Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουκρανική κρίση: Ανησυχία για την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης — «Καλωσήρθατε σε έναν νέο κόσμο…»

Και ενώ η ουκρα­νι­κή κρί­ση κλι­μα­κώ­νε­ται κάνο­ντας ορα­τό τον κίν­δυ­νο μίας γενι­κευ­μέ­νης σύρ­ρα­ξης, την ίδια ώρα υπάρ­χει έντο­νη ανη­συ­χία για τις οικο­νο­μι­κές επι­πτώ­σεις που θα έχει η κλι­μά­κω­ση της ουκρα­νι­κής κρί­σης, ειδι­κά στο ενερ­γεια­κό επί­πε­δο, μετά μάλι­στα το πάγω­μα της αδειο­δό­τη­σης του αγω­γού Nord Stream 2.

Χωρίς την Gazprom η Ευρώπη παραλύει

Περί­που το 43% του φυσι­κού αερί­ου που κατα­να­λώ­νε­ται στην ΕΕ προ­έρ­χε­ται από τη Ρωσία, ενώ το υπό­λοι­πο καλύ­πτε­ται, σύμ­φω­να, με την Eurostat με εισα­γω­γές από την Νορ­βη­γία, την Εγγύς Ανα­το­λή, τις ΗΠΑ, την Αλγε­ρία και την Λιβύη. Ας σημειω­θεί ότι η Γερ­μα­νία καλύ­πτει τις ανά­γκες της σε φυσι­κό αέριο κατά 55% από την Gazprom.

Την τελευ­ταία δεκα­ε­τία οι Βρυ­ξέλ­λες προ­σπά­θη­σαν μέσα από σει­ρά ρυθ­μι­στι­κών μέτρων να δημιουρ­γή­σουν ενιαία αγο­ρά φυσι­κού αερί­ου στην ΕΕ. Έτσι η Gazprom μετα­φέ­ρει το φυσι­κό αέριο σε συγκε­κρι­μέ­να σημεία στα εξω­τε­ρι­κά σύνο­ρα και στη συνέ­χεια οι χώρες-μέλη προ­μη­θεύ­ο­νται τις ποσό­τη­τες που χρειά­ζο­νται. Με άλλα λόγια η Γερ­μα­νία μπο­ρεί να αγο­ρά­σει, για παρά­δειγ­μα, από την Ρωσία φυσι­κό αέριο, το οποίο στη συνέ­χεια να διο­χε­τεύ­σει στην Πολω­νία ή την Ουκρα­νία. Προς το συμ­φέ­ρον του ρωσι­κού ενερ­γεια­κού κολοσ­σού είναι οι απευ­θεί­ας διμε­ρείς συμ­φω­νί­ες αγο­ράς με χώρες-μέλη διό­τι έτσι δια­τη­ρεί σε υψη­λό επί­πε­δο την εξάρτηση.

Εδώ και και­ρό η πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν κατη­γο­ρεί την Gazprom ότι δεν αντα­πο­κρί­νε­ται στη ζήτη­ση για ενέρ­γεια από την ΕΕ: «Η Gazprom τηρεί τις συμ­φω­νί­ες, διο­χε­τεύ­ει ωστό­σο στην ΕΕ την ελά­χι­στη ποσό­τη­τα που έχει συμ­φω­νη­θεί. Εύλο­γο επο­μέ­νως το ερώ­τη­μα για­τί την ώρα που οι τιμές έχουν εκτι­να­χθεί και η ζήτη­ση είναι τερά­στια ένας πάρο­χος επι­λέ­γει να μην αυξή­σει την προ­σφο­ρά ένα­ντι του καλύ­τε­ρου πελά­τη που είναι η ΕΕ».

«Καλωσήρθατε σε έναν νέο κόσμο…»

Όσον αφο­ρά το τι μέλ­λει γενέ­σθαι, για «πολύ δύσκο­λες ημέ­ρες και ώρες» στην Ευρώ­πη, η οποία «για πρώ­τη φορά μετά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο απει­λεί­ται με πόλε­μο στα ανα­το­λι­κά», έκα­νε λόγο ο καγκε­λά­ριος Όλαφ Σολτς, ενώ ο υπουρ­γός Οικο­νο­μί­ας Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνι­σε πως οι γερ­μα­νι­κές προ­μή­θειες αερί­ου είναι εξα­σφα­λι­σμέ­νες ακό­μη και χωρίς επι­πλέ­ον παρα­δό­σεις μέσω του Nord Stream 2. Ωστό­σο ο Χάμπεκ, παρα­δέ­χθη­κε ότι «η τιμή είναι ένα άλλο ζήτη­μα» και πρό­βλε­ψε ότι οι τιμές του αερί­ου θα αυξη­θούν περαι­τέ­ρω βραχυπρόθεσμα.

Στις Βρυ­ξέλ­λες, η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή επι­χεί­ρη­σε να καθη­συ­χά­σει, λέγο­ντας πως οι ενερ­γεια­κές προ­μή­θειες της Ευρώ­πης δεν θα επη­ρε­α­στούν από την από­φα­ση της γερ­μα­νι­κής κυβέρ­νη­σης για τον Nord Stream 2, αφού ο αγω­γός δεν βρί­σκε­ται ακό­μα σε λειτουργία.

Από την πλευ­ρά του ο πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γός της Ρωσί­ας και νυν ανα­πλη­ρω­τής πρό­ε­δρος του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας της χώρας, Ντμί­τρι Μεντ­βέ­ντεφ, σχο­λιά­ζο­ντας, μέσω Twitter, την από­φα­ση του Όλαφ Σολτς για τον Nord Stream 2, έγρα­ψε χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Ο Γερ­μα­νός καγλε­λά­ριος Όλαφ Σολτς έδω­σε οδη­γία να στα­μα­τή­σει η πιστο­ποι­ή­ση του αγω­γού φυσι­κού αερί­ου Nord Stream 2. Ωραία. Καλω­σήρ­θα­τε σε έναν νέο κόσμο, όπου οι Ευρω­παί­οι θα πλη­ρώ­νουν σύντο­μα 2.000 ευρώ για 1.000 κυβι­κά μέτρα φυσι­κού αερί­ου!» έγρα­ψε ο Μεντβέντεφ.

Πούτιν: Δεν θα διακοπεί η ροή ρωσικού αερίου στη διεθνή αγορά

Την υπό­σχε­ση ότι η ροή του ρωσι­κού φυσι­κού αερί­ου στην παγκό­σμια αγο­ρά πρό­κει­ται να συνε­χι­στεί κανο­νι­κά έδω­σε ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πούτιν.

Την ώρα που η Δύση ετοι­μά­ζει αυστη­ρές κυρώ­σεις κατά της ρωσι­κής οικο­νο­μί­ας, ο Ρώσος ηγέ­της ανέ­φε­ρε σε επι­στο­λή του προς την ενερ­γεια­κή διά­σκε­ψη που λαμ­βά­νει χώρα στην Ντό­χα του Κατάρ ότι η Ρωσία θα εξα­κο­λου­θή­σει χωρίς δια­κο­πεί να παρέ­χει ποσό­τη­τες φυσι­κούς αερί­ου διεθνώς.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο