Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουκρανία-Ρωσία: Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων για τερματισμό του πολέμου

Η Ουκρα­νία και η Ρωσία έχουν σημειώ­σει σημα­ντι­κή πρό­ο­δο σε ένα προ­κα­ταρ­κτι­κό ειρη­νευ­τι­κό σχέ­διο 15 σημεί­ων που περι­λαμ­βά­νει κατά­παυ­ση του πυρός και από­συρ­ση των ρωσι­κών δυνά­με­ων, εφό­σον το Κίε­βο δηλώ­σει ουδε­τε­ρό­τη­τα και απο­δε­χτεί να θέσει όρια στις Ένο­πλες Δυνά­μεις του, γρά­φει η εφη­με­ρί­δα «Financial Times».

Επι­κα­λού­με­νη τρία άτο­μα που συμ­με­τεί­χαν στις συνο­μι­λί­ες, η εφη­με­ρί­δα ανα­φέ­ρει ότι η προ­τει­νό­με­νη συμ­φω­νία, την οποία οι Ουκρα­νοί και Ρώσοι δια­πραγ­μα­τευ­τές συζή­τη­σαν ολο­κλη­ρω­μέ­να για πρώ­τη φορά τη Δευ­τέ­ρα, θα περι­λαμ­βά­νει την παραί­τη­ση του Κιέ­βου από τη φιλο­δο­ξία του να εντα­χθεί στο ΝΑΤΟ και τη δέσμευ­σή του να μη φιλο­ξε­νή­σει ξένες στρα­τιω­τι­κές βάσεις ή οπλι­κά συστή­μα­τα, με αντάλ­λαγ­μα την προ­στα­σία από ΝΑΤΟι­κές δυνά­μεις όπως οι ΗΠΑ, η Βρε­τα­νία και η  Τουρκία.

Ο Μ. Ποντο­λιάκ, υψη­λό­βαθ­μος σύμ­βου­λος του Ουκρα­νού προ­έ­δρου και μέλος της δια­πραγ­μα­τευ­τι­κής ομά­δας, είπε στους «Financial Times» ότι οποια­δή­πο­τε συμ­φω­νία θα περι­λάμ­βα­νε τον όρο της απο­χώ­ρη­σης των ρωσι­κών δυνά­με­ων «σε κάθε περί­πτω­ση» από το έδα­φος της Ουκρα­νί­ας το οποίο κατε­λή­φθη μετά τις 24 Φλε­βά­ρη, δηλα­δή τα νότια παρά­λια κατά μήκος της Αζο­φι­κής και της Μαύ­ρης Θάλασ­σας, καθώς επί­σης και τα εδά­φη στα ανα­το­λι­κά και βόρεια του Κιέ­βου. Η Ουκρα­νία θα δια­τη­ρή­σει τις ένο­πλες δυνά­μεις της, αλλά θα ανα­λά­βει τη δέσμευ­ση να μην εντα­χθεί σε στρα­τιω­τι­κές συμ­μα­χί­ες, όπως είναι το ΝΑΤΟ, καθώς και να μη φιλο­ξε­νή­σει ξένες στρα­τιω­τι­κές βάσεις στο έδα­φός της.

«Προ­τεί­νου­με ένα ουκρα­νι­κό μοντέ­λο εγγυ­ή­σε­ων ασφά­λειας, το οποίο συνε­πά­γε­ται την άμε­ση και νομι­κά επα­λη­θεύ­σι­μη συμ­με­το­χή ορι­σμέ­νων εγγυ­η­τριών χωρών στη σύγκρου­ση εάν κάποιος παρα­βιά­σει ξανά την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα της Ουκρα­νί­ας», είπε ο Ποντο­λιάκ. Πρό­σθε­σε ότι, στο πλαί­σιο οποιασ­δή­πο­τε συμ­φω­νί­ας, η Ουκρα­νία «θα δια­τη­ρή­σει οπωσ­δή­πο­τε τον δικό της στρα­τό». Επι­χεί­ρη­σε, ωστό­σο, να υπο­βαθ­μί­σει τη σημα­σία της απα­γό­ρευ­σης των ξένων βάσε­ων στην Ουκρα­νία, λέγο­ντας ότι αυτό ήδη απα­γο­ρεύ­ε­ται από την ουκρα­νι­κή νομοθεσία.

Με βάση τις πηγές που επι­κα­λέ­στη­κε η εφη­με­ρί­δα, το σχέ­διο περι­λαμ­βά­νει όρους για την κατο­χύ­ρω­ση των δικαιω­μά­των της ρωσι­κής γλώσ­σας στην Ουκρα­νία, καθώς, αν και ομι­λεί­ται ευρέ­ως, η ουκρα­νι­κή είναι η μόνη επί­ση­μη γλώσσα.

Το μεγα­λύ­τε­ρο πρό­βλη­μα παρα­μέ­νει η απαί­τη­ση της Ρωσί­ας να ανα­γνω­ρί­σει η Ουκρα­νία την προ­σάρ­τη­ση της Κρι­μαί­ας το 2014 και την ανε­ξαρ­τη­σία του Λου­χάνσκ και του Ντο­νέ­τσκ. Η Ουκρα­νία μέχρι στιγ­μής αρνεί­ται, αλλά σύμ­φω­να με τον Ποντο­λιάκ είναι πρό­θυ­μη να δια­χω­ρί­σει αυτά τα ζητή­μα­τα. «Τα δια­φι­λο­νι­κού­με­να εδά­φη και οι εμπό­λε­μες ζώνες είναι ένα ξεχω­ρι­στό θέμα. Μέχρι στιγ­μής, συζη­τά­με για την απο­χώ­ρη­ση από τα εδά­φη που κατε­λή­φθη­σαν αφό­του ξεκί­νη­σε η στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση στις 24 Φεβρουα­ρί­ου», ανέφερε.

Νωρί­τε­ρα σήμε­ρα, ο εκπρό­σω­πος της ρωσι­κής κυβέρ­νη­σης, Ν. Πεσκόφ, είπε στους δημο­σιο­γρά­φους ότι η ουδε­τε­ρό­τη­τα της Ουκρα­νί­ας, στα πρό­τυ­πα της Αυστρί­ας ή της Σου­η­δί­ας, είναι μια πιθα­νό­τη­τα. Από την πλευ­ρά του, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Σ. Λαβρόφ, δήλω­σε ότι οι δύο πλευ­ρές ήταν «κοντά» στο να συμ­φω­νή­σουν σε «απο­λύ­τως συγκε­κρι­μέ­νες δια­τυ­πώ­σεις» στις διαπραγματεύσεις.

Ωστό­σο, ο πρό­ε­δρος της Ουκρα­νί­ας Β. Ζελέν­σκι, μιλώ­ντας σήμε­ρα δια­δι­κτυα­κά στο Κογκρέ­σο των ΗΠΑ, επα­νέ­λα­βε την έκκλη­σή του να επι­βλη­θεί ζώνη απα­γό­ρευ­σης πτή­σε­ων πάνω από την Ουκρα­νία, καθώς και να δοθούν στη χώρα του μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη ή άλλα μέσα για να αμυν­θεί, παρο­μοιά­ζο­ντας τη ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρα­νία με την επί­θε­ση στο Περλ Χάρ­μπορ το 1941 και τις επι­θέ­σεις της 11ης Σεπτέμ­βρη το 2001.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο