Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ονομασία ΠΓΔΜ: Ωμή παρέμβαση ΗΠΑ για επίσπευση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Παράμ­βα­ση των ΗΠΑ, δια του αντι­προ­έ­δρου Μ. Πενς, στην εν εξε­λί­ξει δια­πραγ­μά­τευ­ση για το όνο­μα της ΠΓΔΜ ο οποί­ος υπεν­θύ­μι­σε στον Έλλη­να πρω­θυ­πουρ­γό ότι «ο χρό­νος πρέ­πει ληφθεί υπό­ψη» επι­βε­βαιώ­νο­ντας ακό­μη μια φορά ότι στό­χος είναι η επί­σπευ­ση της έντα­ξης της γει­το­νι­κής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ κι όχι η επί­λυ­ση των κρί­σι­μων ζητημάτων.

Το τηλε­φώ­νη­μα του Αμε­ρι­κα­νού αντι­προ­έ­δρου προς τον Έλλη­να πρω­θυ­πουρ­γό μόνο τυχαίο δεν είναι όπως τυχαία δεν είναι και η χρο­νι­κή συγκυ­ρία. Κινη­το­ποι­ή­θη­καν επει­δή βλέ­πουν ότι η δια­δι­κα­σία φτά­νει στο τέλος και σε ένα σημείο «λεπτό». Λίγες ώρες πριν η ΠΓΔΜ είχε απο­δε­χτεί το όνο­μα «Δημο­κρα­τία του Ιλι­ντεν», το erga omnes (ένα όνο­μα για γενι­κή χρή­ση) και τη συνταγ­μα­τι­κή αναθεώρηση.

Απ’ την άλλη η κυβέρ­νη­ση Τσί­πρα (που όπως ισχυ­ρί­ζε­ται ο Σκο­πια­νός αντι­πρό­ε­δρος δέχτη­κε το «Μακε­δο­νία του Ίλι­ντεν) βρί­σκε­ται σε δύσκο­λη θέση εντός συνό­ρων με δεδο­μέ­νη την άρνη­ση τεσ­σά­ρων κομ­μά­των αλλά και στε­λε­χών του ΣΥΡΙΖΑ για το Ίλι­ντεν που εμπε­ριέ­χει αλυ­τρω­τι­σμό. Απο­φεύ­γει να μιλή­σει δημό­σια για αυτό και περιο­ρί­ζε­ται στη γενι­κή ανα­φο­ρά της θέσης για χρο­νι­κό και γεω­γρα­φι­κό προσ­διο­ρι­σμό. Οι χτε­σι­νές τοπο­θε­τή­σεις Σκο­πί­ων και Αθη­νών μπο­ρούν να εξη­γή­σουν και το τηλε­φώ­νη­μα Μ. Πενς μόνο στον Έλλη­να πρωθυπουργό.

Ο Αμε­ρι­κα­νός αντι­πρό­ε­δρος εξέ­φρα­σε την άπο­ψη ότι υπάρ­χει ένα ιστο­ρι­κό παρά­θυ­ρο ευκαι­ρί­ας για την επί­λυ­ση του ονο­μα­το­λο­γι­κού ανά­με­σα στην Αθή­να και τα Σκό­πια, εννο­ώ­ντας ιστο­ρι­κό παρά­θυ­ρο ευκαι­ρί­ας για την προ­ώ­θη­ση των συμ­φε­ρό­ντων των ΗΠΑ, στο πλαί­σιο της ευρω­α­τλα­ντι­κής ολο­κλή­ρω­σης της περιο­χής, σε αντι­πα­ρά­θε­ση με τα σχέ­δια των υπο­λοί­πων ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων και καπι­τα­λι­στι­κών κρα­τών, πρώ­τα απ’ όλα της Ρωσί­ας. Μέσα από αυτόν τον στό­χο, της ευρω­α­τλα­ντι­κής ολο­κλή­ρω­σης των Δυτι­κών Βαλ­κα­νί­ων, υπη­ρε­τού­νται και τα συμ­φέ­ρο­ντα τμη­μά­των του ελλη­νι­κού κεφα­λαί­ου για ανα­βάθ­μι­ση της θέσης του στην περιο­χή, όπως είπε άλλω­στε και ο πρω­θυ­πουρ­γός στις δηλώ­σεις του.

Από την άλλη και η κυβέρ­νη­ση των Σκο­πί­ων, για τους δικούς της λόγους, επι­θυ­μεί δια­κα­ώς την έντα­ξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι ο πρω­θυ­πουρ­γός τη ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έχει στο λογα­ρια­σμό του στο twitter κεντρι­κή φωτο­γρα­φία τη σημαία της χώρας του να κυμα­τί­ζει μαζί με τη σημαία του ΝΑΤΟ. Από την άλλη πρέ­πει να εξα­σφα­λί­σει τη συγκα­τά­θε­ση της αντι­πο­λί­τευ­σης κάτι που φαί­νε­ται αρκε­τά δύσκο­λο μιας και το μεγα­λύ­τε­ρο κόμ­μα της αντι­πο­λί­τευ­σης, το VMRO-DPMNE, απορ­ρί­πτει το όνο­μα Δημο­κρα­τία της Μακε­δο­νί­ας του ‘Ιλι­ντεν.

Ολα δεί­χνουν ότι η επι­θυ­μία ΗΠΑ – Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης για κλεί­σι­μο του θέμα­τος θα καθο­ρί­σουν τη στά­ση της συγκυ­βέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τις επό­με­νες ημέ­ρες και την όποια συμ­φω­νία προ­κύ­ψει.  Τα ίδια ισχύ­ουν και για τη Νέα Δημο­κρα­τία η οποία δέχε­ται κι αυτή πιέ­σεις από το Ευρω­παϊ­κό Λαϊ­κό Κόμ­μα για κλεί­σι­μο του θέμα­τος. Ασχέ­τως αν το όνο­μα εμπε­ριέ­χει το Ίλι­ντεν ή κάποιο άλλο όλα δεί­χνουν ότι κρί­σι­μα ζητή­μα­τα γύρω από το όνο­μα θα μεί­νουν ανοιχτά.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι δεν είναι η πρώ­τη φορά που οι Αμε­ρι­κά­νοι παρεμ­βαί­νουν με ωμό τρό­πο. Ας θυμη­θού­με την παρέμ­βα­ση Τζ. Μπους του νεό­τε­ρου στη δια­δι­κα­σία απο­δο­χής του Σχε­δί­ου Ανάν.

Τέλος, ο κ. Πενς συνε­χά­ρη τον κ. Τσί­πρα για τον εποι­κο­δο­μη­τι­κό του ρόλο στην δια­πραγ­μα­τευ­τι­κή δια­δι­κα­σία, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας τον ηγε­τι­κό ρόλο του Αλέ­ξη Τσί­πρα ως γεω­πο­λι­τι­κού μεντε­σέ και του σημαιο­φό­ρου των επι­κίν­δυ­νων σχε­δί­ων ΕΕ και ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Ατέ­χνως

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο