Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουκρανική κρίση: Στο κόκκινο η ένταση με εκρήξεις, επιστράτευση και εκκενώσεις περιοχών

Στο κόκ­κι­νο η έντα­ση στην Ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία από την Πέμ­πτη το πρωί, με εκρή­ξεις, επι­στρά­τευ­ση και εκκε­νώ­σεις περιο­χών, δημιουρ­γώ­ντας το έδα­φος για μια γενι­κό­τε­ρη ανά­φλε­ξη στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, στο πλαί­σιο της ιμπε­ρια­λι­στι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας.

Οι επι­κε­φα­λής στις λεγό­με­νες «Λαϊ­κές Δημο­κρα­τί­ες» του Ντο­νέ­τσκ και του Λου­γκάνσκ, που ελέγ­χο­νται από τους ρωσό­φω­νους, υπέ­γρα­ψαν διά­ταγ­μα γενι­κής επι­στρά­τευ­σης. Την ίδια ώρα, οι άμα­χοι από τις δυο αυτές περιο­χές εγκα­τα­λεί­πουν τα σπί­τια τους και κατευ­θύ­νο­νται στη Ρωσία.

Οι αρχές του Ντο­νέ­τσκ ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα πως το πυρο­βο­λι­κό του κυβερ­νη­τι­κού στρα­τού της Ουκρα­νί­ας προ­κά­λε­σε ζημιές σε σταθ­μό ύδρευ­σης στην περι­φέ­ρεια, στη Βασί­λιεβ­κα, ο οποί­ος εξυ­πη­ρε­τεί περιο­χές και στις δύο πλευ­ρές της γραμ­μής ορο­θε­σί­ας. Επί­σης, βαρύ πυρο­βο­λι­κό έπλη­ξε χωριά και η ηλε­κτρο­δό­τη­ση σε μέρος αυτής της περιο­χής έχει διακοπεί.

Στο Λου­γκάνσκ σημειώ­θη­κε το βρά­δυ έκρη­ξη σε έναν αγω­γό φυσι­κού αερί­ου, ο οποί­ος τυλί­χθη­κε στις φλόγες.

Ο ουκρα­νι­κός στρα­τός ανα­κοί­νω­σε ότι ένας στρα­τιώ­της του σκο­τώ­θη­κε από βομ­βαρ­δι­σμούς των ρωσό­φω­νων αυτο­νο­μι­στών. Ο στρα­τιώ­της σκο­τώ­θη­κε από θραύ­σμα οβί­δας, σύμ­φω­να με το Κίεβο.

Οι Ουκρα­νι­κές δυνά­μεις υπο­στή­ρι­ξαν πως κατα­γρά­φη­καν 19 παρα­βιά­σεις της συμ­φω­νί­ας κατά­παυ­σης του πυρός σήμε­ρα το πρωί και άλλες 66 τις προη­γού­με­νες 24 ώρες, από τους ρωσόφωνους.

Την ίδια ώρα μαί­νε­ται και επι­κοι­νω­νια­κός πόλε­μος. Η Ουά­σιγ­κτον προει­δο­ποιεί εδώ κι εβδο­μά­δες ότι η Μόσχα ανα­ζη­τεί κάποιο πρό­σχη­μα στα σύνο­ρα για να προ­χω­ρή­σει σε εισβο­λή στην Ουκρα­νία. Η Ρωσία αρνεί­ται πως έχει τέτοια πρό­θε­ση και απαι­τεί εγγυ­ή­σεις για την ασφά­λειά της, ιδί­ως την από­συρ­ση δυνά­με­ων του NATO από την ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη, αξιώ­σεις τις οποί­ες απορ­ρί­πτουν οι δυτικοί.

«Πεπει­σμέ­νος» ότι ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν έχει απο­φα­σί­σει να επι­τε­θεί στην Ουκρα­νία, δήλω­σε χθες το βρά­δυ ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Τζο Μπάιντεν.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο