Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στο Helexpo Forum: Το ΚΚΕ είναι Κόμμα παντός καιρού που δεν θα σας προδώσει ποτέ

“Η ανα­ζω­πύ­ρω­ση της παν­δη­μί­ας στην Ελλά­δα φέρει τη σφρα­γί­δα της κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής που έπαι­ξε την υγεία του λαού στο τζό­γο των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων, ειδι­κά στον του­ρι­σμό και τις μετα­φο­ρές, τα οποία απαι­τού­σαν “εκπτώ­σεις” στα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα και τα μέτρα προ­στα­σί­ας”, επι­σή­μα­νε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, κατά την ομι­λία του σε περιο­ρι­σμέ­νο, λόγω κορο­νοϊ­ού, ακρο­α­τή­ριο πενή­ντα ατό­μων στο Thessaloniki Helexpo Forum.

“Δυστυ­χώς ‑και από την αρχή της δια­χεί­ρι­σης- κρι­τή­ριο δεν ήταν η υγεία του λαού, όπως υπο­κρι­τι­κά έλε­γε η κυβέρ­νη­ση, αλλά το να μη γονα­τί­σει το ρημαγ­μέ­νο δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας, που με ευθύ­νη της σημε­ρι­νής κι όλων των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων βρί­σκε­ται στη σημε­ρι­νή κατά­στα­ση”, είπε ο κ. Κου­τσού­μπας και εξή­γη­σε: “Από τη μια περιο­ρι­σμός στο ελά­χι­στο κάθε προ­λη­πτι­κού μέτρου που θα απέ­τρε­πε τους του­ρί­στες — πελά­τες, συνω­στι­σμός στα Μέσα Μετα­φο­ράς, ελλι­πή μέτρα στις δομές ηλι­κιω­μέ­νων και προ­σφύ­γων — μετα­να­στών, αυξά­νο­ντας την πιθα­νό­τη­τα ακό­μα και µαζι­κών κρου­σµά­των και από την άλλη “νου­θε­σί­ες” προς το λαό για την τήρη­ση των προ­λη­πτι­κών μέτρων, προ­σαρ­μό­ζο­ντας και κάποια επι­στη­μο­νι­κά δεδομένα”.

   “Η αύξη­ση των κρου­σμά­των είναι ο καθρέ­φτης ανευ­θυ­νό­τη­τας της κυβέρνησης”

Κατήγ­γει­λε ότι “η μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία απο­κρύ­πτει κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού σε χώρους δου­λειάς, ενώ απαι­τεί ακό­μη και την προ­σέ­λευ­ση στη δου­λειά εργα­ζο­μέ­νων που θα έπρε­πε να είναι σε καρα­ντί­να” και επι­τέ­θη­κε στην κυβέρ­νη­ση, λέγο­ντας: “Η αύξη­ση των κρου­σμά­των, η όποια χαλα­ρό­τη­τα καλ­λιερ­γή­θη­κε, είναι ο καθρέ­φτης της δικής της ανευ­θυ­νό­τη­τας, των παλι­νω­διών και των αντι­φά­σε­ών της στα μέτρα προ­στα­σί­ας, κυρί­ως όμως της υπο­τα­γής της δημό­σιας υγεί­ας στην κερ­δο­φο­ρία των μεγαλοεπιχειρηματιών”.

Ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΚΚΕ σημεί­ω­σε πως η ανη­συ­χία για την παν­δη­μία έχει γίνει ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη ενό­ψει της έναρ­ξης της νέας εκπαι­δευ­τι­κής χρο­νιάς, καθώς, όπως είπε,  ξεκι­νά με τερά­στιες ελλεί­ψεις σε εκπαι­δευ­τι­κούς και υπο­δο­μές, ως απο­τέ­λε­σμα της πολι­τι­κής όλων των μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σε­ων και αυτές οι ελλεί­ψεις είναι που δια­μορ­φώ­νουν συν­θή­κες συγ­χρω­τι­σμού στα σχολεία.

Κατη­γό­ρη­σε, επί­σης, την κυβέρ­νη­ση ότι “δεν αξιο­ποί­η­σε τον κερ­δι­σμέ­νο χρό­νο από τις θυσί­ες του λαού, για να θωρα­κί­σει το δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας από ένα ανα­με­νό­με­νο δεύ­τε­ρο κύμα στις συν­θή­κες του χει­μώ­να και από τον κίν­δυ­νο αδυ­να­μί­ας κάλυ­ψης οξυ­μέ­νων ανα­γκών για άλλες σοβα­ρές ασθένειες”.

       Να υλο­ποι­ή­σει η κυβέρ­νη­ση τις προ­τά­σεις του ΚΚΕ

Ετσι, σύμ­φω­να με τον κ. Κου­τσού­μπα, οι κλί­νες και οι ΜΕΘ δεν επαρ­κούν ούτε για τις τρέ­χου­σες ανά­γκες, πόσο μάλ­λον για συν­θή­κες πανδημίας.
Παράλ­λη­λα τόνι­σε πως το ΚΚΕ έχει κατα­θέ­σει και μέσα στη Βου­λή πρό­σφα­τα ολο­κλη­ρω­μέ­νες προ­τά­σεις και μέτρα και κάλε­σε την κυβέρ­νη­ση άμε­σα να τα υλο­ποι­ή­σει πριν είναι πολύ αργά, αν και ήδη έχει χαθεί πολύς πολύ­τι­μος χρό­νος. “Σήμε­ρα, ο ελλη­νι­κός λαός πρέ­πει να μπει αγω­νι­στι­κά μπρο­στά. Να παλέ­ψει, να συγκρου­στεί με την στρα­τη­γι­κή του κεφα­λαί­ου για την καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη, να συγκρου­στεί με την εγκλη­μα­τι­κή αδρά­νεια και τα μέτρα που δεν λύνουν τα προ­βλή­μα­τα της υγεί­ας και προ­στα­σί­ας της ζωής του λαού”, είπε χαρακτηριστικά.

  Αντι­λαϊ­κά τα μέτρα που ανα­κοί­νω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός στη Θεσσαλονίκη

Σχε­τι­κά με τα μέτρα για την ενί­σχυ­ση της κοι­νω­νί­ας και της οικο­νο­μί­ας, που ανα­κοί­νω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης στο Thessaloniki Helexpo Forum, παρα­τή­ρη­σε ότι έχουν αντι­λαϊ­κό πρό­ση­μο και τοπο­θε­τή­θη­κε ανα­λυ­τι­κά ως εξής:

- Η “εμβλη­μα­τι­κή” μεί­ω­ση των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών, δεν ωφε­λεί τους εργα­ζό­με­νους. Στό­χος του μέτρου είναι η μεί­ω­ση των εργο­δο­τι­κών εισφο­ρών στο ασφα­λι­στι­κό σύστη­μα, για να επι­βα­ρύ­νει τελι­κά μόνο τους εργαζόμενους.
— Η περί­φη­μη επι­δό­τη­ση των θέσε­ων εργα­σί­ας δεν είναι τίπο­τα άλλο παρά επι­δό­τη­ση των επι­χει­ρή­σε­ων και του κεφα­λαί­ου. Και χρη­σι­μο­ποιεί­ται μόνο ως πρό­σχη­μα για την αντι­με­τώ­πι­ση της ανεργίας.
— Η ανα­στο­λή συμ­βά­σε­ων και το πρό­γραμ­μα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, είναι κομ­μέ­να και ραμ­μέ­να στα μέτρα επί­σης του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, αφού επι­τρέ­πουν στο κεφά­λαιο να βάζει τους εργα­ζό­με­νους στην «κατά­ψυ­ξη» για να τους χρη­σι­μο­ποι­ή­σει στη συνέ­χεια κατά το δοκούν. Οδη­γούν σε νέα βίαιη συρ­ρί­κνω­ση του εισο­δή­μα­τος των εργαζόμενων.
‑Η περι­βό­η­τη «ανα­κού­φι­ση» για τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, με την ανα­βο­λή πλη­ρω­μής υπο­χρε­ώ­σε­ων για μερι­κούς μήνες, δεν αλλά­ζει το γεγο­νός, πως θα κλη­θούν να απο­πλη­ρώ­σουν σε λίγους μήνες, το σύνο­λο των τερά­στιων φορο­λο­γι­κών και ασφα­λι­στι­κών υπο­χρε­ώ­σε­ων που παρα­μέ­νουν στο ακέ­ραιο.     Γίνε­ται μόνο και μόνο για­τί δεν είναι σε θέση να τις απο­πλη­ρώ­σουν τώρα, χωρίς αυτό να αλλά­ζει τη ζοφε­ρή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που βιώ­νουν: των ελά­χι­στων εισο­δη­μά­των και των τερά­στιων δυσκο­λιών που έχουν μπρο­στά τους.
‑Η “προ­στα­σία” για 3 μήνες της πρώ­της κατοι­κί­ας, καθό­λου δεν αλλά­ζει τον κυβερ­νη­τι­κό σχε­δια­σμό να εξα­να­γκά­σει εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες υπερ­χρε­ω­μέ­να νοι­κο­κυ­ριά σε “πτώ­χευ­ση”, διευ­κο­λύ­νο­ντας το κεφά­λαιο να τα αφαι­μά­ξει και να μετα­τρέ­ψει τους ιδιο­κτή­τες σε ενοικιαστές.
‑Χρειά­ζε­ται τερά­στιο πολι­τι­κό θρά­σος από το κυβερ­νη­τι­κό επι­τε­λείο, να εμφα­νί­ζε­ται ως θετι­κό μέτρο, ως “παρο­χή”, το πετσό­κομ­μα της δικα­στι­κής από­φα­σης για τα ανα­δρο­μι­κά των συντα­ξιού­χων!     Μόνο ντρο­πή πρέ­πει να αισθά­νο­νται για τους από­μα­χους της δου­λειάς, που έδω­σαν τη ζωή τους όλη, πλή­ρω­σαν διπλά και τρι­πλά αυτά τα χρή­μα­τα όλο τον εργα­σια­κό τους βίο.

Εχθρι­κό για τους λαούς το Ευρω­παϊ­κό Ταμείο Ανάκαμψης

Ανα­φε­ρό­με­νος στο Ευρω­παϊ­κό Ταμείο Ανά­καμ­ψης ο κ. Κου­τσού­μπας είπε ότι είναι ” απο­τέ­λε­σμα δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων για την κατα­νο­μή κερ­δών και ζημιών στο στρα­τό­πε­δο του μονο­πω­λια­κού κεφα­λαί­ου, ένα στρα­τό­πε­δο δηλα­δή εντε­λώς εχθρι­κό για όλους τους λαούς της Ευρώ­πης”. Επι­σή­μα­νε πως “λεφτά υπάρ­χουν” για το κεφά­λαιο, για να ανα­κάμ­ψει η κερ­δο­φο­ρία των μονο­πω­λια­κών ομί­λων, που είναι και οι μόνοι οι οποί­οι πρέ­πει να πανη­γυ­ρί­ζουν. “Το νέο πακέ­το είναι κομ­μέ­νο και ραμ­μέ­νο για τους ομί­λους της πρά­σι­νης οικο­νο­μί­ας και των ψηφια­κών επεν­δύ­σε­ων, που θα βλέ­πουν ήδη εκτό­ξευ­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας τους και στους οποί­ους θα συρ­ρεύ­σει ποτα­μός επεν­δύ­σε­ων. Οι θυσί­ες των μισθω­τών και των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων μικρών επι­χει­ρη­μα­τιών, θα συνε­χι­στούν και θα γίνο­νται πάνω στο βωμό της επα­νεκ­κί­νη­σης της καπι­τα­λι­στι­κής οικονομίας”.

Όσο για το “σχέ­διο Πισ­σα­ρί­δη” προει­δο­ποί­η­σε πως:
— Θα έχου­με δρα­στι­κή μεί­ω­ση του μερι­δί­ου της εργα­σί­ας και του μερι­δί­ου αυτο­α­πα­σχό­λη­σης στο ΑΕΠ, δηλα­δή φθη­νό­τε­ρη εργα­τι­κή δύνα­μη, μέσω καθή­λω­σης και μεί­ω­σης μισθών, άλλων κοι­νω­νι­κών παρο­χών και περιο­ρι­σμό δικαιωμάτων.
— Προ­ω­θεί­ται η πολι­τι­κή της «απε­λευ­θέ­ρω­σης», δηλα­δή της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης όσων τομέ­ων ακό­μα βρί­σκο­νται σε κάποιο καθε­στώς μερι­κής προστασίας.
— Θα ολο­κλη­ρω­θεί η επί­θε­ση στο ασφα­λι­στι­κό σύστη­μα, με μεί­ω­ση των εργο­δο­τι­κών εισφο­ρών και ανά­πτυ­ξη της ιδιω­τι­κής ασφάλισης.
— Προ­ω­θεί­ται μεγα­λύ­τε­ρη φορο­α­συ­λία του κεφα­λαί­ου, με νέες φορο­α­παλ­λα­γές και παράλ­λη­λα νέα επέ­κτα­ση της φορο­λο­γί­ας στα λαϊ­κά στρώματα.
— Δια­λύ­ε­ται με το σχέ­διο αυτό η όποια προ­στα­σία των ανέρ­γων, με πρό­σχη­μα τις αλλα­γές των επι­δο­μά­των, ώστε να μη λει­τουρ­γούν δήθεν ως «αντι­κί­νη­τρο για την εργα­σία», με την υπο­χρέ­ω­ση δηλα­δή του άνερ­γου, να εργά­ζε­ται με όποιους μεσαιω­νι­κούς όρους επι­θυ­μεί το κεφά­λαιο ως προ­ϋ­πό­θε­ση για να λαμ­βά­νει τα επιδόματα.
— Προ­ω­θού­νται νέες αντι­δρα­στι­κές αλλα­γές στην εκπαί­δευ­ση, με την «αυτο­νο­μία» των σχο­λι­κών μονά­δων, που θα οδη­γή­σει στην περαι­τέ­ρω ταξι­κή δια­φο­ρο­ποί­η­σή τους, τη συνο­λι­κή απα­ξί­ω­ση τους.

            Παι­χνί­δια συμ­μα­χι­κών αντα­γω­νι­σμών στις πλά­τες του λαού

Σχε­τι­κά με τις ανα­κοι­νώ­σεις του πρω­θυ­πουρ­γού για την ενί­σχυ­ση της αμυ­ντι­κής ισχύ­ος των Ενό­πλων Δυνά­με­ων παρα­τή­ρη­σε πως “την ίδια στιγ­μή που κλαί­γο­νται ότι δεν έχουν χρή­μα­τα να ανα­κου­φι­στεί ο λαός, η κυβέρ­νη­ση εξαγ­γέλ­λει ένα νέο γιγα­ντιαίο εξο­πλι­στι­κό πρό­γραμ­μα, μια και­νούρ­για «αγο­ρά του αιώ­να” και πρό­σθε­σε: “Η κυβέρ­νη­ση αξιο­ποιεί γι’ αυτό την έντα­ση με την Τουρ­κία. Προ­σπα­θεί να μας πεί­σει ότι οι νέοι εξο­πλι­σμοί, που θα πλη­ρώ­σει ο λαός πανά­κρι­βα, είναι ανα­γκαί­οι δήθεν για την άμυ­να, απο­κρύ­βο­ντας ότι πάντα η συζή­τη­ση για τα εξο­πλι­στι­κά κρύ­βει μεγά­λες επι­χει­ρη­μα­τι­κές και γεω­πο­λι­τι­κές στο­χεύ­σεις, ότι συνο­λι­κά οι εξο­πλι­σμοί είναι κρί­κος στη μεγά­λη κι επι­κίν­δυ­νη αλυ­σί­δα της ιμπε­ρια­λι­στι­κής πολε­μι­κής εμπλο­κής. Την ίδια ώρα μάλι­στα, που η κυβέρ­νη­ση ανα­κοι­νώ­νει την αγο­ρά πολε­μι­κού υλι­κού από τη Γαλ­λία, προ­χω­ρά και στον εκσυγ­χρο­νι­σμό των αμε­ρι­κά­νι­κων F16, απο­κα­λύ­πτο­ντας έτσι τα παι­χνί­δια των συμ­μα­χι­κών αντα­γω­νι­σμών που παί­ζο­νται στις πλά­τες του ελλη­νι­κού λαού και που κοστί­ζουν δεκά­δες δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ, στο όνο­μα της άμυ­νας της χώρας”.

      Η πρό­τα­ση του ΚΚΕ

Ο κ. Κου­τσού­μπας κάλε­σε τους πολί­τες σε αγω­νι­στι­κή συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ και επι­τέ­θη­κε ενα­ντί­ον του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. “Έχε­τε πρό­σφα­τη τη μνή­μη, για το πως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ πριν, το ΚΙΝΑΛ τώρα, άλλοι διάτ­το­ντες αστέ­ρες, κομή­τες στο χώρο της «αρι­στε­ράς και της προ­ό­δου» σε κόμ­μα­τα και απο­κόμ­μα­τα, πρό­δω­σαν αρχές και αξί­ες, υπη­ρέ­τη­σαν τη σαπί­λα του συστή­μα­τος, πως άλλοι πάλι βρέ­θη­καν στα υπουρ­γι­κά έδρα­να της κατά τα άλλα «επά­ρα­της δεξιάς» και βάλε”, είπε και συνέ­χι­σε: “Θα μου πεί­τε, συνη­θι­σμέ­να τα βου­νά από τα χιό­νια…     Όμως το ΚΚΕ είναι αυτό το Κόμ­μα παντός και­ρού που δεν θα σας προ­δώ­σει ποτέ. Και Κόμ­μα παντός και­ρού δεν σημαί­νει ποτέ «όπου φυσά­ει ο άνε­μος», όπως θέλουν ο Τσί­πρας ή η Γεν­νη­μα­τά τα δικά τους. Κόμ­μα παντός και­ρού σημαί­νει Κόμ­μα ικα­νό να αντέ­χει στις θύελ­λες και τις φουρτούνες”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο