Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουκρανική κρίση: Το Κίεβο ενδέχεται να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αποφύγει έναν πόλεμο με τη Ρωσία

Η Ουκρα­νία ενδέ­χε­ται να εγκα­τα­λεί­ψει τις φιλο­δο­ξί­ες της να εντα­χθεί στο ΝΑΤΟ προ­κει­μέ­νου να απο­φύ­γει έναν πόλε­μο με τη Ρωσία, δήλω­σε σήμε­ρα στο BBC ο Ουκρα­νός πρε­σβευ­τής στη Βρετανία.

Ο πρε­σβευ­τής Βαντίμ Πρι­στάι­κο επε­σή­μα­νε μιλώ­ντας στο BBC ότι η Ουκρα­νία είναι δια­τε­θει­μέ­νη να είναι “ευέ­λι­κτη” σε ό,τι αφο­ρά τον στό­χο της να εντα­χθεί στο ΝΑΤΟ, μια κίνη­ση που ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν έχει προει­δο­ποι­ή­σει ότι θα απο­τε­λέ­σει αιτία πολέμου.

“Ενδέ­χε­ται, κυρί­ως καθώς απει­λού­μα­στε με αυτό τον τρό­πο, εκβια­ζό­μα­στε από αυτό και πιε­ζό­μα­στε να το πρά­ξου­με”, απά­ντη­σε ο Πρι­στάι­κο όταν ρωτή­θη­κε αν το Κίε­βο μπο­ρεί να αλλά­ξει τη στά­ση του σε ό,τι αφο­ρά την έντα­ξή του στο ΝΑΤΟ.

Η Ουκρα­νία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά το 2008 της δόθη­κε η υπό­σχε­ση ότι κάποια στιγ­μή θα εντα­χθεί στη Συμμαχία.

Ο Πού­τιν εκτι­μά ότι οι ενι­σχυό­με­νοι δεσμοί της Ουκρα­νί­ας με το ΝΑΤΟ ενδέ­χε­ται να κατα­στή­σουν τη χώρα περιο­χή από όπου θα εκτο­ξεύ­ο­νται πύραυ­λοι ενα­ντί­ον της Ρωσί­ας. Ο Ρώσος πρό­ε­δρος έχει τονί­σει ότι η Μόσχα πρέ­πει να θέσει “κόκ­κι­νες γραμ­μές” για να το αποφύγει.

Κίεβο καλεί Μόσχα για συνάντηση εντός 48 ωρών

Το Κίε­βο καλεί σε έκτα­κτη σύσκε­ψη τη Μόσχα και άλλες ενδια­φε­ρό­με­νες χώρες ώστε να απο­κλι­μα­κω­θεί η κατά­στα­ση με την τερά­στια συνά­θροι­ση ρωσι­κών δυνά­με­ων σε τρία δια­φο­ρε­τι­κά σημεία των ουκρα­νι­κών συνόρων.

Ο Ουκρα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Ντμί­τρο Κου­λέ­μπα δήλω­σε ότι η Ρωσία έχει αγνο­ή­σει επί­ση­μες προ­σκλή­σεις για να εξη­γή­σει τη συσ­σώ­ρευ­ση άνω των 130.000 Ρώσων στρα­τιω­τών στα ουκρα­νι­κά σύνο­ρα, κι έτσι το επό­με­νο βήμα είναι να ζητή­σει από τη Μόσχα συνά­ντη­ση εντός 48 ωρών για να υπάρ­ξει δια­φά­νεια, όπως είπε, ανα­φο­ρι­κά με τα ρωσι­κά σχέδια.

Η Ρωσία αρνεί­ται ότι σκο­πεύ­ει να εισβά­λει στην Ουκρα­νία, αλλά δεν φαί­νε­ται να πεί­θει κανέ­ναν στη Δύση.

Ήδη αρκε­τές χώρες ανα­κοί­νω­σαν την από­συρ­ση των πολι­τών και του διπλω­μα­τι­κού τους προ­σω­πι­κούς από το ουκρα­νι­κό έδα­φος, καθώς θεω­ρούν επι­κεί­με­νη μια ανά­φλε­ξη στην περιοχή.

Το CBS News μετέ­δω­σε επι­κα­λού­με­νο τρεις πηγές ότι οι ΗΠΑ ετοι­μά­ζουν εντός 48 ωρών την από­συρ­ση όλου του προ­σω­πι­κού τους από την Ουκρανία.

Ο πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν δήλω­σε σε συνά­ντευ­ξή του την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα ότι δεν σκο­πεύ­ει να στεί­λει Αμε­ρι­κα­νούς στρα­τιώ­τες στην Ουκρα­νία σε περί­πτω­ση ρωσι­κής εισβο­λής διό­τι αυτό θα ισο­δυ­να­μού­σε με παγκό­σμιο πόλεμο.

Παράλ­λη­λα η μια μετά την άλλη οι ξένες αερο­γραμ­μές καταρ­τί­ζουν σχέ­δια πτή­σης που απο­φεύ­γουν τον ουκρα­νι­κό ενα­έ­ριο χώρο. Νωπές είναι άλλω­στε οι μνή­μες από την κατάρ­ρι­ψη του αερο­σκά­φους της πτή­σης ΜΗ17 των Μαλαι­σια­νών Αερο­γραμ­μών πάνω από το έδα­φος της Ουκρανίας.

Σε Κίεβο και Μόσχα ο Σολτς

Ο Όλαφ Σολτς ταξι­δεύ­ει στο Κίε­βο για να συνα­ντη­θεί με τον Ουκρα­νό πρό­ε­δρο, Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι, και στη Μόσχα την Τρί­τη για να συνα­ντη­θεί με τον Πού­τιν, στο πλαί­σιο των διπλω­μα­τι­κών προ­σπα­θειών απο­κλι­μά­κω­σης της έντασης.

«Ο καγκε­λά­ριος θα κατα­στή­σει σαφές ότι οποια­δή­πο­τε επί­θε­ση ενα­ντί­ον της Ουκρα­νί­ας θα επι­φέ­ρει βαριές συνέ­πειες… και ότι κανείς δεν πρέ­πει να υπο­τι­μά την ενό­τη­τα μετα­ξύ της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, των ΗΠΑ και της Βρε­τα­νί­ας» ανέ­φε­ρε η πηγή από τη γερ­μα­νι­κή κυβέρνηση.

Ο Σολτς θα πει στον Πού­τιν ότι η ενί­σχυ­ση των στρα­τευ­μά­των θα μπο­ρού­σε να «ερμη­νευ­θεί μονά­χα ως μια απει­λή» ανέ­φε­ρε η πηγή σε ενη­μέ­ρω­ση με δημο­σιο­γρά­φους, προ­σθέ­το­ντας: «Δεν ανα­μέ­νω απτά απο­τε­λέ­σμα­τα, όμως αυτές οι απευ­θεί­ας συνο­μι­λί­ες είναι σημαντικές».

Ένα μορα­τό­ριουμ σε οποια­δή­πο­τε έντα­ξη της Ουκρα­νί­ας στο ΝΑΤΟ δεν απο­τε­λεί μέρος της «εργα­λειο­θή­κης» του Σολτς, τόνι­σε η πηγή, συμπλη­ρώ­νο­ντας πως «το τι θα συμ­βεί στο πεδίο» θα καθο­ρί­σει εάν η Ρωσία απο­κλι­μα­κώ­νει την ένταση.

«Η υφι­στά­με­νη κατά­στα­ση είναι από μόνη της μια απο­στα­θε­ρο­ποι­η­τι­κή κατά­στα­ση που μπο­ρεί να βγει εκτός ελέγ­χου», υπο­γράμ­μι­σε η πηγή.

Παρελήφθησαν και Stinger

Η Ουκρα­νία παρέ­λα­βε την Κυρια­κή (13/2) φορ­τίο με αντια­ε­ρο­πο­ρι­κά πυραυ­λι­κά συστή­μα­τα Stinger και πυρο­μα­χι­κά γι’ αυτά από τη Λιθουα­νία αερο­πο­ρι­κώς , ανα­κοί­νω­σε το υπουρ­γείο Άμυνας.

Νωρί­τε­ρα χθες, έφθα­σαν άλλα δύο αερο­σκά­φη με περί­που 180 τόνους πυρο­μα­χι­κά από τις ΗΠΑ, ανέ­φε­ρε ο υπουρ­γός Άμυ­νας, ο Ολε­ξίι Ρέζ­νι­κοφ. Η Ουκρα­νία έχει λάβει μέχρι τώρα κάπου 1.500 τόνους πυρο­μα­χι­κών με 17 πτή­σεις, διευ­κρί­νι­σε μέσω Twitter.

Το Κίε­βο ενι­σχύ­ει τις ένο­πλες δυνά­μεις του με τη βοή­θεια συμ­μά­χων του στη Δύση. Ειδι­κό­τε­ρα απέ­κτη­σε κυρί­ως αντιαρ­μα­τι­κά συστή­μα­τα αμε­ρι­κα­νι­κής και βρε­τα­νι­κής κατα­σκευ­ής και τουρ­κι­κά UAVs.

Επικοινωνία Μπάιντεν – Ζελένσκι

Χθες, ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν και ο Ουκρα­νός ομό­λο­γός του Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι συμ­φώ­νη­σαν να συνε­χί­σουν τη “διπλω­μα­τία” και την “απο­τρο­πή” ένα­ντι της Ρωσί­ας, κατά την τηλε­φω­νι­κή τους συνο­μι­λία που είχαν την Κυρια­κή και διήρ­κη­σε 50 λεπτά.

“Οι δύο ηγέ­τες συμ­φώ­νη­σαν για τη σημα­σία της συνέ­χι­σης της διπλω­μα­τί­ας και της απο­τρο­πής σε απά­ντη­ση στη ρωσι­κή στρα­τιω­τι­κή ενί­σχυ­ση στα σύνο­ρα της Ουκρα­νί­ας”, σύμ­φω­να με την ανα­φο­ρά της αμε­ρι­κα­νι­κής κυβέρνησης.

Κατά τη συνο­μι­λία αυτή, ο Τζο Μπάι­ντεν υπο­σχέ­θη­κε εκ νέου “γρή­γο­ρη και απο­φα­σι­στι­κή” απά­ντη­ση των ΗΠΑ, σε συντο­νι­σμό με τους συμ­μά­χους τους, σε περί­πτω­ση ρωσι­κής επί­θε­σης και επα­νέ­λα­βε την υπο­στή­ρι­ξή του στην “κυριαρ­χία και την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα της Ουκρανίας”.

Η τηλε­φω­νι­κή αυτή επι­κοι­νω­νία εντάσ­σε­ται σε μια περί­ο­δο έντο­νης διπλω­μα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας: το Σάβ­βα­το, οι ηγέ­τες της Δύσης και της Ρωσί­ας είχαν συνε­χή τηλε­φω­νή­μα­τα σε μια προ­σπά­θεια να κατευ­να­στούν οι εντά­σεις γύρω από την Ουκρα­νία, καθώς η Μόσχα κατη­γο­ρεί­ται ότι προ­ε­τοι­μά­ζει εισβο­λή στη γεί­το­νά της.

Ωστό­σο αυτές οι συνο­μι­λί­ες δεί­χνουν να παρή­γα­γαν ελά­χι­στα απο­τε­λέ­σμα­τα. Η συνο­μι­λία μετα­ξύ του Τζο Μπάι­ντεν και του Ρώσου προ­έ­δρου Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν χθες, Σάβ­βα­το, δεν έδω­σε “λόγο για αισιο­δο­ξία”, δήλω­σε την Κυρια­κή ο εκπρό­σω­πος του Πεντα­γώ­νου Τζον Κίρμπι.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο