Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουσίες που εμπεριέχονται σε τσάι, φρούτα και λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

Οι άνθρω­ποι που κατα­να­λώ­νουν τρό­φι­μα ή ροφή­μα­τα πλού­σια στις αντιο­ξει­δω­τι­κές ουσί­ες φλα­βο­νό­λες, οι οποί­ες υπάρ­χουν ιδί­ως στο τσάι, καθώς επί­σης σε πολ­λά φρού­τα και λαχα­νι­κά, κιν­δυ­νεύ­ουν λιγό­τε­ρο να εμφα­νί­σουν Αλτσχάι­μερ μετά από χρό­νια, σύμ­φω­να με μια νέα αμε­ρι­κα­νι­κή επι­στη­μο­νι­κή έρευνα.

Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής τον δρα Τόμας Χόλαντ του Πανε­πι­στη­μί­ου Ρας του Σικά­γο, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό “Neurology” της Αμε­ρι­κα­νι­κής Ακα­δη­μί­ας Νευ­ρο­λο­γί­ας, μελέ­τη­σαν 921 ανθρώ­πους με μέση ηλι­κία 81 ετών, που δεν είχαν Αλτσχάι­μερ στην αρχή της μελέ­της και οι οποί­οι στη συνέ­χεια επί μια εξα­ε­τία υπο­βάλ­λο­νταν σε ετή­σια τεστ για άνοια.

Δια­πι­στώ­θη­κε ότι όσοι έκα­ναν τη μεγα­λύ­τε­ρη κατα­νά­λω­ση φλα­βο­νο­λών στην δια­τρο­φή τους (15,3 μιλι­γκράμ κατά μέσο όρο κάθε μέρα), είχαν σχε­δόν τη μισή (48% μικρό­τε­ρη) πιθα­νό­τη­τα να δια­γνω­σθούν με Αλτσχάι­μερ, σε σχέ­ση με εκεί­νους που προ­σλάμ­βα­ναν τη μικρό­τε­ρη ποσό­τη­τα φλα­βο­νο­λών (5,3 μιλι­γκράμ τη μέρα). Ειδι­κό­τε­ρα, η κατα­νά­λω­ση τριών φλι­τζα­νιών τσα­γιού τη μέρα συν­δέ­ε­ται με μεί­ω­ση του κιν­δύ­νου κατά το ένα τρί­το περίπου.

«Χρειά­ζε­ται περισ­σό­τε­ρη έρευ­να για να επι­βε­βαιώ­σει αυτά τα απο­τε­λέ­σμα­τα, αλλά τα ευρή­μα­τα είναι ενθαρ­ρυ­ντι­κά. Η κατα­νά­λω­ση περισ­σό­τε­ρων φρού­των και λαχα­νι­κών, καθώς και τσα­γιού, μπο­ρεί να είναι ένας σχε­τι­κά φθη­νός και εύκο­λος τρό­πος για τους ανθρώ­πους να απο­τρέ­ψουν την άνοια λόγω Αλτσχάι­μερ. Καθώς ο πλη­θυ­σμός των ηλι­κιω­μέ­νων αυξά­νει στον κόσμο, καθώς και ο αριθ­μός των ανθρώ­πων με Αλτσχάι­μερ, οποιοσ­δή­πο­τε τρό­πος να καθυ­στε­ρή­σει η νόσος έστω και για λίγα χρό­νια, μπο­ρεί να έχει τερά­στιο όφε­λος για τη δημό­σια υγεία», δήλω­σε ο δρ Χόλαντ.

Οι φλα­βο­νό­λες είναι ένας τύπος φλα­βο­νοει­δών, φυτο­χη­μι­κών ουσιών με αντιο­ξει­δω­τι­κές και αντι­φλεγ­μο­νώ­δεις ιδιό­τη­τες, που υπάρ­χουν στις χρω­στι­κές ουσί­ες των φυτών. Τα αχλά­δια, το ελαιό­λα­δο, τα όσπρια, το σπα­νά­κι, το μπρό­κο­λο, τα πορ­το­κά­λια, τα μήλα, οι ντο­μά­τες, το τσάι και το κρα­σί περιέ­χουν πολ­λές φλαβονόλες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο