Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οριοθετημένη στο μεγαλύτερος μέρος της η φωτιά στα Βίλια — Ανησυχία για αναζωπυρώσεις — Φωτιά και στην Κερατέα

Πολύ καλύ­τε­ρη είναι σήμε­ρα η κατά­στα­ση στην πυρ­κα­γιά της Δυτι­κής Αττι­κής, η οποία είναι πλέ­ον οριο­θε­τη­μέ­νη στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της και οι επι­χει­ρή­σεις των πυρο­σβε­στι­κών δυνά­με­ων επι­κε­ντρώ­νο­νται πλέ­ον στον ορει­νό όγκο του όρους Πατέ­ρας και δεν υπάρ­χει πλέ­ον κανέ­νας κίν­δυ­νος για οικι­σμούς, αλλά από τη νύχτα τις ανα­κρι­τι­κές Αρχές απα­σχο­λεί μια άλλη πυρ­κα­γιά στην Κερα­τέα, που ήταν δια­πι­στω­μέ­νος εμπρησμός.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες από πηγές του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, έχουν ήδη βρε­θεί υπο­λείμ­μα­τα φωτο­βο­λί­δας στο σημείο από το οποίο ξεκί­νη­σε η πυρ­κα­γιά και βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη έρευ­νες της Διεύ­θυν­ση Αντι­με­τώ­πι­σης Εγκλη­μά­των Εμπρη­σμού (ΔΑΕΕ) σε συνερ­γα­σία με την Κρα­τι­κή Ασφά­λεια της ΕΛ.ΑΣ για τον εντο­πι­σμό των δραστών.

Ειδι­κό­τε­ρα, γύρω στις 02:00 τα ξημε­ρώ­μα­τα, έγι­νε άμε­σα κινη­το­ποί­η­ση από την Πυρο­σβε­στι­κή, μετά την εκδή­λω­ση πυρ­κα­γιάς σε δασι­κή έκτα­ση δίπλα στα σπί­τια στο Δασκα­λειό Κερα­τέ­ας και συγκε­κρι­μέ­να στο δεύ­τε­ρο λιμα­νά­κι, όπου εκδη­λώ­θη­κε η πυρκαγιά.

Επι­τό­που έσπευ­σαν 27 πυρο­σβέ­στες με 12 πυρο­σβέ­στες οι οποί­οι έσβη­σαν γρή­γο­ρα την φωτιά, η οποία όμως έκα­ψε περί­που 60–70 στρέμ­μα­τα με πουρ­νά­ρια και άλλη χαμη­λή βλά­στη­ση. Το ευτύ­χη­μα ήταν ότι δεν είχε δυνα­τούς ανέ­μους και το αερά­κι που φυσού­σε κατηύ­θυ­νε την φωτιά μακριά από τα σπίτια.

Όπως κατήγ­γει­λαν κάτοι­κοι είδαν δύο φωτο­βο­λί­δες που έπε­σαν από τον ουρα­νό και μετά ξέσπα­σε η πυρ­κα­γιά, ενώ υπάρ­χουν μαρ­τυ­ρί­ες και για ένα αυτο­κί­νη­το που απο­μα­κρύν­θη­κε από την περιοχή.

Οι υπάλ­λη­λοι της ΔΑΕΕ του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος που πήγαν στο σημείο για τη διε­ρεύ­νη­ση των αιτί­ων της πυρ­κα­γιάς, βρή­καν πράγ­μα­τι υπο­λείμ­μα­τα φωτο­βο­λί­δας που επι­βε­βαιώ­νουν τις καταγ­γε­λί­ες των κατοί­κων, ενώ στις έρευ­νες μπή­κε και η ΕΛ.ΑΣ που εξε­τά­ζει τα στοι­χεία και ανα­ζη­τά τους δράστες.

Όσον αφο­ρά την πυρ­κα­γιά της Δυτι­κής Αττι­κής, όπως είπε και χτες το βρά­δυ ο Υπουρ­γός Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη Μιχά­λης Χρυ­σο­χο­ΐ­δης, είναι πλέ­ον οριο­θε­τη­μέ­νη στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της και δεν υπάρ­χει ανη­συ­χία για οικισμούς.

Ωστό­σο, παρα­μέ­νει ενερ­γό το μέτω­πο στο όρος Πατέ­ρας, και συγκε­κρι­μέ­να σε μια χαρά­δρα προς το Καντή­λι Μεγά­ρων, όπου όμως ανα­κό­πη­κε η πορεία της κατά την διάρ­κεια της νύχτας από τις ισχυ­ρές πυρο­σβε­στι­κές δυνάμεις.

Του επι­τε­λείς του Π.Σ. απα­σχο­λεί πλέ­ον ο κύριος όγκος του όρους Πατέ­ρα, όπου εξα­κο­λου­θούν να υπάρ­χουν κάποιες ενερ­γές εστί­ες, καθώς δεν μπο­ρούν να πλη­σιά­σουν τα οχή­μα­τα και τα πεζο­πό­ρα τμή­μα­τα, λόγω του πολύ δύσβα­του της περιο­χής και η αντι­με­τώ­πι­ση τους γίνε­ται μόνο με τα ενα­έ­ρια μέσα. Αυτή την ώρα επι­χει­ρούν 8 ελι­κό­πτε­ρα και 7 αεροσκάφη.

Επί­σης, οι επι­κε­φα­λής των επι­χει­ρή­σε­ων φοβού­νται ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις κατά τη διάρ­κεια της μέρας και θεω­ρούν καθο­ρι­στι­κό την απο­τε­λε­σμα­τι­κή φύλα­ξη των οριο­θε­τη­μέ­νων, που όμως είναι σε πολύ μεγά­λη έκτα­ση γι’ αυτό παρα­μέ­νουν αμεί­ω­τες όλες επί­γειες δυνά­μεις για να επεμ­βαί­νουν άμε­σα σε κάθε εστία που ξεπετάγεται.

Στο πλαί­σιο της επι­τή­ρη­σης και φύλα­ξης της πυρ­κα­γιάς έχουν ενερ­γο­ποι­η­θεί και τα drone της Πυρο­σβε­στι­κής που πετούν συνε­χώς και δίνουν εικό­να από κάθε σημείο.

Συνο­λι­κά, επι­χει­ρούν 461 πυρο­σβέ­στες συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων εννέα ομά­δων πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, 166 οχή­μα­τα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνά­με­ων που έχουν δια­τε­θεί από τον Ευρω­παϊ­κό μηχα­νι­σμό Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας αλλά και από την Πολω­νία 143 πυρο­σβέ­στες με 46 οχή­μα­τα. Για τον καλύ­τε­ρο συντο­νι­σμό των δυνά­με­ων έχει δια­τε­θεί το Κινη­τό Επι­χει­ρη­σια­κό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συν­δρο­μή παρέ­χουν, ο Ελλη­νι­κός Στρα­τός με 10 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των και μηχα­νή­μα­τα έργου, εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες, καθώς και υδρο­φό­ρες και χωμα­τουρ­γι­κά μηχα­νή­μα­τα της Περι­φέ­ρειας και της Τοπι­κής Αυτοδιοίκησης.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο