Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Όχι στο νομοσχέδιο — έκτρωμα σε βάρος της δημόσιας υγείας και περίθαλψης

«Όχι στο νομο­σχέ­διο — έκτρω­μα σε βάρος της δημό­σιας υγεί­ας και περί­θαλ­ψης. Δυνα­μώ­νου­με το συλ­λο­γι­κό αγώ­να για Δημό­σια και Δωρε­άν Υγεία για όλες και όλους», τονί­ζει σε ανα­κοί­νω­σή της, η Ομο­σπον­δία Γυναι­κών Ελλά­δας (ΟΓΕ), υπο­γραμ­μί­ζο­ντας, «δεν υπο­τασ­σό­μα­στε στη πολι­τι­κή που θέλει τους ασθε­νείς πελά­τες – την υγεία εμπό­ρευ­μα – το ΕΣΥ προ­θά­λα­μο των ιδιω­τι­κών ιατρείων».

Απαι­τώ­ντας «να απο­συρ­θεί τώρα ολό­κλη­ρο το κατά­πτυ­στο νομο­σχέ­διο!» η ΟΓΕ καλεί κάθε εργα­ζό­με­νη και άνερ­γη, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νη στη πόλη και την ύπαι­θρο, νέα μητέ­ρα, Φοι­τή­τρια, Συντα­ξιού­χε, «να ενώ­σου­με τη φωνή της αγω­νι­στι­κής μας διεκ­δί­κη­σης μαζί με τους αγω­νι­ζό­με­νους υγειο­νο­μι­κούς, τα εργα­τι­κά σωμα­τεία, με τις ενώ­σεις αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων, με τους αγρο­τι­κούς συλ­λό­γους, με τους φοι­τη­τι­κούς συλ­λό­γους, με τους συλ­λό­γους συντα­ξιού­χων, για να απο­συρ­θεί αυτό το επαί­σχυ­ντο νομο­σχέ­διο. Παλεύ­ου­με για απο­κλει­στι­κά δημό­σια και δωρε­άν υγεία με κατάρ­γη­ση κάθε επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας».

Ολό­κλη­ρη η ανα­κοί­νω­ση της ΟΓΕ έχει ως εξής:

«Η Ομο­σπον­δία Γυναι­κών Ελλά­δας (ΟΓΕ) καταγ­γέλ­λει το νέο νομο­σχέ­διο – έκτρω­μα ενά­ντια στην υγεία του λαού που προ­ω­θεί η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, συνε­χί­ζο­ντας την πολι­τι­κή που υπη­ρέ­τη­σαν όλες οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις, δηλα­δή να συμπιέ­σει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο το “κόστος” λει­τουρ­γί­ας των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων για το κρά­τος και ταυ­τό­χρο­να να γιγα­ντώ­νε­ται και να “σκά­ει” από κέρ­δη ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας της υγείας.

Καταγ­γέλ­λου­με το νομο­σχέ­διο — ταφό­πλα­κα της δημό­σιας υγεί­ας, που στον πυρή­να του βρί­σκε­ται η κατάρ­γη­ση της πλή­ρους και απο­κλει­στι­κής απα­σχό­λη­σης των για­τρών του ΕΣΥ, που απο­τε­λεί κατά­κτη­ση του εργα­τι­κού-λαϊ­κού κινή­μα­τος μετά από μεγά­λους αγώ­νες, ενώ την ίδια στιγ­μή κατο­χυ­ρώ­νει τη δυνα­τό­τη­τα των ιδιω­τών για­τρών να εργά­ζο­νται στο δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας δια­τη­ρώ­ντας το ιδιω­τι­κό τους ιατρείο και έργο.

Αντι­πα­λεύ­ου­με την πολι­τι­κή που ιδιω­τι­κο­ποιεί πλή­ρως τα δημό­σια νοσο­κο­μεία, μετα­τρέ­πει την Υγεία των γυναι­κών και των οικο­γε­νειών μας σε ακό­μα πιο ακρι­βό εμπό­ρευ­μα και προ­νό­μιο για λίγους και μας κατα­δι­κά­ζει σε ακό­μα πιο υπο­βαθ­μι­σμέ­νες υπη­ρε­σί­ες Υγείας.

Δεν “τσι­μπά­με” στους ψευ­δε­πί­γρα­φους ισχυ­ρι­σμούς της κυβέρ­νη­σης ότι δήθεν απα­ντά­ει στα οξυ­μέ­να υπαρ­κτά προ­βλή­μα­τα για θέσεις που οι για­τροί δεν τις επι­λέ­γουν στις “άγο­νες” και “προ­βλη­μα­τι­κές” περιο­χές… “Σιγή ιχθύ­ος” για τις πραγ­μα­τι­κές αιτί­ες που δεν εκδη­λώ­νε­ται ενδια­φέ­ρον για τις θέσεις αυτές, για­τί το ΕΣΥ απο­τε­λεί την τελευ­ταία επι­λο­γή ενός για­τρού… Καμιά συζή­τη­ση για τις όλο και πιο άθλιες εργα­σια­κές συν­θή­κες των για­τρών, την εντα­τι­κο­ποί­η­ση, τους καθη­λω­μέ­νους μισθούς. Ούτε λέξη για γεν­ναία αύξη­ση της κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης για τις ανά­γκες των νοσο­κο­μεί­ων, για μέτρα κάλυ­ψης όλων των κενών οργα­νι­κών μόνι­μων θέσε­ων για­τρών, για γεν­ναία αύξη­ση των απο­δο­χών τους, για μια ποιο­τι­κή και δια βίου εκπαί­δευ­ση τους, για εξο­πλι­σμό των νοσο­κο­μεί­ων σύμ­φω­να με τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες. Ενα­πο­θέ­τει τη λύση στους ιδιώ­τες για­τρούς για την κάλυ­ψη κάποιων κενών, κάποιες ώρες τη μέρα, κάποιες μέρες την εβδομάδα.

Part ‑time γιατροί σημαίνει 
part — time κάλυψη των αναγκών μας
στην υγεία και την περίθαλψη

Δεν συμ­βι­βα­ζό­μα­στε σήμε­ρα με τη τερά­στια ανά­πτυ­ξη της ιατρι­κής επι­στή­μης, τα άλμα­τα στην εξέ­λι­ξη της τεχνο­λο­γί­ας, τα θαύ­μα­τα της διε­πι­στη­μο­νι­κής ομα­δι­κής συνερ­γα­σί­ας, να μην εξα­σφα­λί­ζε­ται η δημό­σια και δωρε­άν παρο­χή των ανα­γκαί­ων υπη­ρε­σιών νοσο­κο­μεια­κής περί­θαλ­ψης, όπως είναι η σωστή και έγκαι­ρη διά­γνω­ση, η νοση­λεία, η θερα­πεία, η απο­κα­τά­στα­ση, σε όλους τους ασθενείς.

Δεν ανε­χό­μα­στε σήμε­ρα με τόσους για­τρούς και υγειο­νο­μι­κούς, επι­στη­μο­νι­κά καταρ­τι­σμέ­νους, να υπάρ­χει υπο­στε­λέ­χω­ση, να ξεπερ­νιού­νται καθη­με­ρι­νά οι φυσι­κές αντο­χές των εργα­ζο­μέ­νων στα νοσο­κο­μεία, να υπο­νο­μεύ­ε­ται το ιατρι­κό έργο και να επι­βα­ρύ­νε­ται η υγεία μας λόγω των τερά­στιων ελλείψεων.

Μετα­τρέ­που­με την οργή και την αγα­νά­κτη­ση μας σε συλ­λο­γι­κή, οργα­νω­μέ­νη, διεκ­δι­κη­τι­κή δρά­ση, ενά­ντια σε όλους όσους κλεί­νουν την πόρ­τα του δημό­σιου νοσο­κο­μεί­ου στους ασθε­νείς την ώρα της ανά­γκης και τους προ­σφέ­ρουν βορά στους εμπό­ρους της υγείας.

Εργαζόμενη και Άνεργη, Αυτοαπασχολούμενη στη πόλη και την ύπαιθρο,
Νέα μητέρα, Φοιτήτρια, Συνταξιούχε

Η ΟΓΕ σε καλεί να ενώ­σου­με τη φωνή της αγω­νι­στι­κής μας διεκ­δί­κη­σης μαζί με τους αγω­νι­ζό­με­νους υγειο­νο­μι­κούς, τα εργα­τι­κά σωμα­τεία, με τις ενώ­σεις αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων, με τους αγρο­τι­κούς συλ­λό­γους, με τους φοι­τη­τι­κούς συλ­λό­γους, με τους συλ­λό­γους συντα­ξιού­χων, για να απο­συρ­θεί αυτό το επαί­σχυ­ντο νομο­σχέ­διο. Παλεύ­ου­με για απο­κλει­στι­κά δημό­σια και δωρε­άν υγεία με κατάρ­γη­ση κάθε επι­χει­ρη­μα­τι­κής δραστηριότητας.

Απαι­τού­με: Να απο­συρ­θεί τώρα ολό­κλη­ρο το κατά­πτυ­στο νομοσχέδιο!!!

Διεκ­δι­κού­με:

Να αυξη­θεί η κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση προς τα νοσοκομεία.

Μόνι­μες προ­σλή­ψεις όλου του ανα­γκαί­ου ιατρι­κού προ­σω­πι­κού. Τώρα μονι­μο­ποί­η­ση των συμβασιούχων.

Αύξη­ση μισθών των υγειο­νο­μι­κών — Επα­να­φο­ρά 13ου και 14ου — Έντα­ξη στα ΒΑΕ.

Εκσυγ­χρο­νι­σμός κτι­ρια­κού και ιατρο­τε­χνο­λο­γι­κού εξο­πλι­σμού όλων των δημό­σιων νοσοκομείων.

Κατάρ­γη­ση κάθε πλη­ρω­μής για εξε­τά­σεις, νοσή­λια, φάρμακα.

Η υγεία και η ζωή μας δεν είναι εμπο­ρεύ­μα­τα. Θέλου­με τα νοσο­κο­μεία που δικαιού­μα­στε πλή­ρως στε­λε­χω­μέ­να και εξο­πλι­σμέ­να, δημό­σια και δωρεάν

Καλού­με τις γυναί­κες στη συγκέ­ντρω­ση της ΟΕΝΓΕ, την Πέμ­πτη 1η Δεκέμ­βρη, στη 1 μ.μ. στη Βουλή».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο