Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουκρανία: Πάνω από 4,7 εκατ. πρόσφυγες έπειτα από 50 μέρες πολέμου

Περισ­σό­τε­ροι από 4,7 εκα­τομ­μύ­ρια Ουκρα­νοί πρό­σφυ­γες έχουν εγκα­τα­λεί­ψει τη χώρα τους 50 ημέ­ρες μετά την έναρ­ξη της ρωσι­κής εισβο­λής στις 24 Φεβρουα­ρί­ου, σύμ­φω­να με την Ύπα­τη Αρμο­στεία του ΟΗΕ για τους Πρό­σφυ­γες (UNHCR).

Μέχρι σήμε­ρα η UNHCR έχει κατα­γρά­ψει συγκε­κρι­μέ­να 4.736.471 πρό­σφυ­γες. Το τελευ­ταίο 24ωρο 79.962 άνθρω­ποι διέ­φυ­γαν από την εμπό­λε­μη χώρα.

Η Ευρώ­πη δεν έχει γνω­ρί­σει ένα τέτοιο κύμα προ­σφύ­γων μετά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλεμο.

Σχε­δόν το 90% των προ­σφύ­γων αυτών είναι γυναί­κες και παι­διά, με τις ουκρα­νι­κές αρχές να μην επι­τρέ­πουν σε άνδρες σε ηλι­κία που μπο­ρούν να φέρουν όπλα να εγκα­τα­λεί­ψουν τη χώρα.

Σύμ­φω­να με τον Διε­θνή Οργα­νι­σμό Μετα­νά­στευ­σης (ΔΟΜ), περί­που 215.000 άνθρω­ποι που δεν είναι Ουκρα­νοί έχουν επί­σης φύγει από την χώρα, αντι­με­τω­πί­ζο­ντας πολ­λές φορές δυσκο­λί­ες στην επι­στρο­φή στις χώρες κατα­γω­γής τους.

Ο ΔΟΜ υπο­λο­γί­ζει επί­σης τον αριθ­μό των εσω­τε­ρι­κά εκτο­πι­σμέ­νων σε 7,1 εκατομμύρια.

Συνο­λι­κά, επο­μέ­νως, περισ­σό­τε­ροι από 12 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι έχουν ανα­γκα­στεί να εγκα­τα­λεί­ψουν τα σπί­τια τους είτε δια­σχί­ζο­ντας τα σύνο­ρα για να φτά­σουν σε γει­το­νι­κές χώρες, είτε βρί­σκο­ντας κατα­φύ­γιο σε άλλες περιο­χές μέσα στην Ουκρανία.

Πριν από τον πόλε­μο, ο πλη­θυ­σμός της Ουκρα­νί­ας ανερ­χό­ταν σε περισ­σό­τε­ρους από 37 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους στα εδά­φη που ελέγ­χο­νταν από το Κίε­βο — χωρίς να περι­λαμ­βά­νε­ται δηλα­δή η Κρι­μαία που προ­σαρ­τή­θη­κε το 2014 από τη Ρωσία, ούτε οι ανα­το­λι­κές περιο­χές που τέθη­καν το ίδιο έτος υπό τον έλεγ­χο φιλο­ρώ­σων αυτονομιστών.

Πολωνία

Η Πολω­νία φιλο­ξε­νεί μακράν τον μεγα­λύ­τε­ρο αριθ­μό Ουκρα­νών προσφύγων.

Από τις 24 Φεβρουα­ρί­ου έως τις 12 Απρι­λί­ου, 2.694.090 από αυτούς έχουν εισέλ­θει στην Πολω­νία, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της UNHCR.

Πολ­λοί από αυτούς στη συνέ­χεια ταξι­δεύ­ουν σε άλλες ευρω­παϊ­κές χώρες.

Η Πολω­νία είχε περί­που 1,5 εκα­τομ­μύ­ριο Ουκρα­νούς μετα­νά­στες εργά­τες πριν από τον πόλεμο.

Ρουμανία

Σύμ­φω­να με την υπη­ρε­σία του ΟΗΕ, 716.797 άτο­μα είχαν φτά­σει στη Ρου­μα­νία έως τις 13 Απρι­λί­ου, πολ­λά από τα οποία μέσω Μολ­δα­βί­ας προ­τού συνε­χί­σουν σε άλλες χώρες.

Ρωσία

Ο αριθ­μός των προ­σφύ­γων στη Ρωσία ανερ­χό­ταν σε 471.014 στις 13 Απριλίου.

Η Ύπα­τη Αρμο­στεία των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τους Πρό­σφυ­γες σημειώ­νει επί­σης ότι μετα­ξύ 18 και 23 Φεβρουα­ρί­ου, 105.000 άνθρω­ποι πέρα­σαν από τα φιλο­ρω­σι­κά αυτο­νο­μι­στι­κά εδά­φη του Ντο­νέ­τσκ και του Λου­χάνσκ (ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία) στη Ρωσία.

Ουγγαρία

Μέχρι χθες η Ουγ­γα­ρία είχε δεχθεί 440.387 Ουκρανούς.

Μολδαβία

Σύμ­φω­να με την Ύπα­τη Αρμο­στεία, 417.650 Ουκρα­νοί εισήλ­θαν στη Μολ­δα­βία, μια μικρή χώρα 2,6 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων μετα­ξύ των φτω­χό­τε­ρων στην Ευρώπη.

Η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή ενθαρ­ρύ­νει τους Ουκρα­νούς πρό­σφυ­γες να συνε­χί­σουν την πορεία τους για να εγκα­τα­στα­θούν σε μια χώρα της ΕΕ που μπο­ρεί να αντε­πε­ξέλ­θει καλύ­τε­ρα στο οικο­νο­μι­κό βάρος που προ­κύ­πτει από την εισ­ροή προσφύγων.

Σλοβακία

Μέχρι τις 13 Απρι­λί­ου συνο­λι­κά 326.244 άτο­μα είχαν φτά­σει από την Ουκρα­νία από την έναρ­ξη του πολέμου.

Λευκορωσία

Μέχρι τις 13 Απρι­λί­ου, η Λευ­κο­ρω­σία είχε δεχθεί 22.428 άτομα.

Η UNHCR διευ­κρι­νί­ζει ότι για τις χώρες που συνο­ρεύ­ουν με την Ουκρα­νία και απο­τε­λούν μέρος του χώρου Σέν­γκεν (Ουγ­γα­ρία, Πολω­νία, Σλο­βα­κία), τα στοι­χεία που παρου­σιά­ζει κατα­με­τρούν όσους πέρα­σαν τα σύνο­ρα και εισήλ­θαν στη χώρα. Η Ύπα­τη Αρμο­στεία των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τους Πρό­σφυ­γες εκτι­μά «ότι ένας μεγά­λος αριθ­μός ανθρώ­πων συνέ­χι­σε την πορεία του προς άλλες χώρες».

Επι­πλέ­ον, η υπη­ρε­σία του ΟΗΕ ανα­φέ­ρει ότι δεν κατα­με­τρά άτο­μα από γει­το­νι­κές χώρες που εγκα­τα­λεί­πουν την Ουκρα­νία για να επι­στρέ­ψουν στην πατρί­δα τους.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο