Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οργή Ιερώνυμου για την «εμπλοκή της Εκκλησίας και κληρικών της στα πολιτικά δρώμενα της χώρας»

Την παρέμ­βα­ση του Αρχιε­πι­σκό­που Αθη­νών και πάσης Ελλά­δος Ιερω­νύ­μου προ­κά­λε­σαν οι πλη­ρο­φο­ρί­ες που είδαν το φως της δημο­σιό­τη­τας τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες για ενερ­γό «εμπλο­κή της Εκκλη­σί­ας και κλη­ρι­κών της στα πολι­τι­κά δρώ­με­να της χώρας» στο πλαί­σιο της διε­ξα­γω­γής των εθνι­κών εκλογών.

«Επι­τρέψ­τε μου να επα­να­λά­βω τα αυτο­νό­η­τα σε μία ιδιαί­τε­ρα περί­ερ­γη στιγ­μή κατά την οποία επι­χει­ρεί­ται, αλυ­σι­τε­λώς βεβαί­ως, η ‘‘προ­βο­λή”, διά ερω­τη­μά­των ή διά υπο­νο­ου­μέ­νων, αλλά πάντως με ανάρ­μο­στο, ανοί­κειο και δόλιο τρό­πο και προς εξυ­πη­ρέ­τη­ση προ­φα­νών σκο­πι­μο­τή­των, της δήθεν ‘‘εμπλο­κής” της Εκκλη­σί­ας μας και κλη­ρι­κών Της, και δη Ιεραρ­χών και εμού προ­σω­πι­κώς, στα πολι­τι­κά δρώ­με­να του τόπου μας ενό­ψει των επερ­χό­με­νων εθνι­κών εκλο­γών», σημειώ­νει μετα­ξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος.

«Η Εκκλη­σία μας», προ­σθέ­τει ο Ιερώ­νυ­μος «όπως σοφά και έγκαι­ρα, είχε επι­ση­μά­νει ο μεγά­λος προ­κά­το­χός μου Μακα­ρι­στός Αρχιε­πί­σκο­πος Αθη­νών και πάσης Ελλά­δος κυρός Σερα­φείμ ούτε πολι­τεύ­ε­ται, ούτε συμπο­λι­τεύ­ε­ται, ούτε αντι­πο­λι­τεύ­ε­ται, ούτε ‘‘κομ­μα­τί­ζε­ται” θα πρό­σθε­τα εγώ, αλλά πορεύ­ε­ται. Και την Εκκλη­σία μας εκπρο­σω­πεί και εκφρά­ζει απο­κλει­στι­κά και μόνον η Ιερά Σύνο­δος της Ιεραρ­χί­ας μας και ο Πρό­ε­δρός της, ο εκά­στο­τε Αρχιε­πί­σκο­πος, και έτε­ρος ουδείς».

Και συνε­χί­ζει ο Αρχιεπίσκοπος:

«Ως εκ τού­του, δεν πρό­κει­ται να ανε­χθώ ούτε την χυδαία από­πει­ρα χρη­σι­μο­ποί­η­σης της Εκκλη­σί­ας μας ως εργα­λείο για την επι­δί­ω­ξη των αλλό­τριων σκο­πών οιων­δή­πο­τε και της οικειο­ποί­η­σής Της από τους οιουσ­δή­πο­τε παρα­χα­ρά­κτες της πίστης μας, που, εκμε­ταλ­λευό­με­νοι το θρη­σκευ­τι­κό συναί­σθη­μα των ανθρώ­πων, επι­ζη­τούν να δημιουρ­γή­σουν οπα­δούς και στρα­τούς, ούτε όμως την ομοί­ως βλά­σφη­μη από­πει­ρα στο­χο­ποί­η­σης της Εκκλη­σί­ας μας ως δήθεν παρά­γο­ντα ‘‘υπό­γειας” ή ‘‘μυστι­κής” ανά­μι­ξης σε δια­δι­κα­σί­ες και σε ζητή­μα­τα απο­λύ­τως αλλό­τρια με την απο­στο­λή Της. Ως εδώ.».

Βεβαί­ως, πρέ­πει να σημειω­θεί, πως ο Αρχιε­πί­σκο­πος «λησμό­νη­σε» στην παρέμ­βα­σή του να κάνει οποια­δή­πο­τε ανα­φο­ρά για τις σχέ­σεις Κρά­τους και Εκκλη­σί­ας, που απο­τε­λούν και την ρίζα της όποιας εμπλο­κής εκκλη­σια­στι­κών κύκλων στα πολι­τι­κά δρώ­με­να της χώρας.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο