σμέ­νοι, που νοσούν αλλά ηπιό­τε­ρα». Σχε­τι­κά με τα άτο­μα που έχουν νοσή­σει, είπε πως έχουν 5,4 φορές πιο αυξη­μέ­νο κίν­δυ­νο επαναλοίμωξης.

Αν και τα δεδο­μέ­να είναι περιο­ρι­σμέ­να για την βαρύ­τη­τα της νόσου, «υπάρ­χει συγκρα­τη­μέ­νη αισιο­δο­ξία από τα στοι­χεία που έρχο­νται από τη Ν. Αφρι­κή», καθώς όπως ανα­φέρ­θη­κε, ο αριθ­μός των κρου­σμά­των είναι μεγα­λύ­τε­ρος, αλλά όσοι εισά­γο­νται σε γενι­κή καλή κατά­στα­ση, η διάρ­κεια νοση­λεί­ας τους μειώ­θη­κε στις 2,5 μέρες αντί για 8 και η θνη­τό­τη­τα είναι χαμη­λό­τε­ρη 6,6% από 17%. Το 90% είναι ανεμ­βο­λί­α­στοι. Ωστό­σο ερω­τη­μα­τι­κό βάζουν ότι το δείγ­μα από τη Ν. Αφρι­κή ήταν κάτω των 50 ετών και ο βαθ­μός της φυσι­κής ανο­σί­ας στη Ν. Αφρι­κή είναι εξαι­ρε­τι­κά υψη­λός. «Αν πάρου­με την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των εμβο­λί­ων, στις 25 εβδο­μά­δες η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα ένα­ντι της «Ο» είναι 35%, ενώ ήταν 64% για τη «Δ». Μετά την τρί­τη δόση η προ­στα­σία απέ­να­ντι στην «Ο» ανέρ­χε­ται στο 76% και πάνω από 90% για τη Δ», τόνι­σε η πρό­ε­δρος της Επιτροπής.

Πάντως, ακό­μη και ο ανα­γκαί­ος εμβο­λια­σμός εξα­κο­λου­θεί να σέρ­νε­ται με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης, αφού πάνω από το 30% του πλη­θυ­σμού παρα­μέ­νει ανεμ­βο­λί­α­στο. Μόλις το 67,5% έχει εμβο­λια­στεί με δύο δόσεις και το 70% με μια δόση, ένα χρό­νο μετά την έναρ­ξη του εμβο­λια­στι­κού προ­γράμ­μα­τος. Μετα­ξύ αυτών χιλιά­δες άνθρω­ποι που ανή­κουν στις ευπα­θείς ομά­δες. Σχε­δόν 20.000 άνθρω­ποι με κινη­τι­κά προ­βλή­μα­τα ή/και ψυχι­κές ασθέ­νειες δεν έχουν κάνει την πρώ­τη δόση. Από τις 60 χιλιά­δες αιτή­σεις, σύμ­φω­να με τον γγ της ΠΦΥ, Μ. Θεμι­στο­κλέ­ους, έχουν εμβο­λια­στεί 43.000 εκ των οποί­ων οι 20.000 αφο­ρούν την πρώ­τη δόση. Αντί­στοι­χη είναι η εικό­να και για την ανα­μνη­στι­κή δόση, καθώς έχει εμβο­λια­στεί μόνο το 50% των δικαιού­χων και 23% έχει προ­γραμ­μα­τί­σει το ραντε­βού. Στα παι­διά, έχουν κλεί­σει ραντε­βού 40.000 και πάνω από 6.000 παι­διά έχουν εμβολιαστεί.

Η Μ. Θεο­δω­ρί­δου δήλω­σε πως είναι πολύ μικρός ο αριθ­μός των ανε­πι­θύ­μη­των ενερ­γειών του εμβο­λί­ου στα παι­διά ηλι­κί­ας 5 — 11 ετών, επι­κα­λού­με­νη απο­τε­λέ­σμα­τα από τις ΗΠΑ.

Για πολύ μικρό αριθ­μό σοβα­ρών ανε­πι­θύ­μη­των αντι­δρά­σε­ων σε παι­διά ηλι­κί­ας 5–11 ετών, σύμ­φω­να με τα απο­τε­λέ­σμα­τα που έδω­σε το CDC για τις ΗΠΑ, έκα­νε λόγο η πρό­ε­δρος της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Εμβο­λια­σμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Πηγή: 902.gr

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο