Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΝΑΤΟ: Αμφισβητούν ότι έχουν αποχωρήσει τα ρωσικά στρατεύματα

Παρό­τι η Ρωσία ανα­κοί­νω­σε την απο­χώ­ρη­ση των στρα­τευ­μά­των της από τα νότια και δυτι­κά της σύνο­ρα με την Ουκρα­νία, δίνο­ντας στη δημο­σιό­τη­τα φωτο­γρα­φι­κό υλι­κό και βίντεο, το Κίε­βο και το ΝΑΤΟ δηλώ­νουν ότι δεν βλέ­πουν στην πρά­ξη αυτή την από­συρ­ση, δια­τη­ρώ­ντας σε υψη­λά επί­πε­δα την ένταση.

Συγκε­κρι­μέ­να, όπως μετα­δί­δει το BBC, ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι δήλω­σε πως δεν βλέ­πει ακό­μα οποια­δή­πο­τε απο­χώ­ρη­ση ρωσι­κών στρα­τευ­μά­των από θέσεις κοντά στα σύνο­ρα με την Ουκρανία.

«Για να είμαι ειλι­κρι­νής, αντι­δρού­με στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που έχου­με, και δεν βλέ­που­με ακό­μη οποια­δή­πο­τε απο­χώ­ρη­ση, απλώς ακού­σα­με γι’ αυτήν», δήλω­σε ο Ζελέν­σκι, σύμ­φω­να με το BBC, στη διάρ­κεια μιας επί­σκε­ψης στη Δυτι­κή Ουκρα­νία. «Πιστεύω πως όλοι οι φυσιο­λο­γι­κοί άνθρω­ποι ανα­μέ­νουν απο­κλι­μά­κω­ση. Όσο για την απει­λή, έχω πει πολ­λές φορές πως είμα­στε ήρε­μοι σχε­τι­κά με οποιεσ­δή­πο­τε απει­λές, επει­δή θυμό­μα­στε ότι όλο αυτό δεν ξεκί­νη­σε χθες. Συμ­βαί­νει επί πολ­λά χρό­νια. Όταν τα στρα­τεύ­μα­τα απο­συρ­θούν πράγ­μα­τι όλοι θα το δουν… αλλά προς το παρόν πρό­κει­ται απλώς για μια δήλω­ση», είπε ο Ουκρα­νός πρόεδρος.

ΝΑΤΟ: «Καμία αποκλιμάκωση επί του πεδίου»

Στο ίδιο μήκος κύμα­τος και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλ­τε­μπεργκ, προ­σερ­χό­με­νος στο Συμ­βού­λιο Υπουρ­γών Άμυ­νας της λυκο­συμ­μα­χί­ας στις Βρυ­ξέλ­λες είπε ότι «μέχρι τώρα η Ρωσία δεν έχει δεί­ξει καμία απο­κλι­μά­κω­ση επί του πεδίου».

Αντι­θέ­τως, είπε ο Στόλ­τεν­μπεργκ, η Ρωσία συνε­χί­ζει να ανα­πτύσ­σει τις στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις και ο αριθ­μός των ρωσι­κών στρα­τευ­μά­των στα σύνο­ρα με την Ουκρα­νία συνε­χί­ζει να αυξά­νε­ται. Το ΝΑΤΟ, είπε, παρα­κο­λου­θεί τις κινή­σεις της Ρωσί­ας και ανα­μέ­νει να δει αν θα απο­σύ­ρει τα στρα­τεύ­μα­τά της από τα ουκρα­νι­κά σύνο­ρα. «Προς το παρόν βλέ­που­με μετα­κί­νη­ση μπρος — πίσω των δυνά­με­ων. Η μετα­κί­νη­ση δεν σημαί­νει από­συρ­ση», δήλω­σε ο Στόλ­τεν­μπεργκ, τονί­ζο­ντας ότι η Ρωσία δια­τη­ρεί την ικα­νό­τη­τα πλή­ρους εισβο­λής στην Ουκρα­νία, χωρίς χρό­νο προειδοποίησης.

Παράλ­λη­λα, ο Γ. Στόλ­τεν­μπεργκ τόνι­σε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοι­μο να συζη­τή­σει με τη Ρωσία, αλλά ταυ­τό­χρο­να προ­ε­τοι­μά­ζε­ται για το χει­ρό­τε­ρο. Θα συνε­χί­σου­με να στέλ­νου­με αυτό το μήνυ­μα, είπε, «ελπί­ζο­ντας» ότι «η Ρωσία θα δια­λέ­ξει τον δρό­μο της διπλω­μα­τί­ας». Πρό­σθε­σε ότι κάποια μηνύ­μα­τα για διπλω­μα­τία από τη Μόσχα είναι λόγος για μια «συγκρα­τη­μέ­νη αισιοδοξία».

Η διά­τα­ξη των ενό­πλων δυνά­με­ων της Ρωσί­ας στο δυτι­κό τμή­μα της χώρας θα επα­νέλ­θει στο φυσιο­λο­γι­κό μέσα σε τρεις ως τέσ­σε­ρις εβδο­μά­δες, δήλω­σε σήμε­ρα ο πρε­σβευ­τής της Ρωσί­ας στην Ιρλαν­δία, όπως μετέ­δω­σε το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων «TASS».

Παράλ­λη­λα, η Λευ­κο­ρω­σία δήλω­σε σήμε­ρα πως όλοι οι Ρώσοι στρα­τιώ­τες που έχουν ανα­πτυ­χθεί στο έδα­φός της στο πλαί­σιο μεγά­λου εύρους στρα­τιω­τι­κών γυμνα­σί­ων θα φύγουν από τη χώρα στο προ­βλε­πό­με­νο τέλος αυτών των γυμνα­σί­ων στις 20 Φλεβάρη.

«Ούτε ένας στρα­τιώ­της, ούτε ένας εξο­πλι­σμός δεν θα παρα­μεί­νει στο έδα­φος της Λευ­κο­ρω­σί­ας μετά τη διε­ξα­γω­γή των γυμνα­σί­ων με τη Ρωσία», δήλω­σε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Βλα­ντί­μιρ Μακέι σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου. Είπε πως αυτά τα στρα­τιω­τι­κά γυμνά­σια διε­ξή­χθη­σαν λόγω απει­λη­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας του ΝΑΤΟ στην περιο­χή, καθώς οι δυτι­κές χώρες υπο­στη­ρί­ζουν την Ουκρα­νία στη σύγκρου­σή της με τη Μόσχα. «Είναι μια απά­ντη­ση στις ενέρ­γειες που ανέ­λα­βαν οι Δυτι­κοί εταί­ροι μας», δήλω­σε ο Μακέι, όμως «ούτε η Μόσχα ούτε το Μινσκ δεν έχουν συμ­φέ­ρον για έναν πόλεμο».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Η Ζαχάροβα ειρωνεύεται τη Δύση: «Πότε θα εισβάλουμε; Θέλω να προγραμματίσω διακοπές»

Μετά τον Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν που σάρ­κα­ζε για τις πλη­ρο­φο­ρί­ες περί ρωσι­κής εισβο­λής στην Ουκρα­νία, την σκυ­τά­λη πήρε η εκπρό­σω­πος του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Μαρία Ζαχά­ρο­βα ζήτη­σε συγκε­κρι­μέ­να από τα αμε­ρι­κα­νι­κά και βρε­τα­νι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης να δημο­σιο­ποι­ή­σουν το πρό­γραμ­μα των «επι­κεί­με­νων εισβο­λών» της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία για το τρέ­χον έτος.

«Θα ήθε­λα να ζητή­σω από τα Μέσα παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης των ΗΠΑ και της Βρε­τα­νί­ας: Bloomberg, The New York Times και The Sun να δημο­σιεύ­σουν το πρό­γραμ­μα για τις επερ­χό­με­νες εισβο­λές μας για το έτος. Θα ήθε­λα να προ­γραμ­μα­τί­σω τις δια­κο­πές μου», είπε στο κανά­λι της στο Telegram.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο