Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουκρανία-ιμπεριαλιστική σύγκρουση: «Έφτασαν οι πρώτοι ξένοι εθελοντές», δηλώνει ο Ζελένσκι | Θέλει να συνομιλήσει απευθείας με τον Πούτιν

Ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Β. Ζελέν­σκι ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι το πρώ­το κύμα ξένων εθε­λο­ντών έφτα­σε για να βοη­θή­σει την Ουκρα­νία. «Η Ουκρα­νία χαι­ρε­τί­ζει ήδη ξένους εθε­λο­ντές. (Οι) πρώ­τοι 16.000 είναι ήδη καθ’ οδόν για να προ­στα­τεύ­σουν την ελευ­θε­ρία και τη ζωή για εμάς και για όλους», είπε σε βίντεο που αναρ­τή­θη­κε την Πέμ­πτη στο Facebook.

Από την πλευρά της, η Ρωσία υποστηρίζει ότι πρόκειται για «μισθοφόρους» και δηλώνει ότι δεν θα απολαμβάνουν το καθεστώς του αιχμαλώτου πολέμου.

Ο εκπρό­σω­πος του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών Ιγκόρ Κονα­σέν­κοφ, σε σημε­ρι­νή ενη­μέ­ρω­ση είπε ότι η υπη­ρε­σία πλη­ρο­φο­ριών των ΗΠΑ έχει ξεκι­νή­σει μια τερά­στια εκστρα­τεία για τη στρα­το­λό­γη­ση μισθο­φό­ρων από ιδιω­τι­κές στρα­τιω­τι­κές εται­ρεί­ες για να τους στεί­λει στην Ουκρα­νία. «Στρα­το­λο­γούν κυρί­ως όσους απα­σχο­λού­νται από την Academi, την CUBIC και την DynCorp (International). Η Βρε­τα­νία, η Δανία, η Λετο­νία, η Πολω­νία και η Κρο­α­τία έχουν επι­τρέ­ψει νόμι­μα στους πολί­τες τους να συμ­με­τά­σχουν στις εχθρο­πρα­ξί­ες στην Ουκρα­νία. Η διοί­κη­ση της Γαλ­λι­κής Λεγε­ώ­νας των Ξένων σχε­διά­ζει να στεί­λει τα στρα­τεύ­μα­τά της για να βοη­θή­σουν το καθε­στώς του Κιέ­βου», είπε.

Μάλι­στα υπο­στή­ρι­ξε ότι «μόνο την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, περί­που 200 μισθο­φό­ροι από την Κρο­α­τία έφτα­σαν μέσω της Πολω­νί­ας και εντά­χθη­καν σε ένα από τα τάγ­μα­τα των εθνι­κι­στών στη νοτιο­α­να­το­λι­κή Ουκρα­νία».

Πρό­σθε­σε ότι κανέ­νας από τους μισθο­φό­ρους «δεν θα θεω­ρη­θεί μαχη­τής σύμ­φω­να με το διε­θνές ανθρω­πι­στι­κό δίκαιο» ούτε «θα απο­λαύ­σει το καθε­στώς των αιχ­μα­λώ­των πολέ­μου», τονί­ζο­ντας ότι «στην καλύ­τε­ρη περί­πτω­ση, μπο­ρούν να περι­μέ­νουν ότι θα διω­χθούν ως εγκληματίες».

(Πηγή: CNN, «TASS»)

Απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν

Ο Ζελέν­σκι δήλω­σε ότι θέλει να δια­πραγ­μα­τευ­τεί απευ­θεί­ας με τον Ρώσο ομό­λο­γό του, καθώς είναι ο «μόνος τρό­πος να στα­μα­τή­σει ο πόλε­μος» μετα­ξύ Κιέ­βου και Μόσχας.
«Πρέ­πει να μιλή­σω με τον Πού­τιν (…) για­τί είναι ο μόνος τρό­πος να στα­μα­τή­σει αυτός ο πόλε­μος», δήλω­σε κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου, λέγο­ντας ότι είναι «ανοι­χτός» και «έτοι­μος να απα­ντή­σει σε όλες τις ερω­τή­σεις» του Πούτιν.
Νωρί­τε­ρα ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος είπε ότι αν πέσει η Ουκρα­νία, η Ρωσία θα κυνη­γή­σει χώρες της Βαλ­τι­κής και της Ανα­το­λι­κής Ευρώ­πης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο