Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ομόφωνα ένοχος ο ιδιοκτήτης του χώρου με τα κακοποιημένα άλογα στον Ασπρόπυργο

Ποι­νή φυλά­κι­σης 3 ετών και 6 μηνών, με ανα­στο­λή, και χρη­μα­τι­κή ποι­νή 3.600 ευρώ, επέ­βα­λε το Δ’ Τρι­με­λές Πλημ­με­λειο­δι­κείο στον ιδιο­κτή­τη της μονά­δας ιπποει­δών στον Ασπρό­πυρ­γο που κρί­θη­κε ομό­φω­να ένο­χος για κακο­ποί­η­ση ζώων.

Ο 72χρονος κατη­γο­ρού­με­νος ήταν απών από το δικα­στή­ριο, εκπρο­σω­πού­με­νος από δικη­γό­ρο, ο οποί­ος έκα­νε λόγο για «στοι­χεία υπερ­βο­λής» εκ μέρους των μαρ­τύ­ρων, μελών φιλο­ζω­ι­κών οργα­νώ­σε­ων, αρνού­με­νος τα περί κακο­ποί­η­σης και απο­δε­χό­με­νος πως ο εντο­λέ­ας του «δεν τήρη­σε τους κανό­νες ευζω­ί­ας των αλό­γων». Ζήτη­σε, επί­σης, να ανα­γνω­ρι­στεί στον κατη­γο­ρού­με­νο το ελα­φρυ­ντι­κό της καλής συμπε­ρι­φο­ράς μετά την πρά­ξη, καθώς «ασκεί πια αυτήν την δρα­στη­ριό­τη­τα», αίτη­μα που δεν έγι­νε δεκτό.

Στο δικα­στή­ριο επι­δεί­χθη­καν πολ­λές φωτο­γρα­φί­ες που περιέ­χο­νται στην δικο­γρα­φία, οι οποί­ες είναι σοκα­ρι­στι­κές για τις συν­θή­κες που ζού­σαν 16 άλο­γα μέσα στην μονά­δα. Το υλι­κό είχε συλ­λε­χθεί κατά τη διάρ­κεια αυτο­ψί­ας που είχε δια­τά­ξει η Εισαγ­γε­λία, ύστε­ρα από καταγ­γε­λία του Πανελ­λή­νιου Συλ­λό­γου Προ­στα­σί­ας Ιπποει­δών. Τα ζώα ζού­σαν μέσα σε ακα­θαρ­σί­ες, ήταν σκε­λε­τω­μέ­να από την έλλει­ψη τρο­φής, πλη­γω­μέ­να και δεμέ­να, χωρίς προ­στα­σία, ενώ εντός του χώρου βρι­σκό­ταν ένα νεκρό καμέ­νο άλογο.

Η πρό­ε­δρος του συλ­λό­γου Ρόζα Ρού­σου, που ήταν παρού­σα στην αυτο­ψία, κατέ­θε­σε σήμε­ρα στο δικα­στή­ριο πως ο κατη­γο­ρού­με­νος «είναι κακο­ποι­η­τής ζώων για χρό­νια» και τόνι­σε πως «και στο παρελ­θόν έχει κατα­δι­κα­στεί για βάναυ­ση συμπε­ρι­φο­ρά σε ζώα». Η μάρ­τυ­ρας, μάλι­στα, διευ­κρί­νι­σε πως και ο υπο­σι­τι­σμός είναι μορ­φή κακοποίησης.

   «Τα άλο­γα μπο­ρούν να είναι δεμέ­να με μακρύ σχοι­νί για λίγες ώρες την ημέ­ρα, όχι για ημέ­ρες ολό­κλη­ρες και με κοντές αλυ­σί­δες. Ήταν 16 ζώα, δια­σώ­σα­με τα 12, τα 4 τα εξα­φά­νι­σε ο κατη­γο­ρού­με­νος και είναι άγνω­στη η τύχη τους. Τα 2 από τα 12 δεν μπο­ρέ­σα­με να τα σώσου­με και πέθα­ναν από ασι­τία. Όλα ήταν σε άθλια κατά­στα­ση. Χρειά­ζο­νταν ορούς και άμε­ση περί­θαλ­ψη» είπε η κ. Ρούσσου.

Στην κατά­θε­σή της, η εθε­λό­ντρια του συλ­λό­γου για θέμα­τα περί­θαλ­ψης αλό­γων, Στα­μα­τί­να Ψιμο­πού­λου, ανα­φέρ­θη­κε σε όσα αντί­κρι­σε, όταν, μαζί με την Αστυ­νο­μία, πήγαν στον επί­μα­χο χώρο να πάρουν τα ζώα: «Όταν πήγα­με με την αστυ­νο­μία να τα πάρου­με ήταν κάτι το σοκα­ρί­στι­κο. Δεν πιστεύ­α­με ποτέ ότι θα βλέ­πα­με τέτοιες τρα­γι­κές και άθλιες εικόνες. 

   Τα ζώα ήταν δεμέ­να τα περισ­σό­τε­ρα, με σχοι­νιά ή αλυ­σί­δες, ακό­μα και στα 10 εκα­το­στά από τον τοί­χο. Δεν υπήρ­χε φαγη­τό ή νερό. Ακό­μη κι αν πει ο ιδιο­κτή­της ότι τα τάι­ζε κάθε 2 ημέ­ρες, είναι κατα­στρο­φι­κό, καθώς τα άλο­γα πρέ­πει να τρέ­φο­νται το λιγό­τε­ρο 2 φορές την ημέ­ρα.  Ζού­σαν μέσα στα κόπρα­να και τα ούρα τους. Κάποια είχαν και ψώρα. Εκτός από σκε­λε­τω­μέ­να, είχε ανοί­ξει το δέρ­μα τους, είχαν πλη­γές. Κάποια ήταν μόνο ο σκε­λε­τός τους. Σκε­φθεί­τε ότι για μήνες ζού­σαν όρθια».

   Από την πλευ­ρά του κατη­γο­ρού­με­νου δεν προ­τά­θη­κε κανέ­νας μάρ­τυ­ρας προς υπε­ρά­σπι­σή του.

Πρό­τα­ση ενο­χής υπέ­βα­λε στο δικα­στή­ριο και η εισαγ­γε­λέ­ας έδρας, η οποία τόνι­σε πως είναι ολο­φά­νε­ρη από το υλι­κό της δικο­γρα­φί­ας η πρά­ξη του κατηγορούμενου.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο