Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουγγαρία: Στερούν φαγητό σε αναμένοντες απέλαση

Η Ουγ­γα­ρία στε­ρεί εκ προ­θέ­σε­ως την τρο­φή από τους αιτού­ντες άσυ­λο η αίτη­ση των οποί­ων έχει απορ­ρι­φθεί, παρα­βιά­ζο­ντας το διε­θνές δίκαιο, δήλω­σε χθες ο ΟΗΕ, στη­λι­τεύ­ο­ντας την αντι­με­τα­να­στευ­τι­κή πολι­τι­κή του πρω­θυ­πουρ­γού Βίκτορ Όρμπαν.

Η Ύπα­τη Αρμο­στεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώ­πι­να Δικαιώ­μα­τα δήλω­σε ότι δια­θέ­τει πλη­ρο­φο­ρί­ες σύμ­φω­να με τις οποί­ες «του­λά­χι­στον 21 μετα­νά­στες που ανα­μέ­νουν την απέ­λα­σή τους στε­ρή­θη­καν τρο­φής από τις ουγ­γρι­κές Αρχές – σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις μέχρι και πέντε ημέ­ρες», από τον Αύγου­στο του 2018.

Τον Σεπτέμ­βριο του 2018, η Ύπα­τη Αρμο­στής Μισέλ Μπα­τσε­λέτ είχε κατη­γο­ρή­σει την Ουγ­γα­ρία ότι δεν παρέ­χει τρο­φή σε μετα­νά­στες που κρα­τού­νται στις ζώνες διέ­λευ­σης στα σύνο­ρα με τη Σερβία.

Οι ουγ­γρι­κές Αρχές είχαν υπο­σχε­θεί να θέσουν τέρ­μα στην πρα­κτι­κή αυτή έπει­τα από προει­δο­ποί­η­ση που απηύ­θυ­νε το Ευρω­παϊ­κό Δικα­στή­ριο Ανθρω­πί­νων Δικαιωμάτων.

«Ωστό­σο, λυπού­μα­στε που απου­σία μιας σαφούς τρο­πο­ποί­η­σης του νομι­κού πλαι­σί­ου, ανα­φο­ρές [που έχου­με λάβει] υπο­δει­κνύ­ουν ότι η πρα­κτι­κή αυτή συνε­χί­ζε­ται», δήλω­σε η εκπρό­σω­πος της Ύπα­της Αρμο­στεί­ας, Ραβί­να Σαμντασάνι.

Η εκπρό­σω­πος δήλω­σε ότι όταν απορ­ρι­φθεί η αίτη­ση ασύ­λου, όλοι οι ενή­λι­κες μετα­νά­στες, εκτός από τις έγκυ­ες και τις θηλά­ζου­σες γυναί­κες, «στε­ρού­νται εκ προ­θέ­σε­ως τρο­φής». Αυτό «μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε υπο­σι­τι­σμό, να πλή­ξει την υγεία τους και είναι κατά βάθος απάν­θρω­πο», πρόσθεσε.

Στις αρχές της εβδο­μά­δας, η ουγ­γρι­κή κυβέρ­νη­ση δήλω­σε, σε ένα επί­ση­μο μπλογκ, πως «οι αιτού­ντες άσυ­λο των οποί­ων η αίτη­ση εξε­τά­ζε­ται εξα­κο­λου­θούν να λαμ­βά­νουν ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια και στέ­γα­ση όπως συνέ­βαι­νε πάντοτε».

Παρα­δέ­χθη­κε, ωστό­σο, πως «η Ουγ­γα­ρία δεν φέρει ευθύ­νη για εκεί­νους που δεν ζητούν άσυ­λο, ούτε για εκεί­νους των οποί­ων η αίτη­ση έχει απορριφθεί».

Προ­στί­θε­το πως οι μετα­νά­στες που η αίτη­σή τους είχε απορ­ρι­φθεί ήταν ελεύ­θε­ροι να εγκα­τα­λεί­ψουν τη χώρα και να επι­στρέ­ψουν προς τη Σερ­βία. Η Ύπα­τη Αρμο­στεία απορ­ρί­πτει το επι­χεί­ρη­μα αυτό υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως αυτές οι «εθε­λο­ντι­κές» ανα­χω­ρή­σεις μπο­ρεί να οδη­γή­σουν τους μετα­νά­στες να «εισέλ­θουν παρά­νο­μα στη Σερ­βία παρα­βιά­ζο­ντας τον σερ­βι­κό νόμο».

«Προ­τρέ­που­με την Ουγ­γα­ρία να τηρή­σει τις υπο­χρε­ώ­σεις της στον τομέα των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των όσον αφο­ρά εκεί­νους που στε­ρού­νται την ελευ­θε­ρία, είτε βρί­σκο­νται σε ζώνες διέ­λευ­σης, είτε σε κέντρα κρά­τη­σης όπου δεν μπο­ρούν να καλύ­ψουν τις ανά­γκες τους».

Πηγή: Χαραυ­γή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο