Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οργανωμένη συνάθροιση ακροδεξιών και φασιστών από όλη την Ευρώπη στον Έβρο;

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Στα σύνο­ρα της Τουρ­κι­κής πλευ­ράς του Έβρου στην πόλη Edirne βρί­σκε­ται ο Jimmy Åkesson πρό­ε­δρος του ακρο­δε­ξιού, ξενο­φο­βι­κού κόμ­μα­τος «Σου­η­δοί Δημο­κρά­τες» μοι­ρά­ζει προ­κυ­ρή­ξεις στους πρό­σφυ­γες και βγαί­νει φωτογραφίες.

«Μην έρχε­στε στην Σου­η­δία. Είμα­στε φουλ, δεν έχου­με λεφτά να σας δώσου­με ούτε σπί­τια για να μεί­νε­τε. Λυπό­μα­στε πολύ» γρά­φει η προ­κή­ρυ­ξη στα αγγλικά

”Sweden is full. Don’t come to us! We can’t give you more money or provide any housing. Sorry about this message». Με υπο­γρα­φή Σου­η­δι­κός Λαός/ Σου­η­δοί δημοκράτες.

«Προ­σπα­θού­με να τους πεί­σου­με να μην θέλουν να έρθουν στην Σου­η­δία, δηλώ­νει στους απε­σταλ­μέ­νους των Σου­η­δι­κών εφη­με­ρί­δων στον Έβρο. Είμα­στε φουλ. Δεν είναι καλή ιδέα να έρθουν στην Σου­η­δία. Δεν έχου­με δυνα­τό­τη­τα να τους δεχτούμε.

Ήθε­λα να απο­κτή­σω ίδια γνώ­μη, προ­σθέ­τει. Έχω μιλή­σει με αρκετούς.

Οι περισ­σό­τε­ροι θέλουν να έρθουν στην Βόρεια Ευρώ­πη και στην Γερ­μα­νία. Πρέ­πει να αλλά­ξουν γνώμη.

Δεν μπο­ρού­με με τους φόρους του Σου­η­δι­κού λαού να συντη­ρή­σου­με όλους τους κατα­τρεγ­μέ­νους του κόσμου. Η ΕΕ πρέ­πει να βοη­θή­σει την Ελλά­δα να τους κρα­τή­σει έξω από την Ευρώπη».

jimmy1

Γνώ­ρι­μα λόγια και επι­χει­ρή­μα­τα όλων των Ακρο­δε­ξιών σε όλες τις γωνιές της Ευρώ­πης. Μόνο που η «αυθόρ­μη­τη» παρου­σία του Jimmy Åkesson φαί­νε­ται να μην είναι και τόσο αυθόρμητη.

Παράλ­λη­λες κινή­σεις γίνο­νται στην Γερ­μα­νία με κάθο­δο Ναζι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων στον Έβρο χωρίς να διευ­κρι­νί­ζε­ται σε ποια πλαυ­ρά των συνό­ρων θα συγκεντρωθούν.

Το καταγ­γέ­λει η Katharina König-Preuss, υπεύ­θυ­νη για την κατα­πο­λέ­μη­ση του ρατσι­σμού και φασι­σμού της Die Linke στο κρα­τί­διο της Θου­ριγ­γί­ας. Καταγ­γέλ­λει ότι από πλη­ρο­φο­ρί­ες στο δια­δί­κτυο και ιντερ­νε­τι­κά καλέ­σμα­τα, φασι­στι­κές ομά­δες βρί­σκο­νται στην Ελλά­δα και ότι επι­πλέ­ον νεο­να­ζί από την Γερ­μα­νία κινη­το­ποιού­νται να προ­σεγ­γί­σουν τα σύνο­ρα. Την ίδια ημέ­ρα, ο ναζί Αυστρια­κός ηγέ­της του ακρο­δε­ξιού μορ­φώ­μα­τος IBÖ (Identitarian Movement of Austria) εμφα­νί­ζε­ται να βρί­σκε­ται ήδη στη χώρα μας, ανε­βά­ζο­ντας στον προ­σω­πι­κό του λογα­ρια­σμό στα κοι­νω­νι­κά δίκτυα φωτο­γρα­φί­ες «αλλη­λεγ­γύ­ης στους Έλλη­νες συνοριοφύλακες».

Η παράλ­λη­λη κινη­το­ποί­η­ση και Ελλη­νι­κών ομά­δων ακρο­δε­ξιών στον Έβρο που κυριο­λε­κτι­κά κυνη­γούν και κακο­ποιούν πρό­σφυ­γες φαί­νε­ται να ολο­κλη­ρώ­νει την εικόνα.

Τα ακρο­δε­ξιά και Ναζι­στι­κά στοι­χεία που συγκε­ντρώ­νο­νται στον Έβρο όπου οι πρό­σφυ­γες χρη­σι­μο­ποιού­νται σαν εργα­λείο εκβια­σμού και απαν­θρω­πιάς δεί­χνει πως το ενδε­χό­με­νο μιας προ­βο­κά­τσιας είναι πολύ πιθα­νό αν δεν είναι ήδη οργανωμένο.

jimmy

Οι στό­χοι αυτής της κινη­το­ποί­η­σης που σαν σύν­θη­μα χρη­σι­μο­ποιεί­ται το να μην περά­σουν στην Ευρώ­πη οι μετα­νά­στες πέραν του μίσους και της μισ­σα­λο­δο­ξί­ας που εκπέ­μπει βάζει επί τάπη­τος και το ζήτη­μα της σαθρής, απα­ρά­δε­κτης και ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κής συμ­φω­νί­ας Τουρκίας-ΕΕ.

Τι είναι αυτό που εμπο­δί­ζει την ΕΕ να ακο­λου­θή­σει την συμ­φω­νία και να κάνει τον έλεγ­χο αυτών των ανθρώ­πων σε Τουρ­κι­κό έδα­φος αντί να μοι­ρά­ζει εκα­τομ­μύ­ρια για φρά­χτες και δακρυγόνα;

Να δίνει την ευκαι­ρία στην Τουρ­κία να εκβιά­ζει με τους πρόσφυγες;

Να δίνει την ευκαι­ρία και την δυνα­τό­τη­τα της κινη­το­ποί­η­σης των φασι­στι­κών ομά­δων την δρά­ση των οποιών κατά τα άλλα καταδικάζει;

Δεν προ­βλέ­πει η συμ­φω­νία οι έλεγ­χοι για άσυ­λο να γίνο­νται στην Τουρ­κία και να μοι­ρά­ζο­νται ανα­λο­γι­κά στις χώρες της Ευρώ­πης οι πρόσφυγες;

Έχει λοι­πόν εγκα­τα­λή­ψει την ιδέα της συμ­φω­νί­ας όχι μόνο η Τουρ­κία αλλά και η ΕΕ. Η πρό­σφα­τη από­φα­ση της Γερ­μα­νι­κής Βου­λής που αρνεί­ται με ομό­φω­νη γνώ­μη χρι­στια­νο­δη­μι­κρα­τών και σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών να δεχθεί 5.000 πρό­σφυ­γες δεί­χνει την κατεύθυνση.

Αυτό που κάνουν οι συγκε­ντρω­μέ­νοι φασί­στες στον Έβρο για να εμπο­δί­σουν τους πρό­σφυ­γες δεν είναι άλλο από την επί­ση­μη θέση και πολι­τι­κή της ΕΕ για τους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες. Έτσι στη­ρί­ζει η ΕΕ την δρά­ση και την ενί­σχυ­ση της ανα­βί­ω­σης της ξενο­φο­βί­ας και σε τελι­κή ανά­λυ­ση του φασι­σμού στην Ευρώπη.

Ας μην ψάχνουν αλλού τις αιτί­ες. Βρί­σκο­νται μέσα στην μήτρα του καπι­τα­λι­σμού με όσα φτα­σι­δώ­μα­τα και να το κρύβουν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο