Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ομιλία Δ Κουτσούμπα στο 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή: «Σοσιαλισμός! Για να νικήσει η ζωή!»

«Το σύν­θη­μα “Σοσια­λι­σμός για να μπο­ρού­με να ανα­σαί­νου­με για να νική­σει η ζωή”, μπο­ρεί να είχε ως αφε­τη­ρία την τελευ­ταία κραυ­γή του Τζορτζ Φλόιντ, που ασφυ­κτιού­σε κάτω από το γόνα­το του Αμε­ρι­κα­νού αστυ­νο­μι­κού, αλλά τελι­κά αυτές οι κραυ­γές γίνο­νται όλο και περισ­σό­τε­ρες σε όλο τον πλα­νή­τη και στην χώρα μας» υπο­γράμ­μι­σε προ­σθέ­το­ντας «Το φετι­νό φεστι­βάλ γίνε­ται ξεχω­ρι­στό για­τί πάει κόντρα στο ρεύ­μα. Για­τί ταρα­κου­νά­ει τις συνει­δή­σεις που βομ­βαρ­δί­ζο­νται καθη­με­ρι­νά από διά­φο­ρα όπως το “τίπο­τα δεν αλλά­ζει” ή το δηλη­τη­ριώ­δες “δεν υπάρ­χει χώρος για αγώ­νες, πρέ­πει να έχου­με εθνι­κή ομοψυχία”».

Μιλώ­ντας για το σύνο­λο των εξε­λί­ξε­ων με την κατάρ­ρευ­ση των δημο­σί­ων συστη­μά­των υγεί­ας ακό­μα και των μητρο­πό­λε­ων του καπι­τα­λι­σμού, την εκδή­λω­ση της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης, την όξυν­ση των επι­κίν­δυ­νων αντα­γω­νι­σμών μετα­ξύ των ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων και των αστι­κών τάξε­ων κάθε χώρας που εκδη­λώ­νο­νται με κάθε αφορ­μή ακό­μα και με το εμβό­λιο (για τον Covid 19) τόνι­σε ότι αυτοί οι παρά­γο­ντες είναι αλληλοτροφοδοτούμενοι.

«Πρό­κει­ται για τα αδιέ­ξο­δα, τη βαρ­βα­ρό­τη­τα, τη σήψη του ίδιου του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος, που καλού­νται να τα πλη­ρώ­σουν οι λαοί ακό­μη και με την ζωή τους, σε περι­πτώ­σεις πολε­μι­κών εμπλοκών.

Είναι αυτό που πολύ εύστο­χα απο­τυ­πώ­θη­κε, με αφορ­μή την παν­δη­μία, στο σύν­θη­μα “ο καπι­τα­λι­σμός είναι ο πραγ­μα­τι­κός ιός”!» υπογράμμισε.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας ανα­φέρ­θη­κε στους ισχυ­ρούς αντα­γω­νι­σμούς που εκδη­λώ­νο­νται ανά­με­σα σε ισχυ­ρές ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυνά­μεις και κυρί­ως ανά­με­σα στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ από τη μία μεριά και τη Ρωσία και την Κίνα από την άλλη, στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και το Αιγαίο.

«Σε αυτόν τον καμ­βά των αντι­θέ­σε­ων είναι ενταγ­μέ­νες και οι εξε­λί­ξεις στον αντα­γω­νι­σμό των αστι­κών τάξε­ων της Ελλά­δας και της Τουρ­κί­ας, οι οποί­ες επί­σης είναι σε περί­ο­δο όξυν­σης, με ισχυ­ρούς κιν­δύ­νους για την ειρή­νη, τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας και τη ζωή του ελλη­νι­κού λαού και κυρί­ως της νεο­λαί­ας» πρόσθεσε.

Υπο­γράμ­μι­σε ότι «οι βαθυ­στό­χα­στες ανα­λύ­σεις, που έλε­γαν ότι όσο η Ελλά­δα είναι το καλό παι­δί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, τόσο θα κατο­χυ­ρώ­νει τα κυριαρ­χι­κά της δικαιώ­μα­τα, χρε­ο­κο­πούν πατα­γω­δώς. Το δε επι­χεί­ρη­μα, ότι αυτοί οι φονιά­δες είναι εγγύ­η­ση για την ασφά­λεια του λαού μας έχει απα­ντη­θεί σε όλες τις γωνιές του πλα­νή­τη. Στη Γιου­γκο­σλα­βία παλιό­τε­ρα, στη Συρία, στην Ουκρα­νία, στο Ιράκ, στην Παλαι­στί­νη και αλλού».

Όπως σημεί­ω­σε, «οι μεγά­λοι σύμ­μα­χοι της ελλη­νι­κής άρχου­σας τάξης υπο­δαυ­λί­ζουν την τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα, την αμφι­σβή­τη­ση συνό­ρων και των συν­θη­κών που τα καθο­ρί­ζουν. Την ίδια στιγ­μή η χώρα μας με ευθύ­νη των κυβερ­νή­σε­ων μετα­τρέ­πε­ται σε οχυ­ρό για τους σχε­δια­σμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιο­χή, παίρ­νο­ντας μέρος στην περι­κύ­κλω­ση της Ρωσίας».

Είπε ότι με βάση την διευ­θέ­τη­ση των συμ­φε­ρό­ντων των μεγά­λων ενερ­γεια­κών ομί­λων και την υψη­λή επο­πτεία του ευρω­α­τλα­ντι­κού παρά­γο­ντα υπο­γρά­φτη­καν οι συμ­φω­νί­ες σκο­πι­μό­τη­τας της Ελλά­δας με την Αίγυ­πτο και την Ιτα­λία για τον καθο­ρι­σμό ΑΟΖ» προ­σθέ­το­ντας ότι «οι συμ­φω­νί­ες αυτές και οι συμ­βι­βα­σμοί που περιέ­χουν προ­ε­τοι­μά­ζουν τον επό­με­νο συμ­βι­βα­σμό με την Τουρ­κία για την συνεκ­με­τάλ­λευ­ση ενερ­γεια­κών και άλλων πόρων στο Αιγαίο και την Ανα­το­λι­κή Μεσόγειο».

Έκα­νε λόγο για συμ­φω­νί­ες «ανά­με­σα σε ληστές» με «συμ­μα­χί­ες που όπως γρή­γο­ρα φτιά­χνο­νται, έτσι γρή­γο­ρα και από­το­μα ανα­δια­τάσ­σο­νται με από­λυ­το κρι­τή­ριο το πως θα ικα­νο­ποιού­νται επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα. Τέτοιες συμ­φω­νί­ες είναι προ­σω­ρι­νές. Για αυτό το ΚΚΕ επι­ση­μαί­νει: το δίλημ­μα συνεκ­με­τάλ­λευ­ση ή πολε­μι­κή εμπλο­κή είναι πλαστό».

Είπε ότι γίνε­ται επι­χεί­ρη­ση από­σπα­σης της συναί­νε­σης του λαού στην πιο βαθιά εμπλο­κή της Ελλά­δας στα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και πρό­σθε­σε ότι «ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, παρά κάποιες επι­μέ­ρους δια­φο­ρές για αντι­πο­λι­τευ­τι­κούς κυρί­ως λόγους, στη­ρί­ζουν μέχρι κεραί­ας την κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή και τις συμ­φω­νί­ες που υπο­γρά­φει η ΝΔ και δεσμεύ­ο­νται μάλι­στα να τις τηρή­σουν. Γι’ αυτό κιό­λας ο πρω­θυ­πουρ­γός ομο­λο­γεί πως ενη­με­ρώ­νει επι­λε­κτι­κά τους πολι­τι­κούς αρχη­γούς για αυτά τα θέματα».

Ανα­φέρ­θη­κε και στις διά­φο­ρες «οπορ­του­νι­στι­κές δυνά­μεις που με τις θέσεις τους ρίχνουν νερό στο μύλο της γραμ­μής της συνεκ­με­τάλ­λευ­σης που προ­ω­θούν τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα» ενώ «ορι­σμέ­νοι μάλι­στα — σε από­λυ­τη σύμπνοια με αυτά τα κέντρα — φτά­νουν στο σημείο να αρνού­νται την ύπαρ­ξη κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των ή να βαφτί­ζουν ως προ­ο­δευ­τι­κή κι αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή τη θέση ότι δήθεν οι λαοί δεν πρέ­πει να πολυ­εν­δια­φέ­ρο­νται για οικο­νο­μι­κές ζώνες και επή­ρειες νησιών, για­τί όλα αυτά αφο­ρούν μόνο τις πολυεθνικές».

«Στην πρά­ξη παί­ζουν το παι­χνί­δι αυτών των πολυ­ε­θνι­κών και των ενερ­γεια­κών κολοσ­σών. Αφή­νουν ανοι­χτή την πόρ­τα να σπά­ει το ενιαίο της ελλη­νι­κής επι­κρά­τειας και αυτή να διαι­ρεί­ται ανά­με­σα σε ηπει­ρω­τι­κές περιο­χές με πλή­ρη επή­ρεια και στα νησιά που έχουν μειω­μέ­νη ή και καθό­λου επήρεια.

Κυρί­ως όμως δεί­χνουν κάτι βαθύ­τε­ρο. Ότι θεω­ρούν αδύ­να­τη τη δυνα­τό­τη­τα του λαού να γίνει ο ίδιος ιδιο­κτή­της του φυσι­κού πλού­του που του ανή­κει» τόνισε.

Όπως εξή­γη­σε στη συνέ­χεια και τα εξο­πλι­στι­κά προ­γράμ­μα­τα γίνο­νται με κρι­τή­ριο την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των ΝΑΤΟϊ­κών επιδιώξεων.

«Τελι­κά το πραγ­μα­τι­κό δίλημ­μα για το λαό μας τίθε­ται αλλιώς: Μόνι­μη ειρή­νη ή μόνι­μος κίν­δυ­νος πολε­μι­κών εμπλο­κών;» είπε προ­σθέ­το­ντας: «Το δεύ­τε­ρο το ζού­με. Το πρώ­το γίνε­ται; Ναι! Υπάρ­χει τέτοιος δρό­μος. Που σημαί­νει ότι οι ίδιοι οι λαοί Ελλά­δας και Τουρ­κί­ας, μπο­ρούν με την πάλη τους να απο­δε­σμευ­τούν από τους αντα­γω­νι­σμούς των αστι­κών τάξε­ων, από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και τις επι­κίν­δυ­νες ενώ­σεις τους».

Εξέ­φρα­σε την υπε­ρη­φά­νεια του ΚΚΕ για τις αδελ­φι­κές συντρο­φι­κές σχέ­σεις με το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Τουρ­κί­ας, τονί­ζο­ντας «οι κοι­νές μας τοπο­θε­τή­σεις και στό­χοι πάλης είναι μία πολύ­τι­μη δύνα­μη ενά­ντια τόσο στον εθνι­κι­σμό, όσο και στον κοσμο­πο­λι­τι­σμό του κεφαλαίου».

Είπε ότι εξί­σου επι­κίν­δυ­νη για τον λαό είναι και η εσω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης «για­τί έχει την ίδια πυξί­δα. Να δια­σφα­λί­σει τα συμ­φέ­ρο­ντα των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, να φορ­τώ­σει τα βάρη της νέας κρί­σης στον λαό και στην νεο­λαία. Σε αυτό το στό­χο είναι στοι­χι­σμέ­να όλα τα αστι­κά κόμματα».

Ανέ­φε­ρε ότι οδη­γός της κυβέρ­νη­σης είναι το λεγό­με­νο σχέ­διο Πισ­σα­ρί­δη «που συμπε­ρι­λαμ­βά­νει όλες τις πάγιες επι­διώ­ξεις του ΣΕΒ, των μεγα­λο­ξε­νο­δό­χων, των εφο­πλι­στών, συνο­λι­κά των μονο­πω­λια­κών ομί­λων» και περι­λαμ­βά­νει ακό­μα πιο αντι­δρα­στι­κές αλλα­γές στα εργα­σια­κά, στο ασφα­λι­στι­κό, στον συν­δι­κα­λι­στι­κό νόμο.

Ανέ­φε­ρε ότι σ ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο του συρι­ζαί­ου Κατρού­γκα­λου άνοι­ξε το δρό­μο στην ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της ασφά­λι­σης παίρ­νο­ντας τα εύση­μα μάλι­στα από τον νεο­δη­μο­κρά­τη Βρού­τση, ενώ επί κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ εκτο­ξεύ­τη­καν οι ελα­στι­κές σχέ­σεις εργα­σί­ας και εκεί­νη η κυβέρ­νη­ση έβα­λε χέρι στο απερ­για­κό δικαίωμα.

«Τον οδο­στρω­τή­ρα του κεφα­λαί­ου, μπο­ρεί να τον στα­μα­τή­σει, μόνο ο λαός με την πάλη του, με την οργά­νω­σή του, με την ενί­σχυ­ση της αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής — αντι­μο­νο­πω­λια­κής γραμ­μής πάλης. Σε συμπα­ρά­τα­ξη με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στις γει­το­νιές και τους χώρους δου­λειάς και μόρ­φω­σης» τόνισε.

Επι­σή­μα­νε ότι το σύστη­μα «προ­ε­τοι­μά­ζε­ται με όλα τα μέσα για να αντι­με­τω­πί­σει τη νέα άνο­δο των αγώ­νων» με μέτρα ενά­ντια στο απερ­για­κό δικαί­ω­μα, τις συγκε­ντρώ­σεις και μέτρα «κατά των ριζο­σπα­στι­κών ιδε­ών επι­χει­ρώ­ντας και την ιδε­ο­λο­γι­κή επί­θε­ση σε βάρος της πρω­το­πό­ρας κομ­μου­νι­στι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας και την κατα­συ­κο­φά­ντη­σή της».

«Τσου­βα­λιά­ζο­ντας τους έντι­μους πρω­το­πό­ρους εργα­τι­κούς — λαϊ­κούς αγώ­νες με απί­θα­να πράγ­μα­τα, όπως η ατο­μι­κή τρο­μο­κρα­τία, οι τζι­χα­ντι­στές, οι φασί­στες κου­κου­λο­φό­ροι ναζι­στές, και άλλα, με φαι­νό­με­να δηλα­δή που απο­δε­δειγ­μέ­να είναι δεμέ­να με το ίδιο το σύστη­μα με χίλιους δυο τρόπους.

Αυτά τα νήμα­τα απο­δεί­χτη­καν και κατά τη διάρ­κεια της δίκης της ΧΑ, της οποία η ολο­κλή­ρω­ση σε λίγες μέρες, πρέ­πει να σημα­το­δο­τή­σει ένα και μόνο πράγ­μα: Οι ναζι­στές εγκλη­μα­τί­ες να βρε­θούν στη φυλα­κή με τις ανώ­τα­τες ποι­νές!» πρόσθεσε.

Είπε ότι τον φόβο του συστή­μα­τος ομο­λο­γεί και η κλι­μα­κού­με­νη επί­θε­ση ενά­ντια στο ΚΚΕ αλλά και στον σοσια­λι­σμό που γνω­ρί­σα­με με πρω­τα­γω­νι­στή στον λιθο­βο­λι­σμό του σοσια­λι­σμού την ΕΕ.

Πρό­σθε­σε ότι στην Ελλά­δα λένε ξεπε­ρα­σμέ­νο τον σοσια­λι­σμό, «η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και τα αστι­κά κόμ­μα­τα» που, για παρά­δειγ­μα, στην παν­δη­μία «στην πρά­ξη όλοι έχουν βάλει στο ζύγι του κόστους — οφέ­λους την υγεία και έχουν απα­ντή­σει πως ότι κοστί­ζει πρέ­πει να κόβεται».

«Απο­κα­λύ­πτε­ται ότι η οργά­νω­ση της οικο­νο­μί­ας με κρι­τή­ριο το καπι­τα­λι­στι­κό κέρ­δος, η εξου­σία στα χέρια μιας κοι­νω­νι­κής μειο­ψη­φί­ας, των εκπρο­σώ­πων των μονο­πω­λια­κών ομί­λων, γίνε­ται εμπό­διο για την κοι­νω­νι­κή πρό­ο­δο και ευημερία.

Απέ­να­ντι σε αυτή τη βαρ­βα­ρό­τη­τα, απο­τε­λεί φάρο το παρά­δειγ­μα της Κού­βας που όχι μόνο βρέ­θη­κε σε καλ­λί­τε­ρη θέση στην αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας, αλλά έστει­λε και συγκι­νη­τι­κή διε­θνι­στι­κή βοή­θεια μέσω της Διε­θνούς Ταξιαρ­χί­ας για­τρών σε πολ­λές χώρες που πλήττονται.

Κι όλα αυτά έχο­ντας να αντι­με­τω­πί­σει ένα πολύ­χρο­νο εξο­ντω­τι­κό εμπάρ­γκο των ΗΠΑ. Γιαυ­τό το λόγο και μόνο δικαιού­ται και με το παρα­πά­νω, το φετι­νό Νόμπελ Ειρή­νης!» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ανα­φέρ­θη­κε στις δυσκο­λί­ες της περιό­δου, σημειώ­νο­ντας ταυ­τό­χρο­να ότι «μπο­ρεί να μοιά­ζει μακρι­νός ο Σοσια­λι­σμός, ωστό­σο οι εξε­λί­ξεις από παντού φωνά­ζουν ότι το σημε­ρι­νό σύστη­μα χρε­ο­κο­πεί. Δεν μπο­ρεί να δώσει απα­ντή­σεις στα αδιέ­ξο­δα, τις αντι­φά­σεις, τους αντα­γω­νι­σμούς που το ίδιο το εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα γεννάει».

Μίλη­σε για την πεί­ρα της σοσια­λι­στι­κής οικο­δό­μη­σης του 20ου αιώ­να, για τη μελέ­τη της ιστο­ρί­ας στην Ελλά­δα και στον κόσμο και την ανά­πτυ­ξη της θεω­ρί­ας και της στρα­τη­γι­κής θωρά­κι­σης από το ΚΚΕ, ταυ­τό­χρο­να με την ανά­πτυ­ξη της πρα­κτι­κής καθη­με­ρι­νής επα­να­στα­τι­κής δράσης.

Κάλε­σε σε συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ «στον ίδιο δρό­μο της τιμής και της αξιο­πρέ­πειας» και υπο­γράμ­μι­σε, μετα­ξύ άλλων, ότι δεν υπάρ­χει άλλος χρό­νος για εμπι­στο­σύ­νη στην άρχου­σα τάξη, στα κόμ­μα­τα και στους συμ­μά­χους της, για εμπι­στο­σύ­νη στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ.

«Εμπι­στο­σύ­νη μπο­ρεί­τε να έχε­τε στη δύνα­μή σας, στη δύνα­μη συνο­λι­κά του λαού, που αν το απο­φα­σί­σει, μπο­ρεί να επι­βάλ­λει το δίκιο του. Μπο­ρεί­τε να έχε­τε εμπι­στο­σύ­νη στο ΚΚΕ, τη δύνα­μη της αλή­θειας, του αγώ­να, της μάχης για τα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα» τόνισε.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε ότι το ΚΚΕ έχει σχέ­διο «για το σήμε­ρα και το αύριο, που φωτί­ζει µε το ανα­τρε­πτι­κό του πρό­γραμ­μα το δρό­μο, για μια δια­φο­ρε­τι­κή οργά­νω­ση της κοι­νω­νί­ας και της οικο­νο­μί­ας, µε το λαό στην εξου­σία και ιδιο­κτή­τη του πλού­του που παρά­γει. Αυτή είναι η νέα κοι­νω­νία, όχι μόνο που την ορα­μα­τι­ζό­μα­στε αλλά που παλεύ­ου­με σε καθη­με­ρι­νή βάση να την φέρου­με όσο πιο γρή­γο­ρα γίνε­ται κοντά μας» κατα­λή­γο­ντας «Σοσια­λι­σμός! Για να νική­σει η ζωή!».

Στο τέλος της ομι­λί­ας του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τηρή­θη­κε ενός λεπτού σιγή στην μνή­μη του Παύ­λου Φύσ­σα, του Θάνου Μικρού­τσι­κου, του μέλους της ΤΕ Ζωγρά­φου του ΚΚΕ και δημο­τι­κής συμ­βού­λου Μαρί­ας Γεωρ­γί­ου και του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και εμβλη­μα­τι­κής μορ­φής του αγρο­τι­κού κινή­μα­τος Βαγ­γέ­λη Μπούτα.

Η απο­ψι­νή τρί­τη μέρα του 46ου Φεστι­βάλ ΚΝΕ-Οδη­γη­τή στην Αθή­να, συνε­χί­στη­κε με αφιέ­ρω­μα στον μεγά­λο μου­σι­κο­συν­θέ­τη Θάνο Μικρούτσικο.

festival 11 festival 17 festival 20 festival Koutsoumpas 1 festival12 festival13 festival14 festival15 festival16 festival18 festival19

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο