Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουγγαρία: Οργή για το «νόμο των σκλάβων»

Χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι δια­δή­λω­σαν χτες στους δρό­μους της Βου­δα­πέ­στης ενά­ντια στο νόμο που ψήφι­σε η αντι­δρα­στι­κή πλειο­ψη­φία της Βου­λής, μετά από πρό­τα­ση της κυβέρ­νη­σης του Βίκτορ Ορμπάν, να δίνε­ται η δυνα­τό­τη­τα στην εργο­δο­σία να υπο­γρά­φει συμ­βά­σεις με εργα­ζό­με­νους για ετή­σιες υπε­ρω­ρί­ες 400 ωρών (από 250 ώρες που ισχύ­ει σήμε­ρα) και να μπο­ρούν να επε­κτεί­νουν τις συμ­βά­σεις αυτές έως και τρία χρόνια.

Αυτό πρα­κτι­κά σημαί­νει ότι η 5ήμερη βδο­μά­δα εργα­σί­ας των 40 ωρών μπο­ρεί να φτά­σει τις 48 ώρες, να γίνει δηλα­δή 6ήμερη. Ο λόγος που επι­κα­λεί­ται η κυβέρ­νη­ση, που στη­ρί­ζει και στη­ρί­ζε­ται στο μεγά­λο κεφά­λαιο, είναι ότι υπάρ­χει έλλει­ψη εργα­τι­κού δυνα­μι­κού. Το γεγο­νός βέβαια ότι μετά την καπι­τα­λι­στι­κή παλι­νόρ­θω­ση αυξή­θη­κε και η μετα­νά­στευ­ση εργα­ζο­μέ­νων, συνή­θως με προ­σό­ντα, ανα­ζη­τώ­ντας μια καλύ­τε­ρη αμοι­βή στο εξω­τε­ρι­κό, αξιο­ποιεί­ται και πάλι για να αυξη­θεί ο βαθ­μός εκμε­τάλ­λευ­σης της εργα­τι­κής τάξης.

Ωστό­σο, χιλιά­δες είναι αυτοί που αντι­δρούν στον λεγό­με­νο «νόμων των σκλά­βων», όπως ήδη απο­κα­λεί­ται στις δια­δη­λώ­σεις και απαι­τούν από­συρ­ση του νόμου.

Πώς αντι­δρά ο ελεγ­χό­ε­μνος από την κυβέρ­νη­ση Τύπος; Γρά­φει για συγκε­ντρώ­σεις βαν­δά­λων, συγκε­ντρώ­σεις καθο­δη­γού­με­νων… Τα γνωστά…

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο