Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουκρανία: Καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εν μέσω πολέμου επειδή είναι «σοβιετικά κατάλοιπα»

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Για λόγους «πατριω­τι­κούς» καταρ­γού­νται οι συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις για επι­χει­ρή­σεις που έχουν προ­σω­πι­κό κάτω από 250 άτομα.

Θα ισχύ­ουν μόνο ατο­μι­κές συμ­βά­σεις που θα απο­φα­σί­ζουν ευέ­λι­κτες σχέ­σεις εργα­σί­ας στο ωρά­ριο, τα διαλ­λεί­μα­τα, τις απο­δο­χές, τις άδειες και ακό­μη το δικαί­ω­μα του εργο­δό­τη να απο­λύ­ει τον εργα­ζό­με­νο με μονο­με­ρή καταγ­γε­λία της σύμβασης.

Αυτό απο­φά­σι­σε το Ουκρα­νι­κό κοι­νο­βού­λιο με τον νόμο 5371.

Η πρω­το­βου­λία ανή­κει στο κόμ­μα του Ζελέν­σκι που προ­σπά­θη­σε και το 2021 να ψηφί­σει τον νόμο που απο­σύρ­θη­κε όμως μετά από τις έντο­νες δια­μαρ­τυ­ρί­ες των συν­δι­κά­των. Ακό­μη και ο ΟΗΕ είχε τότε δια­μαρ­τυ­ρη­θεί επι­ση­μαί­νο­ντας πως το σύνταγ­μα της Ουκρα­νί­ας προ­στα­τεύ­ει τις συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις και πως το νομο­σχέ­διο ανοί­γει την πόρ­τα για ατο­μι­κές συμβάσεις.

Ένα από τα επι­χει­ρή­μα­τα είναι πως ο νόμος που ισχύ­ει είναι από το 1970, είναι σοβιε­τι­κός και άρα ρώσι­κος και άρα πρέ­πει να καταργηθεί.

Ο παρα­λο­γι­σμός αυτός δέχε­ται δρι­μεία κρι­τι­κή από τα συν­δι­κά­τα που λόγω της εμπό­λε­μης κατά­στα­σης δεν μπο­ρούν να δια­μαρ­τυ­ρη­θούν με συγκε­ντρώ­σεις, δια­δη­λώ­σεις μια που όλα αυτά απαγορεύονται.

-Ο νόμος αφο­ρά το 70% των εργα­ζο­μέ­νων της Ουκρα­νί­ας σύμ­φω­να με εκτι­μή­σεις των συνδικάτων.

Ο νόμος αυτός δεν θα μεί­νει για πολύ όταν τελειώ­σει ο πόλε­μος εκτι­μούν οι συν­δι­κα­λι­στές των συν­δι­κά­των που υπο­λει­τουρ­γούν λόγω των συνθηκών.

Βρή­κε την ευκαι­ρία που χρεια­ζό­ταν η αστι­κή τάξη της Ουκρα­νί­ας και μέσω των πολι­τι­κών της εκπρο­σώ­πων προ­σπα­θεί να δια­λύ­σει όλες τις κατα­κτή­σεις των εργα­ζο­μέ­νων επι­κα­λού­με­νη παρά­λο­γα επι­χει­ρή­μα­τα και πρω­τί­στως αντισοβιετισμό.

Φαί­νε­ται ξεκά­θα­ρα πως ο πόλε­μος είναι η συνέ­χι­ση της πολι­τι­κής με άλλα μέσα στον καπι­τα­λι­σμό που δεί­χνει το πραγ­μα­τι­κό του πρό­σω­πο και στην περί­πτω­ση των εργα­ζο­μέ­νων της Ουκρα­νί­ας που δέχο­νται την επί­θε­ση και από τον πόλε­μο αλλά και από τους ντό­πιους καπι­τα­λι­στές που ξεδιά­ντρο­πα αξιο­ποιούν τον πόλε­μο για τα δικά τους συμφέροντα.

Σει­ρά των εργα­ζο­μέ­νων να δού­νε και αυτοί τα δικά τους συμ­φέ­ρο­ντα που δεν είναι άλλα από το να ανα­λά­βουν οι ίδιοι τις τύχες τους.

Πηγή: Εφη­με­ρί­δα Arbetet

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο