Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οργανωμένο έγκλημα στην Σουηδία

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

”Πρώ­το μέλη­μά μας η Ασφά­λεια των πολι­τών, της ζωής και της περιου­σί­ας τους”. Κεντρι­κή δέσμευ­ση του Συνε­δρί­ου των Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών το 2016.

Μια φιλή­συ­χη και ασφα­λής κοι­νω­νία. Έτσι ξέρου­με οι περισ­σό­τε­ροι την Σου­η­δία. Ας δού­με τους αριθ­μούς μόνο για την βαριά και οργα­νω­μέ­νη εγκληματικότητα.

106 δολο­φο­νί­ες το 2016 σε σύγκρι­ση με τις 81 στην Ελλά­δα (στα­τι­στι­κά υπουρ­γεί­ου Δημό­σιας Τάξης). Δεν πρό­κει­ται για έξαρ­ση, είναι και κατά 6 λιγό­τε­ροι του 2015. Στο 28% των περι­πτώ­σε­ων από πυρο­βό­λα όπλα.

306 πυρο­βο­λι­σμοί προς κτί­ρια ανθρώ­πους, αυτο­κί­νη­τα, ταβέρ­νες και στά­σεις λεω­φο­ρεί­ων. Aπό­πει­ρες δολο­φο­νί­ας 110 στην Στοκ­χόλ­μη 92 στον Νότο. 41 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και 135 τραυ­μα­τί­στη­καν. Στοι­χεία του 2017 από εφη­με­ρί­δες 21/12/2017.

800 άτο­μα νεα­ρής ηλι­κί­ας 15 έως 25 που δεν ανή­κουν στο οργα­νω­μέ­νο έγκλη­μα αλλά έχουν τις δικές τους παρέ­ες και συμ­μο­ρί­ες, 30 τον αριθ­μό, με δυνα­τό­τη­τα οπλο­φο­ρί­ας δρουν στις τρεις μεγα­λύ­τε­ρες πόλεις της Σου­η­δί­ας, Στοκ­χόλ­μη, Γκε­τε­μπόργκ και Μάλ­με. Συνή­θως ασχο­λού­νται με την δια­κί­νη­ση ναρκωτικών.

55 περιο­χές σε 22 πόλεις της Σου­η­δί­ας θεω­ρεί η αστυ­νο­μία ότι είναι ευπα­θείς στην εγκλη­μα­τι­κό­τη­τα. Το κοι­νό χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι ότι οι περιο­χές είναι κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κά ευά­λω­τες και η εγκλη­μα­τι­κό­τη­τα αφο­ρά κυρί­ως την νεολαία.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κά αυτών των περιο­χών είναι οι ”εκκα­θα­ρί­σεις” σε δημό­σιους χώρους, ανοι­χτή δια­κί­νη­ση ναρ­κω­τι­κών, εκβια­σμοί, βαν­δα­λι­σμοί δημό­σιας περιου­σί­ας, επι­θέ­σεις ενά­ντια σε αστυ­νο­μι­κά αυτο­κί­νη­τα και κτί­ρια ακό­μη και με βομ­βι­στι­κούς μηχανισμούς.

Στις 14  από αυτές λει­τουρ­γεί παράλ­λη­λη κοι­νω­νι­κή υπο­δο­μή, παράλ­λη­λη κοι­νω­νία, με στοι­χεία θρη­σκευ­τι­κού εξτρε­μι­σμού όπου η δικαιο­σύ­νη δεν μπο­ρεί να παρέμ­βει.( 12)

 

Οργα­νω­μέ­νο Έγκλημα

 

vappen

Κατα­σχε­μέ­να προιό­ντα λαθρε­μπο­ρί­ου από την Σλο­βε­νία. 235 όπλα είχαν μαζί τους όταν τους έπια­σαν το 2015 στην Σουηδία.

Η εγκλη­μα­τι­κό­τη­τα έχει αλλά­ξει μορ­φή, λέει η αστυ­νο­μία. Δεν έχει όπως παλιό­τε­ρα να κάνει μόνο με την σύστα­ση συμ­μο­ριών με ιεραρ­χί­ες και στρα­τούς. Τα περισ­σό­τε­ρα εγκλή­μα­τα τώρα γίνο­νται κατά παραγ­γε­λία από υπερ­γο­λά­βους. Οι παραγ­γε­λιο­δό­χοι είναι πολί­τες υπε­ρά­νω υπο­ψί­ας. Αυτό το κύκλω­μα δια­φέ­ρει από τις συμ­μο­ρί­ες που εξα­κο­λου­θούν να λει­τουρ­γούν παράλ­λη­λα και έχουν ιεραρ­χία , σύμ­βο­λα , και ονό­μα­τα συμ­μο­ρί­ας και μπο­ρεί να είναι λήπτες παραγ­γε­λιών εγκλη­μά­των. Κοι­νό όλων των συμ­μο­ριών είναι η αφθο­νία παρά­νο­μου οπλι­σμού και η ευκο­λία που υπάρ­χει γιά να απο­κτη­θεί. Η αστυ­νο­μία τους χωρί­ζει στις παρα­κά­τω κατη­γο­ρί­ες και δράσεις.

Εγκλη­μα­τι­κά μετα­κι­νού­με­να δίκτυα με  συνή­θη δρά­ση κλο­πές σπι­τιών και αυτο­κι­νή­των. Μπο­ρεί να είναι εμπλε­κό­με­νες και συμ­μο­ρί­ες αλλοδαπών.

Εγκλη­μα­τι­κά δίκτυα μοτο­σι­κλε­τι­στών κατά το Hells Angels. Κλο­πές, ληστεί­ες, ξυλο­δαρ­μοί, βια­σμοί, προ­στα­σία, παραγ­γε­λί­ες δολοφονιών.

Oμά­δες βάσει προ­έ­λευ­σης και κατοι­κί­ας. Δρουν στις υπο­βαθ­μι­σμέ­νες περιο­χές προ­α­στί­ων των 3 μεγά­λων πόλε­ων που απο­τε­λεί­ται στην πλειο­ψη­φία τους από πρό­σφυ­γες της Μ. Ανα­το­λής. Ναρ­κω­τι­κά, προ­στα­σία, λαθρε­μπό­ριο όπλων, οπλο­χρη­σία κ α .

Εδώ δρουν παράλ­λη­λα και δίκτυα Τζι­χα­ντι­στών που η εκλη­μα­τι­κό­τη­τα τους έχει να κάνει με τιμω­ρί­ες και βιαιό­τη­τες σύμ­φω­να με την Σαρία, προ­ση­λυ­τι­σμό σε τρο­μο­κρα­τι­κά δίκτυα, βαν­δα­λι­σμούς ενά­ντια στους εκπρο­σώ­πους του νόμου και της κοι­νω­νί­ας, εμπρη­σμούς σχο­λεί­ων, συγκέ­ντρω­ση και απο­στο­λή χρη­μά­των στην Συρία και στο Ιράκ στις αντί­στοι­χες οργανώσεις.

Οργα­νω­μέ­νο έγκλη­μα με ”ιδε­ο­λο­γι­κά” κίνη­τρα. Ναζι­στές που επι­τί­θε­νται σε πρό­σφυ­γες και ζητιά­νους. Είναι εμπρη­στές τόπων συγκέ­ντρω­σης και καταυ­λι­σμών προ­σφύ­γων και βαν­δα­λι­στές. Βιο­πρα­γούν ενά­ντια σε δια­δη­λω­τές ακό­μη και με μαχαίρια.

Και Οικο­νο­μι­κές  συνέπειες 

Οι Σου­η­δοί που έμα­θαν να απο­τι­μούν τα περισ­σό­τε­ρα ζητή­μα­τα και με το χρή­μα έχουν υπο­λο­γί­σει πως κάθε μέλος του οργα­νω­μέ­νου εγκλή­μα­τος κοστί­ζει στην κοι­νω­νία 23 εκα­τομ­μύ­ρια κορώ­νες (2,3 εκ. ευρώ) στα 15 χρό­νια. Μια συμ­μο­ρία 15 ατό­μων κοστί­ζει μαζί και με τα έξο­δα  κοι­νω­νι­κής προ­στα­σί­ας 40 εκ ευρώ στα 15 χρό­νια. Τα 15 χρό­νια είναι ένα εύλο­γο  διά­στη­μα παρα­μο­νής σε εγκλη­μα­τι­κό δίκτυο σύμ­φω­να με τους ερευνητές.

Η εικό­να που δίνε­ται προς τα έξω, συνή­θως από τα ΜΜΕ, για τα εκλη­μα­τι­κά δίκτυα είναι ανθρώ­πων που βγά­ζουν ”γρή­γο­ρα” χρή­μα­τα και ζουν μια πολυ­τε­λή ζωή. Οι συνε­ντεύ­ξεις όμως με τους ανθρώ­πους που εγκα­τέ­λει­ψαν αυτή την ζωή καθώς και άλλες στα­τι­στι­κές και κλι­νι­κές έρευ­νες έχουν δεί­ξει ότι η καθη­με­ρι­νή τους ζωή απέ­χει κατά πολύ από την πολυτέλεια.

Στο μεγα­λύ­τε­ρο Πανε­πι­στη­μια­κό Νοσο­κο­μείο στο Karolinska institutet της Στοκ­χόλ­μης, η έρευ­να απο­δει­κνύ­ει πως η θνη­σι­μό­τη­τα τους συγκρί­νε­ται με αυτή των ατό­μων με καρ­κί­νο η με σοβα­ρά καρ­διο­λο­γι­κά προ­βλή­μα­τα. Η στα­τι­στι­κή δεί­χνει πως όσοι έγι­ναν γκάν­γκ­στερ από την εφη­βεία έχουν 13% πιθα­νό­τη­τα να πεθά­νουν πριν τα 36 σε σύγκρι­ση με όλους τους υπό­λοι­πους μη εγκλη­μα­τί­ες που η πιθα­νό­τη­τα είναι 1%.

Η αύξη­ση αυτή δεν  οφεί­λε­ται μόνο στην πιθα­νό­τη­τα να πέσουν και οι ίδιοι θύμα­τα βίας αλλά από τα προ­βλή­μα­τα κατα­χρή­σε­ων, τον μόνι­μο φόβο και συχνό­τα­τα την κακή κοι­νω­νι­κή επα­φή. Σχε­δόν κανείς από τα εγκλη­μα­τι­κά στοι­χεία δεν έχει επα­φή με τα παι­διά του.

Σχε­δόν κανείς από αυτούς που άρχι­σαν αυτή την δρα­στη­ριό­τη­τα από μικροί δεν έχουν τις δυνά­μεις να συνε­χί­σουν και σαν 40χρονοι.

Σκλη­ρή πραγματικότητα 

Η κοι­νω­νι­κή συνο­χή της Σου­η­δί­ας,  ευη­με­ρία , ο πολι­τι­σμός, η βιτρί­να της στα­μα­τά­ει λίγο έξω από το κέντρο των μεγά­λων πόλε­ων. Με αστυ­νο­μι­κά μέτρα προ­σπα­θούν να αντι­με­τω­πί­σουν την εγκλη­μα­τι­κό­τη­τα που όμως είναι ριζω­μέ­νη στο σύστη­μα που δεν ενδια­φέ­ρε­ται για την τύχη των υπο­βαθ­μι­σμέ­νων περιο­χών. Το ανύ­παρ­κτο εργα­τι­κό κίνη­μα δεν ασχο­λεί­ται. Οι ταξι­κές πολι­τι­κές δυνά­μεις είναι πολύ αδύ­να­μες. Κάποιες εθε­λο­ντι­κές κινή­σεις γίνο­νται χωρίς αποτέλεσμα.Χωρίς σχε­δόν καμία κοι­νω­νι­κή υπο­δο­μή αφού έχουν κλεί­σει σχο­λεία, συμ­βου­λευ­τι­κοί σταθ­μοί, κέντρα υγεί­ας σ αυτές τις περιο­χές παρά τις καταγ­γε­λί­ες των κατοί­κων και εθε­λο­ντι­κών οργα­νώ­σε­ων. Δεν δια­μαρ­τύ­ρο­νται όμως μόνο τα εγκλη­μα­τι­κά στοι­χεία για να μην έχουν την Αστυ­νο­μία στα πόδια τους.

Το σάπι­σμα του καπι­τα­λι­σμού δεν είναι ένα κενό γράμ­μα. Είναι μια σκλη­ρή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που δεν μπο­ρεί καμία αστυ­νο­μία να το αντι­με­τω­πί­σει. Ούτε καν τα συμπλη­ρω­μα­τι­κά μέτρα με περισ­σό­τε­ρους αστυ­νο­μι­κούς και κάμε­ρες ασφα­λεί­ας όπως δια­φη­μί­ζε­ται. Η εγκλη­μα­τι­κό­τη­τα πλήτ­τει την εργα­τι­κή τάξη και τα φτω­χά στρώ­μα­τα. Προ­βάλ­λει σε τμή­μα­τα νεο­λαί­ας των μεγά­λων πόλε­ων σαν την μόνη εναλ­λα­κτι­κή λύση, συχνά σαν λύση επι­βί­ω­σης. Μόνο η ριζι­κή αλλα­γή της κοι­νω­νί­ας είναι λύση ακό­μη κιαυ­τής που πλα­σά­ρε­ται για πρότυπο.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 διαμένει στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ του δήμου Χεργιεντάλεν και εργάζεται ως διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο