Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ονομασία ΠΓΔΜ: Ο Ζάεφ ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε «ιστορική λύση»

Ο πρω­θυ­πουρ­γός της ΠΔΓΜ Ζόραν Ζάεφ ανα­κοί­νω­σε ότι κατέ­λη­ξε σε συμ­φω­νία με την Ελλά­δα για το νέο όνο­μα της χώρας του, το οποίο θα είναι “Σέβερ­να Μακε­ντό­νια” (Δημο­κρα­τία της Βόρειας Μακεδονίας).

Σύμ­φω­να με σχε­τι­κό τηλε­γρά­φη­μα του Ρόι­τερ, ο κ. Ζάεφ είπε ότι αυτή η ιστο­ρι­κή λύση, όπως την χαρα­κτή­ρι­σε, δια­φυ­λάτ­τει την “μακε­δο­νι­κή εθνι­κή και πολι­τι­στι­κή ταυτότητα”.

Όπως, εξάλ­λου, μετα­δί­δει το επί­ση­μο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ», ο Ζάεφ ανέ­φε­ρε πως η συμ­φω­νία προ­βλέ­πει ότι η γλώσ­σα της χώρας θα επι­βε­βαιω­θεί στα Ηνω­μέ­να Έθνη ως «μακε­δο­νι­κή, χωρίς υπο­ση­μεί­ω­ση». Επί­σης, οι πολί­τες της θα απο­κα­λού­νται «Μακεδόνες/πολίτες της Δημο­κρα­τί­ας της Βόρειας Μακεδονίας».

Η συμ­φω­νία, σύμ­φω­να με τον Ζάεφ, επα­να­βε­βαιώ­νει και ενι­σχύ­ει τη «μακε­δο­νι­κή εθνι­κή και πολι­τι­στι­κή ταυ­τό­τη­τα, τη μακε­δο­νι­κή γλώσ­σα και τη μακε­δο­νι­κή υπη­κο­ό­τη­τα. Εξα­σφα­λί­ζει επί­σης την ασφά­λεια της χώρας και παρέ­χει ένα ασφα­λές μέλ­λον στους πολί­τες». Σύμ­φω­να με τον ίδιο, η συμ­φω­νία, υπο­γε­γραμ­μέ­νη από αξιω­μα­τού­χους των δύο κυβερ­νή­σε­ων, θα παρου­σια­στεί σε όλους τους πολι­τι­κούς φορείς της χώρας και θα ακο­λου­θή­σει η κύρω­σή της στο Κοινοβούλιο.

Δ. Κου­τσού­μπας προς Αλ. Τσί­πρα: Συμ­φω­νία – «πρά­σι­νο φως» στην ανα­σφά­λεια και την απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση στην περιοχή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο