Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουκρανία: Διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες και φωτιές σε επιβάτες πτήσης από την Κίνα για τον φόβο του ιού

 

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Δια­δη­λω­τές ενός εξα­γριω­μέ­νου όχλου πέτα­ξαν πέτρες και άνα­ψαν φωτιές για να εμπο­δί­σουν λεω­φο­ρεία με 72 επι­βά­τες να φτά­σουν στο Νοσοκομείο. 

Η πτή­ση τους έφτα­σε στις 22 Φεβρουα­ρί­ου  από την Κινέ­ζι­κη πόλη Wuhan στο αερο­δρό­μιο Kharkiv στην Ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία. Η πόλη Wuhan είναι το κέντρο της εμφά­νι­σης και διά­δο­σης του επι­κίν­δυ­νου κορονοιού.

Επι­βι­βά­στη­καν οι 45 Ουκρα­νοί και 27 άλλων εθνι­κο­τή­των για να μετα­φερ­θούν στο νοσο­κο­μείο της πόλης Novi Sanzhary στην Κεντρι­κή Ουκρα­νία για να μπουν σε καρα­ντί­να 14 ημερών.

Μόλις έφτα­σαν στην πόλη τους περί­με­νε εξα­γριε­μέ­νος όχλος που είχε κατα­σκευά­σει οδο­φράγ­μα­τα και πετού­σε πέτρες για να φύγουν. Να σημειω­θεί πως οι 72 θεω­ρού­νται “δια­σω­θέ­ντες” που εγκα­τέ­λει­ψαν την Κίνα με αερο­πλά­νο που έβα­λε για αυτόν τον σκο­πό η κυβέρ­νη­ση της Ουκρα­νί­ας. Κανείς από αυτούς δεν έχει προ­σβλη­θεί από τον ιό. 

inbound8157369603552560500

-Δεν θέλου­με να γίνου­με μια απο­μο­νω­μέ­νη ζώνη. Δεν θέλου­με να γίνου­με ένα νέο Wuhan δηλώ­νουν οι δια­δη­λω­τές στο Associated press. 

Η αστυ­νο­μία απο­μά­κρυ­νε τα οδο­φράγ­μα­τα και το πλή­θος και οι “δια­σω­θέ­ντες ” έφτα­σαν στο Νοσοκομείο. 

Ο πρω­θυ­πουρ­γός και οι υπουρ­γοί Εσω­τε­ρι­κών και Υγεί­ας κατέ­φθα­σαν στο  Novi Sanzhary για να ηρε­μή­σουν τα πνεύματα. 

Ο πρό­ε­δρος της Ουκρα­νί­ας Volodymyr Zelenskyj απηύ­θυ­νε έκκλη­ση να δεί­ξουν συμπά­θεια οι κάτοικοι.

“Όλοι είμα­στε άνθρω­ποι και Ουκρα­νοί. Όλοι μας ακό­μη και αυτοί που έτυ­χε να είναι στο Wuhan όταν ξέσπα­σε η επι­δη­μία” δηλώ­νει σύμ­φω­να με το BBC.

Άγνοια; Μίσος; Καλ­λιερ­γη­μέ­νος φόβος για τον κίν­δυ­νο; Ευκαι­ρία για επί­θε­ση στην Κίνα για άλλους λόγους; 

 Η αντί­δρα­ση των ανθρώ­πων σε μια χώρα που δια­μορ­φώ­νε­ται με φασι­στι­κά ιδε­ώ­δη μπο­ρεί να προ­κα­λεί απο­γο­ή­τευ­ση αλλά δεί­χνει μια πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Ο καπι­τα­λι­σμός ποτί­ζει το μυα­λό των ανθρώ­πων με το δηλη­τή­ριο του μίσους για τον συνάν­θρω­πο που είναι σε ανά­γκη, ενι­σχύ­ει τον εγω­ι­σμό και τον ρατσι­σμό. Εκμη­δε­νί­ζει τις παναν­θρώ­πι­νες αξί­ες της καλο­σύ­νης και της αλλη­λεγ­γύ­ης. Πρέ­πει να απαλ­λα­γού­με από αυτήν την ασχή­μια μια ώρα αρχύτερα .

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο