Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουκρανία: Η βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει κόμματα που θεωρεί «φιλορωσικά»

Το ουκρα­νι­κό κοι­νο­βού­λιο ενέ­κρι­νε σε πρώ­τη ανά­γνω­ση νομο­σχέ­διο για την απα­γό­ρευ­ση κομ­μά­των που η κυβέρ­νη­ση της χώρας κατη­γο­ρεί ότι έχουν δεσμούς με τη Ρωσία, όπως ανα­κοί­νω­σε την Παρα­σκευή ο πρό­ε­δρος του κοι­νο­βου­λί­ου Ρου­σλάν Στέφαντσουκ.

«Αυτό που είναι σημα­ντι­κό, το σχέ­διο νόμου εγκρί­θη­κε ως βάση, αφο­ρά την απα­γό­ρευ­ση των πολι­τι­κών κομ­μά­των που δια­κη­ρύσ­σουν μια φιλο­ρω­σι­κή ιδε­ο­λο­γία», είπε σε ενη­μέ­ρω­ση μετά τη συνε­δρί­α­ση του κοι­νο­βου­λί­ου. Ο ιστό­το­πος της βου­λής ανα­φέ­ρει ότι το νομο­σχέ­διο διευ­ρύ­νει τον κατά­λο­γο των λόγων απα­γό­ρευ­σης των πολι­τι­κών κομ­μά­των των οποί­ων οι δρα­στη­ριό­τη­τες «έχουν χαρα­κτή­ρα συνερ­γα­τι­σμού» και στο­χεύ­ουν στην «υπο­κα­τά­στα­ση της εθνι­κής ταυ­τό­τη­τας». Διευ­κρι­νί­ζε­ται ότι σε περί­πτω­ση απα­γό­ρευ­σης των δρα­στη­ριο­τή­των του κόμ­μα­τος με δικα­στι­κή από­φα­ση, η παρά­τα­ξή του στη Βου­λή θα υπό­κει­ται σε διά­λυ­ση. Το νομο­σχέ­διο για την απα­γό­ρευ­ση των κομ­μά­των περι­λαμ­βά­νει επί­σης κατά­σχε­ση της περιου­σί­ας και των περιου­σια­κών τους στοι­χεί­ων υπέρ του κράτους.

Ο πρό­ε­δρος της Ουκρα­νί­ας Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι ανα­κοί­νω­σε νωρί­τε­ρα την ανα­στο­λή με από­φα­ση του Συμ­βου­λί­ου Εθνι­κής Ασφά­λειας και Άμυ­νας για την περί­ο­δο του στρα­τιω­τι­κού νόμου της δρα­στη­ριό­τη­τας ορι­σμέ­νων κομ­μά­των της αντι­πο­λί­τευ­σης που φέρε­ται να συν­δέ­ο­νται με τη Ρωσία.

Σημειώ­νε­ται ότι από τον Δεκέμ­βρη του 2015 έχει απα­γο­ρευ­τεί η δρά­ση του ΚΚ Ουκρα­νί­ας, ενώ μέλη και στε­λέ­χη του υφί­στα­νται διώ­ξεις και φυλακίσεις.

Ταυ­τό­χρο­να η ουκρα­νι­κή βου­λή υιο­θέ­τη­σε νόμο για την εθνι­κο­ποί­η­ση της περιου­σί­ας των Ρώσων, όπως ανα­κοί­νω­σε ο πρό­ε­δρος του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος, σύμ­φω­να με το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων «RIA Novosti».

Εξή­γη­σε ότι ο νόμος ισχύ­ει για τους πολί­τες της Ρωσί­ας, καθώς και για όσους συν­δέ­ο­νται με τη χώρα, για παρά­δειγ­μα, ζουν ή ασκούν τις κύριες δρα­στη­ριό­τη­τές τους εκεί.

Ο πρό­ε­δρος του κόμ­μα­τος Υπη­ρέ­της του Λαού διευ­κρί­νι­σε επί­σης ότι με δικα­στι­κή από­φα­ση ή με από­φα­ση του Συμ­βου­λί­ου Εθνι­κής Ασφά­λειας και Άμυ­νας της Ουκρα­νί­ας, μπο­ρεί να εθνι­κο­ποι­η­θεί η περιου­σία ατό­μων με οποια­δή­πο­τε υπη­κο­ό­τη­τα που υπο­στη­ρί­ζουν δημό­σια τη ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρανία.

Νωρί­τε­ρα έγι­νε γνω­στό ότι η Βου­λή ενέ­κρι­νε νομο­σχέ­διο που απα­γο­ρεύ­ει τη χρή­ση των συμ­βό­λων V και Z στην Ουκρα­νία. Σημειώ­νε­ται ότι στο έγγρα­φο η Ρωσία ανα­γνω­ρί­ζε­ται ως «τρο­μο­κρα­τι­κό κρά­τος» και τα δύο λατι­νι­κά γράμ­μα­τα θεω­ρού­νται «σύμ­βο­λα στρα­τιω­τι­κής εισβολής».

902.gr / Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από TASS, «RIA»

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο